Monika Hrastnik
11. oktobra 2020

Blatni kaos v spustu na svetovnem prvenstvu, prvenec Švicarke in zbrana vožnja Monike Hrastnik!

Na startu je že naletaval sneg, razmere na progi so bile kaotične. Tekoče linije v spodnjem, gozdnem delu so se skrile, kolesa so se ugrezala v blato vse do zavornih rotorjev, tekmovalke so dobesedno drsele po progi, in samo ena je uspela priti do cilja brez padca.

Spust ali blatni rodeo?

Po padcu na jutranjem treningu je morala finale izpustiti zmagovalka petkovh kvalifikacij in prva kandidatka za zmago, Avstrijka Valentina Höll.

Prvo ime na startu je bila tako branilka naslova, Francozinja Myriam Nicole, ki je z odličnim zgornjim delom v blani kaos na sredini proge prišla z veliko prednostjo, nato naredila nekaj napak, padla, izgubila nekaj časa, a v cilj prišla z daleč najboljšim časom današnjega finala. 5 minut 11 sekund in 556 tisočink je bil čas, ki bi ga morale premagati tekmice.

Britanki Tahnee Seagrave je kazalo odlično, a je s padcem in s kotaljenjem nekaj metrov pod progo izgubila preveč časa in odlična uvrstitev je šla po zlu.

Monika Hrastnik se je na progo podala odločno, z odličnim zgornjim delom, a z zdrsom in padcem na najbolj blatnem odseku. Hitro se je uspela pobrati in sesti na kolo, z zaostankom dobrih 13 sekund je prišla na trenutno drugo mesto.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Moritz Ablinger

Camille Balanche

Nato pa nastop Švicarke Camille Balanche, Monikine kolegice v ekipi Dorval AM. Ne najboljši zgornji del, a brez padca v blatnem labirintu in tekoča vožnja spodaj so ji omogočili višje hitrosti v zadnjem delu. Nato pa prihod v cilj s tremi sekundami in 130 tisočinkami prednosti pred trenutno vodilno Francozinjo.

Camille Balanche
Camille Balanche

Oči so bile uprte še v Francozinjo Marine Cabirou, ki je po četrtem mestu naprvem vmesnem času, naredila napako na “poseki”, prvič padla, a pred vhodom v blatni labirint še vedno imela čas za tretje mesto. Nato pa še en padec in zdrs ter sanje o stopničkah so splavale po vodi.

Bivša evropska prvakinja Italijanka Eleonora Farina bi še lahko ogrozila tretje mesto Hrastnikove, a je s parimi padci na koncu obupala in odstopila.

Kot zadnja je šla na progo lanska zmagovalka svetovnega pokala Avstralka Tracey Hannah. Po odličnem zgornjem delu je kazalo, da se bo vmešala v boj za drugo mesto, a je tudi ona po sicer solidno odpeljanem srednjem delu naredila preveč napak, padla in se morala v cilju zadovoljiti s četrtim mestom.

Monika Hrastnik, Leogang
Monika Hrastnik, foto z Red Bull TV

Monika ima bron

Svetovna prvakinja je tako postala Camille Balanche in tako po letu 1991 Švici prinesla zlato medaljo v spustu v elitni kategoriji, takrat je zmagal Albert Iten. Srebro je pripadlo Myriam Nicole, bron pa je s 16,966 sekunde zaostanka osvojila Monika Hrastnik!

Vrstni redi

Preberi še

SP Leogang: 7 Slovencev v nedeljskem finalu spusta
SP Leogang: Naslova med člani v Francijo, Tanja odlično, Rok prehiteval kot za stavo

Sledite nam