17. januarja 2015

Trije dnevi, pet etap na tolstih kolesih. Skupna zmaga Esther Suess in Tomiju Misserju, Dani odličen petintrideseti!

Na prvi etapni dirki s tolstimi kiolesi Snow Epic v Engelbergu v Švici končno prava kulisa. Dvajset centimetrov novozapadlega snega. Rahlo vetrovno in megleno jutro je obetalo največjo avanturo prve etapne dirke v osrčju švicarskih Alp.

Petkov večerni eliminator

Še uradni vrstni redi. Prvi trije med moškimi: Remo Heutschi, Tomi Misser in Andreas Danielsson. Med damami pa Amber Stull, Alba Wunderlin in Ester Suess. Vrstni red v skupnem seštevku po eliminaturju: Misser, Hoydahl, Heutschi. Med damami pa Suess, Wunderlin in Stull. Dani 37., Uroš pa 58.

Sobota in hkrati zadnja etapa

Negotovost pred izvedbo zadnjega vzpona zaradi vremenskih razmer se je razvila v pravo agonijo. Štart etape se je prestavljal po petnajst minut in tako smo čakali dobro uro na začetek zadnjega “eliminatorja”. Močno skrajšan vzpon se je pričel ob pol desetih in je bil dejansko sprinterski. Start po konkretnem celcu in po dobrih tristo metrih vzpon. Dani ga je pričel silovito, sam pa dokaj zadržano, saj me še vedno pesti poškodba. Dani je pod konkretnim vplivom adrenalina uspel narediti najboljši rezultat, saj je s svojim jeklenim konjičem sprintersko končal na 38. mestu in se skupno zavihtel na 35. mesto. Sam sem komaj prilezel do 78. in tako nekoliko poslabšal skupno uvrstitev, saj sem z 58. mesta padel na skupno 67.

Etapa je bila prava. Epska, zasnežena. Takšna, kakršno sva si z Danijem predstavljala. Sneg, mraz (no, bilo je okoli pet stopinj pod ničlo), brez dobrega oprijema kolesa s podlago … Zmagi v zadnji etapi sta šli v roke špancu Zugastiju in švicarki Suessovi, skupno pa je prvi Snow Epic dobil eden izmed boljših spustašev devetdesetih let – Tomi Misser pred legendarnim Runejem Hoydahlom ter še enim zvezdnikom Silviom Buesserjem, pri damah pa skoraj pričakovano bivša svetovna prvakinja v gorskokolesarskem maratonu Esther Suess.

Uroša in Danija oblači trgovina

Dani in Uroš

Snow Epic je bil izkušnja, ki sva si je želela, se je veselila, včasih malo obupala, a vseeno … Sva jo zvozila. Dani presenetljivo dobro, sam pa z mešanimi občutki. In kaj imava za povedati?

Dani: “Kot kolesar brez pravih izkušenj z resnih tekmovanj sem se na Snow Epic odpravil s precej strahospoštovanja. Še posebej zato, ker sem se podviga lotil brez prestav, s singlespeedom. Začetna trema je bila premagana že med prvo etapo, ko sem prehiteval sotekmovalce s prestavami. Od tu dalje je bil dogodek samo še ena velika zabava: na trenutke naporna, v splošnem pa nepozabna avantura!”

Uroš: “Po skoraj dveh desetletjih zopet nazaj na tekmovalnih kolesnicah. Sezona 2014 je bila skoraj popolna, še posebej, ker sem prvič tekmoval na kolesu brez prestav. Morda čudno, a po tolikih letih sem se našel ravno v singlespeedu. Priprave na Snow Epic so potekale zelo dobro, dokler se niso pojavile zdravstvene težave, ki jih je pospešeno rešil fizioterapevt Urban Komac, moj prijatelj s kolesarskih začetkov. A šest tednov kolesarske abstinence se je poznalo in občutki pred tekmo niso bili pravi. Vseeno sem se podal na dirko z obilico zanosa, a poškodba se je ponovila in enostavno nisem mogel pokazati tistega kar sem želel. Zadovoljen sem, da sem Epic končal, a še vedno nekoliko razočaran. Videti je, da bo potrebno ponoviti!”

www.snow-epic.com

Na uvodni fotografiji Dani, zmagovalka Esther Suess in eden od švicarskih kolesarjev. Vse foto Uršula Kordiš

Sledite nam