6. septembra 2015

Prvaka v spustu Athertonova in Bruni, Žiga Pandur 24., kar je najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih med člani. Na zahtevni progi Žabjek 32., Hrastnikova 18.

Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu v La Messani v Andori se je zaljučilo z dirko v spustu na 2,5 km dolgi progi s 700 m višinske razlike. Razmerje pove dovolj, proga je strma in tehnična, v gozdu je bila tudi še mokra in drseča od dežja v prejšnjih dneh.

Nova članska svetovna prvaka sta Britanka Rachel Atherton in Francoz Loic Bruni. Med mladinci je naslov osvojil Britanec Laurie Greenland, med mladinkami pa Francozinja Marine Cabirou.

Med slovenskimi predstavniki Andoro zadovoljni zapuščajo trije: Žiga Pandur je s 24. mestom med člani dosegel novo najboljšo slovensko uvrstitev na prvenstvih (doslej je bilo to 30. mesto Nejca Rutarja leta 2011 v Champeryju), za zmagovalcem je zaostal 17 sekund. Jure Žabjek se je v isti kategoriji uvrstil na 32. mesto. Monika Hrastnik pa je na svojem prvem SP v tej disciplini med članicami zasedla 18. mesto.

To je polovični izkupiček naše vrste, saj je druga trojica po padcih uvrščena nižje. Miran Vauh je bil med člani 64., Zarja Černilogar 27. med članicami in Luka Berginc med mladinci 44.

Vladarka Rachel, dovolj drugih mest za Brunija

Rachel Atherton je letos s šestimi zmagami na sedmih dirkah svetovnega pokala prepričljivo zmagala v skupni razvrstitvi, za piko na i si je danes nazaj priborila tudi mavrično majico svetovne prvakinje. To je njen tretji naslov. Orjaški prednosti skoraj 20 sekund s sobotnega merjenja se sicer ni približala, zmagala je s 3,23 sekunde prednosti pred rojakinjo, lansko prvakinjo Manon Carpenter. Tretje mesto je osvojila Avstralka Tracey Hannah.

Po kar štirih drugih mestih na letošnjih dirkah za svetovni pokal je 21-letni Loic Bruni danes stopil na najvišjo stopničko na najpomembnejši dirki sezone. Z zaostankom 2,36 sekunde mu je s srebrno kolajno sledil trikratni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar, bron je osvojil lanski zmagovalec svetovnega pokala, Britanec Josh Bryceland (+4,77). Zadnja dva na progi sta ustavila padca: Avstralec Troy Brosnan je vendarle končal na 6. mestu, prav tako kot Athertonova s šestimi zmagami letos najboljši v svetovnem pokalu, Američan Aaron Gwin, pa je trešil malce temeljiteje in končal na repu razvrstitve. Podobno se je pripetilo branilcu naslova Geeju Athertonu.

Slovenska šesterica je povedala

Luka Berginc: “Zame je to prvo svetovno prvenstvo, bilo je zanimivo in videl sem veliko novega. Proga je odlična, pa čeprav tehnično in fizično zelo zahtevna. V zgornjem delu sem vozil dobro, v spodnjem pa sem naredil napako in zdrsnil pod progo.”

Zarja Černilogar: “Proga za svetovno prvenstvo je zares težka, šele danes se je malo posušila in s tem malo olajšala. Sama sem bila v teh razmerah veliko na tleh, kar me je po eni strani skrbelo zaradi poškodbe rame z začetka sezone, po drugi strani pa je bila dobra stran tega, da sem se znova malo navadila padcev in se jih ne bojim več. Na žalost mi finalna vožnja ni uspela, dvakrat sem bila na tleh. Še posebej prvi padec me je zmedel in potem so se napake vrstile. Na srečo sem cela in grem na višjo uvrstitev na evropsko prvenstvo na Poljsko. Hkrati sem zelo vesela, da sva bili dve dekleti na svetovnem prvenstvu v spustu.”

Monika Hrastnik: “S svojim svetovnim prvenstvom sem zadovoljna. Proga mi je bila super – bila je dolga, mokra in težka. Danes zjutraj sem prvič poskakala vse skoke, tudi sicer je bila proga bistveno hitrejša. Naredila sem več malih napak in eno veliko, kjer sem se tudi ustavila. Za prvo prvenstvo sem zadovoljna z rezultatom.”

Miran Vauh: “Dan sem začel s tremi vožnjami, saj sem imel premalo treninga v preteklih dneh. Danes so bile razmere v redu, v preteklih dneh pa je bilo mokro in spolzko. Danes sem vesel, da sem prišel dol cel. Vse je šlo v redu do padca, potem pa se nisem moral več zbrati, tudi moči mi je zmanjkovalo proti koncu. Vsakih sto metrov sem skoraj objemal drevo … ni šlo. Lani sem sezono zaključil s poškodbo, tudi letos sem se med sezono poškodoval, a vendar bi si želel biti višje na lestvici. Vem, da sem sposoben več, kar sem tudi pokazal na začetku leta, vendar poškodbe spadajo k temu športu.”

Jure Žabjek: “Vožnja mi je šla v redu, sploh v zgornjem delu sem vozil zelo dobro, spodaj pa sem naredil nekaj manjših napak – malo zaradi utrujenosti, pa tudi proga je težja tu spodaj. Proga je bila danes veliko bolj suha kot na treningu, vseeno sem šel malo z zadržkom na progo. Nisem želel tvegati padca. Z rezultatom sem zadovoljen in samo še potrjuje dobro sezono. Ker je to vseeno svetovno prvenstvo, s hujšo konkurenco in bolj zahtevno progo, sem še toliko bolj vesel te uvrstitve.”

Žiga Pandur: “Res sem zadovoljen, to je zame velik osebni mejnik. Po slabem začetku sezone je res dober občutek, da sem rezultat sezone dosegel ravno tu na svetovnem prvenstvu. Proga se je resnično spreminjala vsak dan. Prvi dan je bila sprva suha, nato je začelo deževati in je postala res dobra. Naslednji dan se je vse lepilo, bilo je res težko ostati na kolesu. Danes pa suha proga. Prve tri dni sem res užival v vožnji, danes na treningu pa sem še vedno užival, a sem delal preveč napak. Skoraj vsak drug ovinek je šlo nekaj narobe in sem že začel razmišljati ali naj grem na polno. Stavil sem na tekočo vožnjo, raje sem kakšne dele odpeljal z rezervo, kot pa da bi se zaletaval. Dolgo je trajalo, da je prišel ta rezultat, ampak vsak ima take padce v karieri. Upam, da bo šlo od zdaj naprej samo še navzgor.”

Posnetki na redbull.tv
– člani 
– članice 

Vse o prvenstvu na uci.ch 

Na uvodni fotografiji današnji slovenski junak Žiga Pandur, vse foto Grega Stopar

Sledite nam