Svetovno prvenstvo ciklokros ZDA, Marianne Vos
31. januarja 2022

Svetovno prvenstvo so drugič v zgodovini gostile Združene države. Zanimivo dirkanje in ne čisto prave ciklokros razmere – brez snega, blata in spolzkih zavojev. A še vedno zelo atraktivno in dinamično.

Fayetteville v Arkansasu v Združenih državah Amerike je bil tokratno prizorišče svetovnega prvenstva. Rahlo spremenjen krog, glede na tistega, ki so ga tekmovalci in tekmovalke poznali z dirke za svetovni pokal lanskega oktobra. 3,1 kilometra dolg krog je bil popolnoma suh, hiter in bolj fizično kot tehnično naporen. Za marsikoga so bile usodne “stopnice,” ki so edine terjale spremembo visokega ritma pedaliranja. Stopnic je bilo kar 39!

Žal v ZDA zasedba, vsaj v moški elitni konkurenci, ni bila najmočnejša, saj sta na startu manjkala poškodovani Nizozemec Mathieu van der Poel in superiorni Belgijec Wout van Aert, ki se že mudi na pripravah za nadaljevanje tekmovalne sezone na cesti.

Ciklokros in štafetna preizkušnja

Prvič v 72-letni zgodovini svetovnih prvenstev v ciklokrosu se je odvila dirka štafet. Štirje člani repreznetance in štirje krogi na polno. Skromno število prijavljenih štafet (7), a zanimive taktike. Čehi so denimo za konec stavili na veteranko, 45-letno Katerino Nash, a so si v prvih treh krogih nabrali premalo prednosti. Ameriška štafeta A je vse karte položila na izkušene kolesarje in skoraj bi se jim izšlo, če jim načrtov v zadnjem krogu ne bi pokvaril napadalni Italijan Davide Tonelatti. Ta je Američana Scotta Funstona preganjal po spustih, mu sledil na vzponih ter s taktičnim manevrom v enem izmed ostrih zavojev prišel mimo njega. Nadaljeval je v silovitem tempu ter “azzurrom” prinesel prvo zlato medaljo. Američani so se morali zadovoljiti z drugim mestom, bron je pripadel belgijski štafeti.

Vrstni redi

Drugi dan svetovnega prvenstva je bil rezerviran za mladinke, fante do 23 let in za elitno žensko kategorijo.

Mladinke: Britanka pred Nizozemkama

Britanka Zoe Backstedt si je že v prvem izmed petih krogov nabrala nekaj prednosti, ki je do cilja narasla na 32 sekund. Njena prva zasledovalka je bila Nizozemka Leoni Bentveld, ki pa mladi Britanki enostavno ni bila kos, a ji je s samostojno vožnjo uspelo osvojiti srebro. Nizozemka Lauren Molengraaf je imela v zaključku dirke kar nekaj dela z Britanko Ello Maclean-Howell, a ji je zaostanek treh sekund manj kot minute vseeno prinesel bron.

Moški U23: Belgijski ciklokros tris

21-letni Joran Wyseure je bil malenkost močnejši od rojaka Emiela Verstryngeja in ga je v cilju ugnal za 13 sekund. Razburljiv pa je bil zaključek in boj za bron v šest krogov dolgi dirki. V ciljnem sprintu je imel največ moči 20-letni Thibau Nys, ki je suvereno opravil z Nizozemcem Meesom Hendrikxom in Britancem Cameronom Masonom.

Ženske elite: Marianne jih ima osem

Na startu so pobegnile tri Nizozemke. V vodstvo se je takoj po prvem zavoju in napaki Marianne Vos prebila branilka naslova Lucinda Brand, sledila ji je Ceylin del Carmen Alvarado, takoj za njo pa Vos. Dekleta so si že po prvem krogu zagotovila lepo prednost, a se je vztrajnost Italijanke Silvie Persico izplačala, saj je dokaj hitro ulovila priključek in sledila Nizozemki Alvarado. Brand in Vos sta si privozili še nekaj več prednosti in do četrtega izmed sedmih krogov je pobudo držala Brand, nato je v enem izmed 180-stopinjskih zavojev predse spustila Marianne Vos in igra mačke z mišjo se je nadaljevala.

Nizozemke v drugem krogu, ko so bile še čisto skupaj. Brand, Alvarado in Vos v ozadju.

V ozadju je Alvarado nekoliko popustila in Persico je pričela narekovati svoj ritem. Dirko žensk elite je odločil ciljni sprint, ki ga je dobila Marianne Vos in si v dolgoletni karieri privozila že osmi naslov najboljše ciklokrosistke na svetu! Najboljša je bila že v letih 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 in 2014. Sekundo je zaostala Brand, bron pa si je z zaostankom 51 sekund privozila Silvia Persico in s tem dokazala, da italijansko štafetno zlato ni bilo plod sreče, temveč plod sistematskega in dobrega dela na področju discipline.

Včeraj so se za prestižne naslove pomerili mladinci, dekleta do 23 let in moški v elitni kategoriji.

Mladinci: Švicarsko presenečenje

Razburljivo. Z enim stavkom – fantastična predstava Švicarja, ki je 43 minutah in 11 sekundah v ciljnem sprintu ugnal Belgijca in Britanca. 18-letni Jan Christen je osvojil zlato, Aaron Dockx se je moral zadovoljiti s srebrom, Nathan Smith pa z bronom. Barve dresov pri mladincih so bile kar pisane, saj je četrto mesto osvojil Francoz Corentin Lequet, peto pa Američan Andrew August.

Članice do 23 let: Dirka treh Nizozemk

Fem van Empel, Shirin van Anrooij in Puck Pieterse so vozile svojo dirke, se izmenjevale na čelu in taktizirale. Najbližja zasledovalka, Francozinja Line Burquier, je v začetku zaostajala okoli 10 sekund, kasneje se je zaostanek večal proti pol minute. Tudi na petem mestu se je vozila Francozinja, a je Amadine Fouquenet zaostajala preveč, da bi ogrozila rojakinjo in vodilne Nizozemke. V zadnjem delu zadnjega kroga sta se van Anrooij in Pieterse “odlepili” od branilke naslova van Empel in se v ciljnem sprintu pomerili za zmago. Nova svetovna prvakinja je postala 20-letna Puck Pieterse, srebro je šlo v roke van Anrooij, bron pa van Empel.

Moški elite: Ciklokros = Tom Pidcock

S prestavo več in s taktično dovršeno dirko je novi svetovni prvak po eri Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta postal Britanec Tom Pidcock. Še ne 23-letni Pidcock je mladinskemu naslovu in naslovu med mlajšimi člani dodal še elitnega. Tako je zaokrožil svojo ciklokros zbirko največjih priznanj. Aktualni olimpijski prvak v gorskokolesarskem krosu se je tekmecem dobesedno odpeljal. V dveh krogih si je zagotovil skoraj 20 sekund prednosti in nato nadaljeval v svojem ritmu. Po devetih krogih je njegov čas znašal le 36 sekund več kot uro!

V ozadju je bilo preveč taktiziranja in če v določenem trenutku ne bi Francoz Clement Venturini vlekel skupine z Nizozemcem Larsom Van der Haarom in Belgijcem Elijem Iserbytom in manjšal zaostanka, bi bil slednji že po petih krogih večji. Nato se je v lov za Britancem pognal Lars Van der Haar, sledil mu je le zmagovalec seštevka svetovnega pokala Iserbyt, a zaostanka nista mogla nadoknaditi. Prednost Pidcocka je v cilju znašala pol minute pred Nizozemcem, ki je v ciljnem sprintu prehitel Belgijca.

Vsi vrstni redi na uci.org

Fotografije smo si sposodili na uradnem facebook profilu @UCIcyclocross.

Preberi še

Članska prvaka v ciklokrosu Matic Kranjec Žagar in Tanja Žakelj

Sledite nam