vid peršak, sloenduro perkmandeljc
15. maja 2023

Mokrih, a skoraj brez izjeme tudi nasmejanih. Na tretji dirki letošnje serije najhitrejša Tina Smrdel in Vid Peršak.

Po rekordni udeležbi v Ajdovščini in Ilirski Bistrici je tudi na moker vikend v Mežici na Koroškem prišlo več kot 200 kolesark in kolesarjev. V nedeljo jih je po osipu na sobotnem treningu v dežju startalo še 194 iz sedmih držav.

Odločitev za prilagoditev trase se je izkazala za pravilno. Število hitrostnih preizkušenj na dolgi in kratki trasi je ostalo enako, štiri oziroma tri, a je bilo manj višinske razlike, najmlajši iz kategorije U13 pa so se tokrat pomerili le na eni preizkušnji. Prilagojene hitrostne preizkušnje so se dobro odnesle, le nekaj odsekov je nagajalo v mokrem. Enako dobro se je odnesla mežiška organizacijska ekipa in bila ob krstni izvedbi dirke SloEnduro Perkmandeljc nagrajena z nasmehi in pohvalami.

Vrnitev Vida Peršaka

Po nekaj manj kot mesecu in pol se je naravnost na dirko na kolo vrnil slovenski prvak Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team). Na prvih dveh dirkah svetovnega pokala na Tasmaniji ga je namreč pestilo vnetje ahilove tetive. Skoraj domače dirke Korošec skoraj ni smel zamuditi, čeprav ga je čakala resna konkurenca.

Na prvi hitrostni preizkušnji je povedel Finec Tarmo Ryynänen (Specialized Nordic), lani drugi v Grožnjanu, s prednostjo nekaj manj kot sekunde in pol pred Peršakom, tretji čas je dosegel Nejc Huth (Energijateam.com). Peršak je udarec vrnil takoj v drugi preizkušnji in že povedel v razvrstitvi pred Ryynänenom, na tretje mesto se je vzpel Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) s startno številko 1, torej vodilni v razvrstitvi serije.

miha smrdel
Miha Smrdel

Vrstni red je ostal enak do konca četrte in najdaljše preizkušnje dneva, le razlike so se povečale. Pri dobrih desetih minutah dirkanja je Peršak zmagal z 39 sekundami prednosti pred Ryynänenom na drugem in minuto in 16 sekund pred Smrdelom na tretjem mestu. Peršak je dobil tudi zadnjo etapo in osvojil nagrado za Spar Online SuperEtapo.

Četrto mesto je osvojil Huth, peto pa Avstrijec Timmy Fockenberger (Radwerker), ki je bil 3. v drugi preizkušnji dneva. Najhitrejši mladinec je bil Miha Jerkič (KK Črn trn) na 6. mestu.

sloenduro perkmandeljc

To je bila Peršakova prva dirka v SloEnduro letos, zato z zmago seveda ni prevrnil vrha lestvice. Tam z dvema zmagama in tretjim mestom vodilni ostaja Smrdel (1050 točk), drugi je Huth (690) in tretji Jerkič (630).

Ženske

tina smrdel
Tina Smrdel

Pomerila se je peterica – štiri Slovenke in gostja iz Avstrije Alexandra Eckert (Bikeclub Giant Stattegg). Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) je potem, ko ji je na prvih dveh dirkah zmago odškrnila Slovakinja Simona Kuchynkova, tokrat poskrbela, da je zmaga ostala doma. Dobila je vse štiri hitrostne preizkušnje, osvojila tudi nagrado za najboljši čas na Spar Online SuperEtapi, in zmagala z dobro minuto prednosti pred Alexandro Eckert. Svoje prve stopničke v SloEnduru je s tretjim mestom slavila Maša Komel (KK Črn trn).

Tina Smrdel je prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi od Kuchynkove, ki je zdaj druga, tretja je Tamara Homar (ŠKD Super potencial), ki je bila tokrat 4.

V kategorijah dolge proge

Le 12 sekund za najhitrejšim mladincem Jerkičem in dve mesti za njim v absolutni razvrstitvi moških je dirko končal drugi mladinec, domačin Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team). Tretji mladinec Maj Babačič (Calcit Bike Team) je bil še 18 sekund počasnejši. Enaka je razvrstitev po treh od sedmih dirk.

Od veteranov je bil najhitrejši Primož Štrancar (Orbea Fox Enduro Team) iz kategorije master 2 na 18. mestu absolutno, le dve mesti nižje mu je sledil zmagovalec kategorije master 1, Avstrijec Paul Heimel (MK Factory Racing Team). V kategoriji masters 3 je še enkrat zmagal Martin Brus (Kamplc Racing Team). 21. v absolutni razvrstitvi moških na dolgi trasi je bil najhitrejši iz amaterske kategorije, Korošec Blaž Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team).

V kategoriji e-bike je zmagal Vid Planko, dobil je tako vse štiri hitrostne preizkušnje, ki so si jih delili z drugimi kategorijami, kot (še prepričljiveje) dodatni “power stage” navkreber.

Še enkrat razburljivo na kratki trasi

Tako, kot nekateri raje gledajo Moto2 kot MotoGP, ker je pač bolj napeto, je pri nas napeto med mladimi na kratki trasi. Tudi udeležba je bila popolna. Vsaj kar se tiče mlajših mladincev U17 morda še močnejša kot na prvih dveh dirkah – Ažbe Kalinšek (Wolf Racing by Wheelbase), ki je nastopil prvič letos, je za 1,37 sekunde ugnal Madžara Árona Baba (FRO Racing), tretji je bil Maks Struna (KK Završnica). Na vrhu lestvice ostaja Ian Laharnar (Kamplc), čeprav je bil tokrat le deveti. Zmagovalec prve dirke Matija Ferjančič (Kamplc) je poškodovan, zmagovalec druge dirke Anže Kofjač (Završnica) je bil po zmagi v prvi etapi na koncu 14. … Res zanimiva kategorija!

Med mlajšimi mladinkami je Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) z naskokom prehitela Ano Inkret (Calcit) in Evo Zalo Stergar (DGK Pohorje – Spank Team). Jakob Praček (Kamplc) je zmagal med dečki U15 in povečal prednost v skupni razvrstitvi. Edino dekle U15 na startu je bila Vita Vaner (DGK Pohorje – Spank Team).

V kategoriji 4Fun je zmagal Klemen Krivic.

Pa še najmlajši

Podmladek pod 13. letom starosti je imel tokrat eno preizkušnjo povsem dovolj. Pri dečkih je zmagal Gal Palčič (Rajd Ljubljana), pri deklicah tekmic ni imela Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank Team).

SloEnduro

Na www.sloenduro.com

Vsi vrstni redi SloEndura Perkmandeljc

Razvrstitev po treh dirkah serije

Več fotografij v izvirnem poročilu

Sledi …

Četrta dirka že trka na vrata. Prijave na SloEnduro Cilenca, ki bo 27. in 28. maja v Zagorju v Savi, so že odprte. Razpis in prijave

Fotografije Matej Lovrič, @obalnabikescena
Na naslovni fotografiji je Vid Peršak

Preberi še

SloEnduro Borovci 2023: Težak dan za favorita in znova rekordna udeležba
SloEnduro Kamplc 2023: V Ajdovščini odličen začetek sezone!

Sledite nam