sloenduro kamplc
3. aprila 2023

Rekordna udeležba v zgodovini serije SloEnduro, naposled sonce in odlične razmere na razgibani in zahtevni trasi, navijači in dobro vzdušje ob progi in na Lavričevem trgu.

Tako smo v Ajdovščini začeli sezono 2023 s klasično dirko Kamplc v organizaciji istoimenskega kluba. Startne številke je prevzelo kar 270 tekmovalk in tekmovalcev, kar je nov rekord v enajstih sezonah serije! Zastopali so devet držav.

Vremensko napoved za konec tedna je bilo težko razbrati, naposled smo jo odnesli odlično: močno se je ulilo s petka na soboto, tako da so bile na sobotnem treningu razmere ponekod na mehkejšem terenu kar težke. V nedeljo pa je bilo že bistveno bolje, tudi sonce je pritisnilo z vso aprilsko močjo. S približno 1100 višinskimi metri in štirimi hitrostnimi preizkušnjami (in dodatno za e-bike kategorijo) z dolgo traso ni bilo šale, tako da je odločala tudi telesna pripravljenost ob začetku sezone. Tudi zato, ker je bilo tudi na hitrostnih preizkušnjah treba večkrat močno pritisniti na pedale, zaradi počasnejše podlage ponekod še dosti bolj, kot bi bilo treba v povsem suhih razmerah.

V takšnih razmerah sta zmagovalca v osrednjih kategorijah dolge trase postala dva, ki sta se že dokazala v SloEnduru.

Ženske

Simona Kuchynkova, SloEnduro Kamplc

Pri ženskah se je po lanski zmagi prav tako na otvoritvi sezone SloEndura v Grožnjanu in poznejši poškodbi kolena na dirke uspešno vrnila 18-letna Slovakinja Simona Kuchyňková (okoeverywhere racing). Napadala jo je leto dni mlajša lanska skupna zmagovalka SloEndura in tudi dirke v Ajdovščini Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), a si na vsaki etapi nabrala nekaj zamude. Na koncu se jo je pri skupnem času hitrostnih preizkušenj okoli 24 minut nabralo za 49 sekund. Simona je dobila vse etape, Tina je bila na vseh druga, prav na vseh pa ji je sledila Teja Cerar (Golovec trails) in tako tudi na koncu zasluženo stopila na tretjo stopničko.

Moški

Pri moških je startno številko ena ubranil lanski skupni zmagovalec serije in tudi zmagovalec Kamplca Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). A bo razplet terjal nekaj daljši zapis.

Miha Smrdel, SloEnduro
Miha Smrdel

Prvo preizkušnjo na progi Muzej je dobil domačin Tim Jež (Kamplc Racing Team), zmagovalec iz leta 2020. Na vse ali nič, saj mu zadnji teden zdravje ni služilo, takoj po etapi pa je “zapeljal v boks” in odstopil. Smrdel je začel slabše z le 7. časom na Muzeju, a je pobudo prevzel na drugi preizkušnji, Kamplcu, ter se s prepričljivo zmago s skoraj 8 sekundami prednosti pred Slovakom Lubošem Stanom (MTBiker) zavihtel v vodstvo. Na tretji etapi (Rajda) je bil najhitrejši mladinec Miha Jerkič (KK Črn trn), Smrdelu je ukradel dve sekundi in se mu približal v skupni razvrstitvi. A Smrdel je bil znova prepričljiv na zadnji in najdaljši preizkušnji dneva, skoraj sedem minut dolgi Kosi.

miha jerkič, sloenduro kamplc
Miha Jerkič

Miha Smrdel je SloEnduro Kamplc dobil z 11 sekundami prednosti pred Mihom Jerkičem, najboljšim mladincem. Tretji je bil tako kot leto poprej povratnik Kristjan Medvešček (ŠKTD Avče), ki je bil drugi najhitrejši v prvi in zadnji etapi. Na podelitev najhitrejši peterici v skupni razvrstitvi moških na dolgi trasi sta se uvrstila še Stano na 4. in najhitrejši veteran Blaž Černigoj (Kamplc Racing Team) na 5. mesto.

sloenduro kamplc
Najhitrejša peterica

Simona Kuchyňková in Miha Smrdel sta osvojili tudi nagradi za najboljša časa na najdaljši etapi. Letos jo podeljuje pokrovitelj Spar Online, na vsaki dirki bomo tako podeljevali nagrado Spar SuperStage.

V kategorijah dolge trase

Miha Jerkič je kar dobro ušel tekmecem med mladinci – deseterico najhitrejših na dolgi trasi je z 10. mestom za rep ujel drugi najhitrejši mladinec Maj Babačič (Calcit Bike Team), 16. oziroma tretji mladinec je bil Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team).

Poleg Blaža Černigoja, zmagovalca v najmlajši veteranski kategoriji master 1, se je med prvo deseterico uvrstil še zmagovalec v master 2 Sebastjan Stres (prav tako Kamplc Racing Team). Med “pravimi” veterani master 3 je zmagal Martin Brus (še eden iz Kamplc Racing Teama). Žiga Šemrov (ŠKD Super potencial) je bil najhitrejši v kategoriji amaterjev, Iztok Slapnik (Golovec trails) pa je zmagal v prvi uradni dirki na e-kolesih v seriji SloEnduro, saj je tistih 7 sekund zamude na “power” etapi na krožni progi uspešno nadomestil na preostalih štirih, ki so vodile predvsem navzdol. Najbliže mu je bil Francoz Alex Chapignac (Cranksetter).

Kratka proga

Na kratki trasi na treh hitrostnih preizkušnjah (brez Kose na koncu) je bil v kategoriji mlajših mladincev do 17 let med kar 46 uvrščenimi najhitrejši Matija Ferjančič (Kamplc Racing Team), v kategoriji dečkov U15 pa je klub pribitku 30 sekund zaradi zamujenega startnega časa na eni od preizkušenj zmagal njegov klubski kolega Jakob Praček. V obeh kategorijah so Kamplci slavili trojni zmagi!

Pri mlajših mladinkah je bilo napeto, zmagala je Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team), pri dekletih U15 je bila osamljena Vita Vaner (DGK Pohorje – Spank team).

Tudi dirka “začetnikov” v kategoriji 4Fun je bila dobro zasedena s 25 tekmovalci, na vrhu pa je končal Madžar Balázs Ziskó (KKE Alpokcycles).

U13

Pri najmlajših se je na dveh preizkušnjah pomerilo 18 dečkov in dve deklici. Najhitrejša sta bila Nikolaj Vukojević (Golovec trails) in Julia Kuchyňková (okoeverywhere racing). Njihov skupni start pa je bil tako ali tako atrakcija jutra na Lavričevem trgu.

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

SloEnduro

Sledi …

Vidimo se prav hitro, še v tem mesecu: 22. in 23. aprila bo v Ilirski Bistrici druga prireditev sezone, SloEnduro Borovci v organizaciji GKD Borovci. Razpis in prijave te dni!

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena in Marko Obid @b23mtb

Preberi še

Tasmanija, drugič: Na EDR v Derbyju Baraona in Rude

Sledite nam