CX, GP Swen Nys
2. januarja 2022

Prvega januarja je bila na sporedu belgijska preizkušnja GP Sven Nys, drugi januar pa je bil rezerviran za 13. dirko svetovnega pokala.

GP Sven Nys, Belgija

Na novega leta dan je bila na vrsti ciklokros dirka, imenovana Velika nagrada Svena Nysa. Velika nagrada z imenom legende ciklokrosa je v Baalu potekala že enaindvajsetič in velja za eno sodobnejših belgijskih klasik. Kar desetkrat je v članski kategoriji na prvi stopnički stal Sven Nys, ki je za zmago največkrat bil boj s Čehom Zdenekom Štybarjem, enkrat pa ga je premagal sobotni zmagovalec. Šestnajstkrat je v moški konkurenci slavil Belgijec in petkrat so krono pobrali Nizozemci, od tega štirikrat Mathieu van der Poel. Ženske so v Baalu tekmovale enajstič, največ zmag, vsaka po dve, pa imata Nizozemka Ceylin Del Carmen Alvarado in Katerina Nash. Dirka je kategorizirana kot C1.

Moški: Sedem dirk, sedem zmag

Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma) je letos nastopil na sedmih dirkah v ciklokrosu in sedemkrat je tudi slavil. Prav tako je na GP Sven Nys dosegel tretjo zmago, trikrat pa je bil drugi. Boj za prvo mesto na sobotni dirki se je bil z Britancem Tomom Pidcockom (Ineos Grenadiers). Britanec je nekaj časa vodil, a je bil v zaključku Belgijec močnejši in ga je po uri in štirih minutah prehitel za deset sekund. Tretje mesto je z 29 sekundami zaostanka osvojil Belgijec Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal).

Vrhunci moške preizkušnje GP Sven Nys

Težka, resnično težka trasa. Obilo padcev, tudi zdrs zmagovalca Van Aerta in atraktivni spusti ter slalomiranje v blatu.

Ženske: Mavrična majica na vrhu v Baalu

Svetovna prvakinja, Nizozemka Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), je imela ogromno dela z rojakinjo Ceylin Del Carmen Alvarado (Alpecin-Fenix), ki jo je v cilju ugnala za vsega 4 sekunde. Tudi tretje, četrto in peto mesto so osvojile Nizozemke, in sicer Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), tretje, Annemarie Worst (777), četrto in Dem Van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoa) peto mesto.

Tudi Brand se je znašla na tleh

Moški U23: Na vrhu Nys

Thibau Nys, sin legende ciklokrosa in nekdanji mladinski svetovni prvak, ni imel težkega dela in je rojaka Jenteja Michelsa (Alpecin-Fenix) po 47 minutah dirkanja ugnal za 22 sekund, 31 sekund je zaostal Nizozemec Pim Ronhaar, Nysov moštveni kolega pri ekipi Baloise Trek Lions.

Vrstni redi na cyclocross24.com.

Foto Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Svetovni pokal Hulst, Nizozemska

Trinajsta dirka svetovnega pokala je bila namenjena le moški in ženski elitni kategoriji, saj tekmovalci in tekmovalke mlajših kategorij vozijo le pet dirk na najvišjem nivoju. Slednji bodo skupaj s člani tekmovali na zadnjih dveh dirkah, ki bosta 16. januarja v francoskem Flamanvillu in 23. januarja v nizozemskem Hoogerheideju.

Moški: Zmaga Britancu

Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) je slavil svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. Za 12 sekund je prehitel vodilnega po točkah, Belgijca Elija Iserbyta (Pauwels Sauzen – Bingoal). Tretje mesto je osvojil Nizozemec Lars van der Haar (Baloise Trek Lions). Slednji je zaostal za 33 sekund. Zmagovalcu sobotne preizkušnje GP Sven Nys, Belgijcu Woutu Van Aertu (Jumbo-Visma), ni šlo vse po načrtih. Po težavah z verigo v prvem krogu je padel na štirideseto mesto in nato s hitrimi časi krogov lovil ubežnike, na koncu pa končal na četrtem mestu in z zaostankom minute in devet sekund.

Po trinajstih dirkah vodi Iserbyt, ki ima 405 točk, v sezoni pa je zabeležil že pet zmag. Na drugem mestu je Belgijec Michael Vanthourenhout (Pouwels Sauzen – Bingoal), ki ima 310 točk in eno zmago, tretji je njun rojak Toon Aerts (Baloise Trek Lions), ki je prav tako osvojil eno zmago in ima 297 točk. Današnji zmagovalec Pidcock je uvrščen na 11. mesto, vendar je sezono ciklokrosa začel šele na deveti dirki, ta je bila snežna v italijanskem Val di Sole, kjer je osvojil tretje mesto. Najslabši, osmi, je bil na 12. dirki v Dendermondeju prejšnji vikend. Van Aert je sezono svetovnega pokala začel v Val di Sole, tam je zmagal, potem pa je nanizal še eno zmago in četrto mesto. Skupno je Belgijec na 16. mestu.

Ženske: Tesno in razburljivo dirkanje

Po sobotni še nedeljska zmaga za svetovno prvakinjo Lucindo Brand (Baloise Trek Lions). Tudi tokrat je šlo na tesno, saj je za Nizozemko le za 5 sekund zaostala rojakinja Puck Pieterse (Alpecin-Fenix). Tretja je bila še ena Nizozemka Annemarie Worst (777), ki je zaostala 11 sekund. Med prvih devet se je kot edina, ki nima nizozemskega državljanstva, vmešala dvajsetletna Madžarka Kata Blanka Vas (Team SD Worx). Na četrtem mestu je zaostala 14 sekund.

V skupnem seštevku pred zadnjima dirkama sezone vodi Brand, ki ima 402 točki. Drugo mesto drži danes sedmouvrščena Betsema, ki ima 343 točke, tretja je Pieterse z 295 točkami.

Vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija teamjumbovisma.com

Preberi še

Ciklokros Ljubljana: Pogačar v Stožicah na polno in do zmage

Sledite nam