29. julija 2019

Slovenska odprava po nastopih na svetovnem prvenstvu. Klemen Kogler je iz Zolderja posredoval izčrpno poročilo, tekmovalci pa svoje izjave. Bilo je prvenstvo presežkov, predvsem v visokih temperaturah.

Svetovno prvensto v belgijskem Zolderju je minilo v znamenju skoraj 3500 tekmovalcev in vročinskega vala, ki je tekmovanje tako visokega nivoja in kolesarske perfekcije še dodatno otežil. Slovenci smo imeli na tokratnem prvenstvu devet predstavnikov, ki so se pomerili v kategorijah challenge in master, prvenstvo pa se je zaključilo z dirkami elitnih kategorij, kjer sta svetovna prvaka postala Nizozemec in Američanka.

Z izčrpnim poročilom se nam je iz Belgije javil Klemen Kogler, v mnogih primerih, tudi urejanju BMX proge v Mariboru, desna roka selektorja in šefa BSX Racing Teama Tilna Franka.

Klemen poroča:

Sobota 20. julij, prevzem številk, predstavitev prizorišča spremljevalcem ekip. Prvi vtis da vedeti, da je organizacija vrhunska. Organizator je mislil predvsem na detajle, ki omogočajo čim bolj tekočo izvedbo, saj se bo v petih tekmovalnih dneh na progi razvrstilo preko 3000 tekmovalcev.

Nedelja, 21. julij, popoldan prvi prosti rening naše reprezentance ter spoznavanje s progo. Vtisi pozitivni in vsi so mnenja, da je proga vrhunska! Reprezentančni trening smo opravili v mestu Peer (naslednje leto bo tam evropsko prvenstvo) in to ob istem času kot reprezentanca Kolumbije.

Ponedeljek 22. julij. Zgodnje vstajanje, saj smo morali biti na progi že ob pol osmih. Naš termin na progi je trajal uro in pol, progo smo si delili z drugimi reprezentancami, tako da je bilo možno narediti 5 do 6 krogov. Da smo se izognili nevihtnim oblakom, smo se popoldan odpeljali kar na Nizozemsko. Tam smo na progi v Luyksgestelu opravili trening in tudi tam srečali nekaj reprezentantov iz Češke in Slovaške.

Torek 23. julij. Vse v znamenju dirk kategorije cruiser. Gregor je bil zadovoljen s svojim krstnim nastopom na tako veliki dirki. Torek smo si zapomnili tudi kot prelomnico, saj se je začel pravi vročinski val in temperature krepko nad 35 stopinjami.

Sledila je sreda in dan z največ slovenskimi nastopi. Pia in Žan žal nista pokazala vsega, kar znata, in se iz motov nista uvrstila v naslednje kroge. Mak je prišel do 1/16, najbolj prepričljiva pa je bila Mila. Čestital bi vsem za pogumne vožnje, za kaj več pa – delati, delati, delati! Temperature v sredo so bile skoraj na meji norosti, saj so se povzpele do 40 stopinj.

Četrtek je bil dan D za naša Gaja. Gaj Palčnik ni pokazal vsega svojega znanja in je obtičal v motih, Gaj Gorza pa je bil najprej deležen prekinitve tekmovanj v motih. Razlog za to je bila vročina, temperatura nad 40 stopinjami in huda toplotna obremenitev za tekmovalce in gledalce. Poleg tega je imela zdravstvena služba resnično obilico dela! Nadaljevanje tekmovanj v Gajevi kategoriji so prestavili na 17:30. Gorza je imel resnično močno konkurenco in je po zelo dobrih predstavah v motih tekmovanje končal v 1/16 finala.

Zadnji dan tekmovanj naših reprezentantov je bil petek, 26. julij. Nastopila sta najbolj prekaljena tekmovalca – Peter Caf in Tilen Frank. Peter ni tvegal, a kljub vsemu prikazal dobre vožnje, Tilen pa je po slaben startu v 1/4 finala tvegal preveč, padel in staknil površinsko poškodbo komolca. To je bil tudi edini padec naših reprezentantov.”

Uvrstitve naših tekmovalcev v kategorijah challenge

Žan Kogler (dečki 9 let), moti – 145 tekmovalcev
Mila Lampič (deklice 10 let), 5. mesto v 1/8 finala – 72 tekmovalk
Mak Breznik Falk (dečki 10 let), 6. mesto v 1/6 finala – 151 tekmovalcev
Pia Palčnik (deklice 11 let), moti – 73 tekmovalcev
Gaj Palčnik (dečki 12 let), moti – 165 tekmovalcev
Gaj Gorza (16 let), 6. mestov v 1/16 finala – 164 tekmovalcev
Tilen Frank (30-34 let), 5. mesto v 1/4 finala – 39 tekmovalcev
Peter Caf (35+), 8. mestov 1/8 finala – 92 tekmovalcev
Gregor Palčnik (cruiser 40-44 let), 8. mesto v 1/8 finala – 88 tekmovalcev

Vtisi po svetovnem prvenstvu

Tilen Frank, selektor: “Zahtevno, predvsem zaradi vročine in velikega števila tekmovalcev. Rezultati so bili solidni, vsaj glede na nivo dirkanja pri nas. Je pa svetovno prvenstvo čisto drug nivo tekmovanja.”

Peter Caf: “Ja, po dobrih vožnjah v motih – 3., 3., 3., po startu celo prvi, sem v osmini finala zamudil start in v močni konkurenci ostal na osmem mestu. Z več treninga na takšnih prizoriščih bi bile uvrstitve višje, zato sem s tem rezultatom zelo zadovoljen!”

Mak Breznik Falk: “Po odličnih uvrstitvah in dobri borbi v motih sem v 1/16 finala dobil izredno močno skupino s tremi Francozi, Američanom, Kanadčanom … V drugi ovinek me je Američan taktično zaprl in enostavno nisem mogel naprej. Dirke so bile težke tudi zaradi resnično velike vročine, tudi 43 stopinj je bilo.”

Gaj Gorza: ”Po zelo vročem in dolgem tekmovalnem dnevu, sem se skozi mote uvrstil v 1/16 finala, kjer sem zaključil s 6. mestom. Z rezultatom sem delno zadovoljen. Vesel sem, da sem bil prvič udeleženec tako velikega tekmovanja.”

Finalni vožnji elitnih kategorij

V kaotičnem finalu je bil najspretnejši Nizozemec Twan van Gent, ki je bil hitrejši od vodilnega v svetovnem prvenstvu in aktualnega evropskega prvaka rojaka Nieka Kimmanna ter lanskega svetovnega prvaka Francoza Sylvaina Andreja.

Pri dekletih je največ spretnosti pokazala Američanka Alise Willloughby, ki je ugnala svetovno prvakinjo iz Bakuja Nizozemko Lauro Smulders in Francozinjo Axelle Etienne.

Sledite nam