Leogang, svetovno prvenstvo
9. oktobra 2020

Mešani občutki po kvalifikacijah, različne taktike tekmovalcev in zahtevna proga, ki terja zbranost od starta do cilja. Nedeljski finale pod vprašajem!

Zanimive kvalifikacije, predvsem pa različni pristopi. Nekateri so šli na polno, drugi so nekoliko taktizirali, spet tretji so iskali idealne linije za finale, nihče pa ne ve kaj in kako bo v nedeljo! Napoved je dokaj ekstremna, saj lahko zapade sneg. Kaj bodo storili prireditelji?

Znotraj organizacijskega odbora se govori, da naj bi, če bo zapadel sneg, tega iz proge odstranjevali tudi ponoči, če bo seveda izvedljivo. V nasprotnem primeru, če bo bele odeje preveč, lahko nedeljski spektakel odpade in obveljali bodo časi današnjih kvalifikacij oziroma razvrstitvenih voženj!

Leogang, svetovno prvenstvo
Aleš Virtič

Mladinke

Edina slovenska predstavnica Naja Stipanič je zasedla 7. mesto in se tako uvrstila v nedeljski finale. Njen zaostanek pa minuta, 19 sekund in 353 tisočink za zmagovalko razvrstitvene vožnje.

Prvo mesto je s časom 5 minut 46 sekund in 560 tisočink osvojila Francozinja Leona Pierrini.

Mladinci

Najhitrejši je bil Američan Mathiew Sterling. Njegov čas v cilju pa 4 minute, 4 sekunde in 626 tisočink. Na vmesnih časih je bil 3., 1., 4., 1. . Drugo mesto je osvojil Irec Christopher Cumming, ki je zaostal 6,423 sekunde, tretje mesto pa Portugalec Goncalo Bandiera, ki je bil od zmagovalca kvalifikacij počasnejši za 6,529 sekunde.

Žan Pirš je osvojil 24 mesto. To mu je uspelo z zelo konstantno vožnjo skozi celotno progo in to kljub temu, da se dobršen del proge ni mogel vpeti v pedale. Na vmesnih merjenjih je beležil 28., 24., 23., in 20. čas. Na koncu je zaostal za 28,323 sekunde. Hkrati je imel izmerjeno šestnajsto najvišjo hitrost, ki je znašala 51,292 kilometra na uro.

Marko Niemiz je na koncu zabeležil 28. kvalifikacijski čas. Zelo hiter v zgornjem in srednjem delu (18., 16., 16.), nato pa ponesrečen spodnji del kjer je padel in na koncu zaostanek 31,814 sekunde ter šele petinštirideseta najvišje izmerjena hitrost (48 kilometrov na uro).

Ker Francoz Antoine Rosch ni startal, so v nedeljski finale uvrščeni vsi, ki so se udeležili današnjih kvalifikacij.

Luka Berginc

Ženske

Avstrijka Valentina Höll in Avstralka Hannah daleč najhitrejši. Vali s časom 4 minute 35 sekund in 662 tisočink, Tracey 2,651 sekunde slabše. Na tretjem mestu branilka naslova Francozinja Myriam Nicole z zaostankom 14,249 sekunde.

Monika Hrastnik je kvalifikacije zaključila z zaostankom 36,843 sekunde in končala na osmem mestu, dobro sekundo za Francozinjo Marine Cabirou. Vmes ji je kazalo še mnogo bolje, saj je pri tretjem merjenju beležila celo peti čas. Monika je mimo “radarja” švignila s šesto najvišjo izmerjeno hitrostjo, ki je znašala 47,414 kilometra na uro!

Kje so končale nekatere favoritinje za stopničke? Britanka Tahnee Seagrave na četrtem, Marine Cabirou na sedmem, Nina Hoffmann pa na devetem mestu.

Prijavljenih je bilo 26 tekmovalk, ena ni startala, dve – Veronika Widmann in Emelie Siegenthaler – pa nista prišli do cilja. Tako bodo v nedeljo v finalu nastopile vse tekmovalke.

Leogang, svetovno prvenstvo, Monika Hrastnik
Monika na včerajšnjem treningu. Foto Keno Derleyn.

Monika Hrastnik po kvalifikacijah:

“Težko je bilo. Zjutraj na treningu mi je šlo še v redu, dve vožnji sem dobro odpeljala, v eni sem šla čez balanco. V kvalifikacijski pa nisem vozila v redu, vrsto napak sem naredila in šla trikrat s proge. Vali sem spustila naprej. Ne vem, kaj je bilo narobe. Zgoraj je bila proga bolj suha, a na skakalnicah vseeno ni bilo hitrosti, mehko je bilo. V spodnjem delu so globoki kanali, če zgrešiš kanal, si v blatu do diska. Zjutraj sem še našla flow v kanalih, v kvalifikacijski vožnji pa ne. Upam na priložnost v nedeljo.”

Moški

Veliki zmagovalec kvalifikacij je Francoz Loris Vergier, ki je za pot od starta do cilja prenovljene proge v Leogangu porabil 3 minute, 45 sekund in 479 tisočink. Zabeležil je šele 24. najvišjo hitrost, ki je znašala 56,120 kilometra na uro. Na drugo mesto se je uvrstil branilec naslova Loic Bruni, ki je zaostal le 1,118 sekunde in zabeležil 14. najvišjo hitrost: 56,643 kilometra na uro. Na tretje mesto se je uvrstil Kanadčan Finn Iles, ki je zaostal 4,783 sekunde.

Leogang, svetovno prvenstvo, Žak Gomilšček
Žak Gomilšček

Nahitrejši Slovenec današnjih kvalifikacij je bil Jure Žabjek, ki je zaostal 14,805 sekunde in končal na odličnem 18. mestu. Zabeležil je 11. najvišjo hitrost, ki je znašala 57,142 kilometra na uro! Na 44. mesto se je z zaostankom 25,338 sekunde uvrstil Luka Berginc, 71. mesto je osvojil Aleš Virtič. Zaostal je 51,816 sekunde.

Žaku Gomlščku je do zadnjega novega odseka kazalo dobro, nato mu je veriga zdrsnila iz verižnika in je šel brez nje čez skok. Bil je prekratek in je končal v varovalni mreži, iz katere se je dolgo reševal, nato pa proti cilju. Dovolj je bilo za 87. mesto, ki pa ne vodi do finala, tja se je danes uvrstilo 80 najhitrejših.

Leogang, svetovno prvenstvo, Jure Žabjek
Jure Žabjek

Jure Žabjek po kvalifikacijah:

“Proga je tako zahtevna, da nisem šel na polno. Poskusil sem bolj umirjeno, a tudi tako sem že na vrhu naredil več napak, tudi eno veliko, ko sem šel s proge in se peš vrnil. Spodaj pa mi je šlo tekoče. Najprej sem bil razočaran nad časom, na koncu pa kar presenečen nad uvrstitvijo. Občutek, kako dobro si šel, te v takih razmerah hitro prevara. A vem, da sem lahko hitrejši, zato bi bilo dobro dirkati še v nedeljo. Kolo z novo nihajko se zdi hitrejše, a na takšni progi se v resnici tega ne da občutiti.”

Vrstni redi

Ne pozabi! V nedeljo prenos v živo na Red Bull TV. Jutri pa ne spreglej dirk v olimpijskem krosu moških in ženskih elitnih kategorij!

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

SP Leogang: Po progi z Gregom Minnaarjem
SP Leogang: Po progi z Wynom
Tole bosta v Leogangu vozila Monika in Jure

Sledite nam