Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
2. decembra 2014

Od danes ekipa Janeza Tratarja uradno na lovu za vlagatelji za zagon proizvodnje svojega kolesa z okvirjem iz lesa.

Tule smo hribovci in Tratar Bikes, kolesa porajajoče se slovenske znamke z okvirji, izdelanimi večinoma iz lesa, (vsaj zaenkrat) niso gorska kolesa. Če se pohecamo: saj veš tisto o “vlačenju drv v hosto”. So pa nedvomno rokodelsko in slogovno dodelane umetnine, ki bi si v svetu zaslužile najti vernike. Če si dovolimo še eno: novemu hipsterskemu slogu “lumbersexual” dajejo čisto nove razsežnosti!

Od danes so Tratar Bikes na platformi za skupinsko financiranje Kickstarter. Čim uspešnejše zbiranje sredstev jim želimo in čim več koles na ulicah po vsem svetu. Več pa v njihovem izčrpnem sporočilu za medije pod temle videom in fotogalerijo. Čisto na dnu še dva videa.

Kampanja na Kickstarterju


Vse foto Nejc Puš

Tratar Bikes predstavil inovativna lesena mestna kolesa – in začel s crowdfunding kampanjo

Na spletni platformi Kickstarter za kolesa iz slovenskega lesa pričakujejo podporo mednarodne kolesarske skupnosti.

LJUBLJANA, 2. 12. 2014 – V ljubljanski valilnici idej Poligon, kjer so v na pol opuščeni Tobačni svoje co-working zatočišče našli mladi kreativci, je danes ekipa Tratar Bikes predstavila nova modela lesenih koles za sodobne urbane kolesarje.

V času, ko je brezposelnost mladih v Sloveniji pereč problem, tovrstni inovativni projekti dokazujejo, da je možno z entuziazmom in sodelovanjem različnih strok preseči splošno prepričanje, da so mladi Slovenci apatični in vdani v usodo. S povezovanjem znanja, lokalne tradicije in prepoznavanjem slovenskih prednosti je možno pisati uspešne zgodbe.

Čeprav se ime Tratar Bikes morda komu sliši tuje, je za to mlado multidiciplinarno ekipo, v njej sta poleg univerzitetnega diplomiranega inženirja lesarstva tudi dva bodoča arhitekta, že več kot leto dni intenzivnih raziskav in razvoja. Rezultat je današnja javna predstavitev lesenih mestnih koles. “Prvič sem kolo skiciral več kot leto dni nazaj, ko sem se ob uporabi javnih mestnih koles na Dunaju začel spraševati, kako kolesarju ponuditi bolj udobno, oblikovno dovršeno in nenazadnje ekološko izkušnjo mestnega kolesarjenja,” o začetkih razvoja razlaga Janez Tratar, komaj osemindvajsetletni glavni razvijalec in oblikovalec koles Tratar Bikes, sicer pa navdušen kolesar in univerzitetni diplomirani inženir lesarstva, ki trenutno na Fakulteti za strojništvo končuje doktorski študij. “Prepričani smo, da urbano kolesarjenje ni zgolj premik od točke A do točke B, temveč si kolesar zasluži celostno, bogato, skorajda luksuzno doživetje, ki ga lahko ponudi samo leseno kolo,”  še v zanosu doda Tratar.

O pomembnosti celostne izkušnje je prepričan tudi Matej Ramšak, grafični oblikovalec, sicer pa študent zadnjega letnika na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo: “Pri razvoju znamke Tratar Bikes smo bili pozorni predvsem na osnovne vrednote: preprostost, elementarnost, usmerjenost k naravi in bogato tradicijo ročne obdelave lesa – vse to je zapisano v samo bistvo koles. Kolesa Tratar Bikes imajo vse tisto, kar je nujno in ničesar, kar bi bilo odveč. Vsak del je izdelan iz najboljših lokalnih materialov in z neverjetno predanostjo obrtnikov.”

Izjemen dizajn koles izpostavi Nejc Puš, športni in produktni fotograf, obenem pa prav tako bodoči arhitekt, ki je od začetka sodeloval pri projektu: “Oblika koles ni sama sebi namen. Je pametna, ker izhaja neposredno iz lastnosti lesa in zakonitosti njegove obdelave. Forma sledi funkciji, če si izposodim moto modernizma.”

Lesena kolesa iz najboljšega slovenskega lesa

Tratar Bikes mestna kolesa so na voljo v dveh različicah. Single-speed kolo je preprostejše in z eno samo prestavo. Kick shift verzija kolesa za ljubitelje bolj dinamične vožnje pa ima kompleksnejšo opremo z dvema prestavama in v pogonski sistem integrirano zavoro.

Obe različici uporabljata enak, lesen okvir. Okvir je srce kolesa in pri Tratar Bikes kolesih gre za  ročno izdelan večslojen, ‘monocoque’ okvir. Postopek izdelave je precej podoben izdelavi ‘monocoque’ strukturnih lupin iz ogljikovih vlaken. Plasti visokokvalitetnega furnirja so pozorno izbrane in položene v natančno predpisanih smereh, tako da se zagotovijo najboljše lastnosti okvirja kolesa. Plasti so nato zlepljene z vremensko odpornim lepilom ter pod visokim pritiskom stisnjene v želeno obliko v posebnih kalupih. Takšna izdelava kolesarskih okvirjev je precej zahtevnejša in dražja od drugih tehnologij, zato se jo drugi proizvajalci koles, kljub višji kakovosti tako izdelanih okvirjev, ponavadi ne poslužujejo. Z inovativno zasnovo – kolo je sestavljeno zgolj iz treh različnih lesenih delov – se zmanjša število stikov in pomembno zniža verjetnost napak in okvar. Stiki so hkrati lepljeni in vijačeni, da je zagotovljena dvojna varnost v vsaki, še tako neverjetni situaciji.

Les je odličen material za izdelavo koles. S svojimi edinstvenimi lastnostmi kolesarju omogoča maksimalno udobje, saj uspešno duši vibracije s podlage. Pravzaprav to počne bolje kot kateri koli drug material.

Kolesa Tratar Bikes so testirana in ustrezajo najvišjim merilom kvalitete. So brezkompromisno vodoodporna, zato je vsaka skrb glede poškodb lesa povsem odveč. Posebej razvit dvoslojen sistem zaščite zagotavlja popolno vodoodpornost okvirja, četudi je okvir poškodovan s praskami. Vzdrževanje je tako enako kot pri kolesih s karbonskim okvirjem.

Skupna masa kolesa je enajst kilogramov pri konfiguraciji z eno prestavo, oziroma slabih dvanajst kilogramov pri ‘kick shift’ konfiguraciji z dvema prestavama. Okvir sam tehta dva kilograma in pol.

Na voljo sta dve barvni kombinaciji – svetla iz slovenskega macesna in jesena ter temna iz slovenskega oreha in hrasta – in tri velikosti okvirja, da Tratar Bikes kolesa omogočajo udobno in stilsko ozaveščeno vožnjo kolesarjem vseh višin in z različnimi barvnimi preferencami.

Vsi uporabljeni materiali so biorazgradljivi, večina pa jih je tudi lokalnih, zato ima proizvodnja koles Tratar Bikes najmanjši možen ekološki odtis na okolje.

Platforma za množično financiranje hkrati omogoča prodor na tuje trge

Osrednja pozornost na današnjem dogodku je bila usmerjena k uradni otvoritvi kampanje na ameriški spletni platformi Kickstarter, preko katere so od njenega rojstva leta 2009 zagonska sredstva pridobili številni perspektivni projekti. Tudi mnogi slovenski, med njimi denimo preprosti leseni fotoaparati Ondu Velenjčana Elvisa Halilovića in odstranljivi zadnji blatnik za kolo Musguard Ljubljančana Jurija Lozića – oba sta podpornika projekta Tratar Bikes.

Ekipa Tratar Bikes bo preko Kickstarter-ja poskušala zbrati vsaj 25.000 ameriških dolarjev, to je najmanjši znesek donacij, da bo kampanja uspešna. Podpornikom v zameno ponujajo visokokvalitetne slovenske proizvode: za pet dolarjev podpornik v zahvalo prejme posebej za to priložnost pripravljen kratek film o bolj ali manj zabavnih prigodah ekipe med pripravo na kampanjo, za nekoliko višji prispevek pa bosta na voljo tudi oba danes predstavljena modela lesenih koles – single-speed in kick shift.

Kampanja bo trajala dober mesec dni in se bo zaključila 10. januarja prihodnje leto. Poleg zbiranja zagonskih sredstev za začetek proizvodnje koles v večjem obsegu, ekipa kampanjo vidi predvsem kot možnost za prodor na tuje trge – z ekološkimi kolesi iz lesa najvišje kakovosti in ročno izdelavo ciljajo predvsem na Severno Ameriko ter na zahod in sever Evrope.

Na kratko o Tratar Bikes

Tratar Bikes združuje tradicionalne lesarske obrtniške izkušnje, ki se v družini Tratar prenašajo iz roda v rod že štiri generacije, in sodobno inženirsko ter oblikovalsko znanje kreativne mlade ekipe. Njihova vizija je “popolna mestna vožnja”. Z elementarno preprostimi, a tehnično dovršenimi lesenim kolesi urbanim kolesarjem ponujajo luksuzno izkušnjo udobja in proznavnega stila. Kljub svoji usmerjenosti proti mednarodni kolesarski sferi niti za trenutek ne pozabljajo na svoje korenine: uporabljajo zgolj najboljši slovenski les, kolesa pa še vedno načrtujejo in izdelujejo ročno v svoji ljubljanski delavnici.

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam