Svetovno prvenstvo ciklokros
4. februarja 2023

Na Nizozemskem so se danes za naslove potegovali mladinke, mlajši člani in ženske elite, včeraj pa so se preizkusili v dirki štafet.

Hoogerheide je znano prizorišče dirk svetovnega pokala v ciklokrosu, tokrat pa so Nizozemci že tretjič priredili svetovno prvenstvo. Hoogerheide je SP v ciklokrosu že gostil v letih 2009 in 2014. Okoli trideset tisoč navijačev, ki so se zbrali ob prenovljeni progi, na kateri vsako leto priedijo tudi dirko Grand Prix Adrie van der Poel, ni motilo vlažno vreme. No, saj vreme za ciklokros mora biti takšno, da obuješ gumijaste škornje, nase navlečeš pelerino ter si ob ogledu dirke privoščiš pečen krompirček in pivo.

Hoogerheide, petek

Za otvoritev prvenstva so se pomerili na dirki štafet. Dirka štafet je bila po lanski premieri na SP v Fayettevillu v Arkansasu tokrat na sporedu drugič. Če so v ZDA štafeto sestavljali štirje tekmovalci oziroma tekmovalke, jih je bilo na Nizozemskem šest. Vsak je odpeljal po en krog. Slavila je reprezentanca gostiteljev prvenstva, ki so jo sestavljali mladinka Lauren Molengraaf, mladinec Guus Van Den Eijnden, mlajša člana Leonie Bentveld in Tibor Del Grosso ter člana Ryan Kamp in Fem Van Empel. Drugouvrščene Britance so prehiteli za 31 sekund, le dve sekundi več zaostanka si je nabrala štafeta Belgije.

Nastopilo je deset štafet, tri več kot na lanskem svetovnem prvenstvu Vrstni redi tukaj.

Hoogerheide, sobota

Mladinke: Dominanca Kanadčank

Branilke naslova Britanke Zoe Backstedt ni bilo na startu, saj je prestopila v kategorijo mlajših članic. Dirko sta si za svojo vzeli Kanadčanki Isabella Holmgren in Ava Holmgren. Da, Isabela in Ava sta sestri dvojčici, slednja je na zadnji dirki svetovnega pokala v Besançonu slavila prvo zmago v svetovnem pokalu. Po 42 minutah in 13 sekundah dirkanja je naslov svetovne prvakinje osvojila Isabella Holmgren, ki je Avo prehitela za 20 sekund. Bron je po ogorčenem boju v zadnjem krogu, ki je potekal med tremi tekmovalkami – Francozinjo Celio Gery, Italijanko Federico Venturelli in Belgijko Xaydee Van Sinaey – osvojila Celia Gery (+47 sekund).

Mlajši člani: Lani bronast, letos zlat

Belgijec Thibaut Nys je po 50 minutah in 42 sekundah za štiri sekunde prehitel dvojec Tibor Del Grosso in Witse Meeussen. V ciljnem sprintu je bil Nizozemec Del Grosso za nekaj centimetrov prej prek ciljne črte kot Belgijec Meeussen. 20-letni Thibau, sin ciklokros legende Svena Nysa, je po naslovih mladinskega svetovnega in evropskega prvaka (sezona 2019/20) sedaj dodal še mavrično majico v kategoriji do 23 let.

Ženske elite: Smetano pobrale Nizozemke

Kar sedem Nizozemk med prvo deseterico, zmagovalni oder pa prav tako odet v nizozemske barve. Edina, ki je preprečila, da bi si Nizozemke prisvojile prvih sedem mest, je bila Italijanka Silvia Persico. Naslov elitne svetovne prvakinje je osvojila še ne 21-letna Fem Van Empel, aktualna evropska prvakinja in tudi zmagovalka seštevka letošnjega svetovnega pokala! Najbolj se ji je približala njena največja tekmica Puck Pieterse, lani svetovna prvakinja v kategoriji do 23 let in aktualna nizozemska prvakinja. Za časom zmagovalke, ta je znašal 54 minut in 42 sekund, je zaostala 39 sekund. Tretje mesto je pripadlo “veteranki”, lanski članski evropski prvakinji Lucindi Brand.

Posnetek ženske elitne preizkušnje

Vrstni redi na uci.org.

V nedeljo se bodo za naslove svetovnih prvakov pomerili še mladinci, mlajše članice in moški kategorije elite. Uradna stran prvenstva: wkhoogerheide2023.nl.

Fotografije smo si sposodili na uradnem facebook profilu @UCIcyclocross.

Preberi še

SP ciklokros: Tudi Američani lahko pripravijo spektakel

Sledite nam