24. aprila 2023

Na drugi dirki serije SloEnduro v Ilirski Bistrici v organizaciji Gorskokolesarskega društva Borovci na startu dva več kot v Ajdovščini. Tesno dirkanje na vrhu!

Če upoštevamo število tekmovalcev, ki so bili v nedeljo na startu dirke, je imel SloEnduro Borovci minuli konec tedna v Ilirski Bistrici še dva udeleženca več kot tri tedne prej SloEnduro Kamplc v Ajdovščini: 268. Na Kamplcu smo v soboto verjetno izdali kakšno startno številko več, pa smo v težkih razmerah na treningu že nekaj tekmovalcev izgubili. Kakor koli, hvala še enkrat za odlično udeležbo! Udeleženci so prišli iz devetih držav.

Petkov močan dež je povzročil odpoved pete hitrostne preizkušnje (1. maj), ki bi bila na treningu gotovo neprevozna. A na dolgi trasi je bilo vseeno pet preizkušenj in približno 1100 višinskih metrov vzponov, saj so tretjo Močerad opravili dvakrat.

Spopad za vrh pri moških

miha smrdel
Miha Smrdel

Z dvema zaporednima naslovoma v SloEnduru v žepu in prepričljivo zmago v Ajdovščini je kot favorit brez dvoma v Ilirsko Bistrico prišel Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Seveda nikdar ni lahko, tudi če si na papirju najhitrejši. A tokrat je bila Smrdelova pot do zmage še posebno težka.

Na petih hitrostnih preizkušnjah dolge trase je etapno zmago doseglo kar pet različnih tekmovalcev. Na koncu je pa po približno 15 minutah dirkanja prvo peterico ločilo 4,77 sekunde, pa ji dva od etapnih zmagovalcev sploh nista prišla blizu, prvo trojico pa 1,53 sekunde! Tako izenačene dirke ne pomnimo.

Smrdel je začel s 7. časom prve in nadaljeval s 6. na drugi etapi, 5. na tretji … skupno je bil na 5. mestu z zaostankom skoraj osmih sekund. Prvo je dobil Avstrijec Simeon Sachse (Altis The Bike Team), ki je do konca zdrsnil do 14. mesta. Drugo Nejc Huth (Energijateam.com), drugi iz prve etape, ki je tako tudi prevzel vodstvo, a je bil počasnejši v tretji etapi, nato za zaključek spet 3. in 2. Tretjo etapo je dobil nemški mladinec Lasse Eschler (Giant Swiss Enduro Team) pred Lukom Bergincem (DGK Pohorje – Spank Team Maribor) in rojakom Laurinom Vothom (Propain Factory Enduro) in prevzel vodstvo.

lasse eschler
Lasse Eschler

V četrti, predzadnji etapi je sledil prvi preblisk Smrdela, zmagal je pred Davidom Ivartnikom (Golovec trails) in Huthom in prevzel vodstvom pred Eschlerjem za 9 stotink sekunde! Ivartnik, v Ilirski Bistrici že dvakrat drugi, je na tretjem zaostajal za 65 stotink.

O vsem je odločala zadnja etapa, “obračun na Močeradu”, ki so ga vozili že drugič v dnevu in tokrat tudi precej hitreje. Etapno zmago je osvojil nihče drug kot Berginc in tako po slabem začetku za rep ujel skupno deseterico. Sledili so Huth, Smrdel in Ivartnik, Eschler je bil le deseti in zmagovalec SloEndura Borovci 2023 je bil znan: Smrdel pred Huthom in Ivartnikom, ob stopničke sta na oder stopila še četrtouvrščeni Eschler in petouvrščeni Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

“Ja, ena napornejših tekem do sedaj,” je povedal Miha Smrdel. “Proge so imele par precej ‘flat’ odsekov, ampak na splošno dobre proge. Od začetka se mi je zdelo, da sem kar hiter, a ure tega niso potrdile. Prvo etapo sem končal šele na sedmem mestu. Ponavadi med tekmo skoraj nikoli ne gledam časov, toda danes sem si po tretji etapi pogledal čase in sem bil kar negativno presenečen nad svojimi uvrstitvami. Že od prej sem poznal Eschlerja in sem vedel, da je hiter, a me do sedaj ni premagoval. Po tretji etapi pa je imel že skoraj 8 sekund prednosti, kar je bilo na teh etapah ogromno. Ostali top pet fantje smo bili v dveh sekundah. Po četrti etapi pa sem prevzel vodstvo ter ga obdržal tudi do konca dirke. Na splošno sem s svojim nastopom dokaj zadovoljen, šlo je brez večje napake. Se bo pa treba na naslednjih tekmah zbuditi že do prvega štarta.”

Miha seveda z dvema zmagama tudi vodi v skupni razvrstitvi po dveh dirkah, sledi mu Huth, na tretjem mestu sta izenačena Jerkič in Ivartnik, Kristijan Medvešček (ŠKTD Avče) na petem za njima zaostaja le za 10 točk.

Ženske

simona kuchynkova
Simona Kuchyňková

18-letna Slovakinja Simona Kuchyňková (okoeverywhere racing) se je po Ajdovščini v serijo SloEnduro vrnila tudi v Ilirski Bistrici. Odlična je bila tudi udeležba kolesark – 14 jih je nastopilo na dolgi trasi, med njimi devet domačih. Najhitrejši med njimi, lanski prvakinji SloEndura Tini Smrdel (MBK Črni Vrh), je Kuchyňková dober izziv. Ves dan ji je bila za petami in jo v eni od hitrostnih preizkušenj tudi premagala. Kuchyňková je dobila preostale štiri preizkušnje in na koncu zmagala z 19 sekundami prednosti pred Tino Smrdel. Tretja je bila Avstrijka Alexandra Eckert (Bikecklub Giant Stattegg), druga najhitrejša Slovenka pa zopet Teja Cerar (Golovec trails) na 4. mestu. Teja je tudi tretja v skupni razvrstitvi za Kuchyňkovo in Smrdel.

tina smrdel
Tina Smrdel

Simona Kuchyňková je povedala: “Dirka je bila odlična! A po drugi strani ena mojih slabših predstav … Že od začetka vikenda se nisem dobro počutila, kar se je poznalo tudi pri mojem dirkanju. A vseeno mi je uspelo zmagati, zato sem zelo zadovoljna! Naredila sem nekaj napak, kar grdo padla na ramo in imela tudi tehnične težave. S Tino sva bili precej blizu. Hvala za dobro pripravljeno dirko, se kmalu spet vidimo!”

V kategorijah dolge trase

Najhitrejši mladinec je bil tokrat novinec v SloEnduro, Nemec Lasse Eschler, sledil mu je kolega v ekipi Giant Swiss Enduro Team, Švicar Lars Bungen, Miha Jerkič (KK Črn trn) se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom v kategoriji in 11. v skupni razvrstitvi moških na dolgi trasi.

V veteranskih kategorijah so bili najhitrejši Marko Fink (KD Zverinice) v master 1, 28. skupno, Primož Štrancar (Orbea Fox Enduro Team) v master 2, 22. skupno, in Martin Brus (Kamplc Racing Team), tokrat sam v master 3. Najhitrejši amater je bil Žiga Šemrov (ŠKD Super potencial).

primož štrancar
Primož Štrancar

Nagrado Spar SuperStage za najboljša časa na drugi hitrostni preizkušnji Ahac sta osvojila Tina Smrdel in Nejc Huth.

Dirko kategorije e-bike z dodatno preizkušnjo navkreber je dobil Francoz Alex Chapignac (Cranksetter), pomerili so se tekmovalci iz štirih držav.

Kratka trasa, tri hitrostne preizkušnje in 750 v.m.

Še enkrat neverjetna konkurenca med mlajšimi mladinci do 17 let s 44 udeleženci, zmagovalec pa prvič Anže Kofjač (KK Završnica) s kar 12 sekundami prednosti pri manj kot 10 minutah dirkanja pred klubskim kolegom Vidom Berlotom. Kamplc Racing Team se je tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom Iana Laharnarja.

Med dekleti do 17 let še ena zmaga Nežke Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team). Pri dečkih do 15 let je Slovence ugnal Italijan Davide Zinutti (ASD Jam’s Bike Team Buja), na startu pa so bila tudi tri dekleta do 15 let in treh držav, med njimi je bila prepričljivo najhitrejša Slovakinja Maria Vyhlidalova (Medvedica).

V promocijski kategoriji 4Fun je zmagal Avstrijec Patrick Buchegger (RC Kreuzer Racing).

Najmlajši

Med dvajset mladimi kolesarji, mlajšimi od 13 let, ki so se pomerili na dveh hitrostnih preizkušnjah, je zmagal Tjaž Stres (Kamplc Racing Team), edina udeleženka med deklicami je bila zopet Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank Team).

Vsi vrstni redi na sloenduro.com

Razvrstitev po dveh dirkah serije

SloEnduro

Sledi …

13. in 14. maja bo na vrsti tretja dirka serije SloEnduro v sezoni: SloEnduro Perkmandeljc na novem prizorišču v Mežici – čeprav so tereni nad Mežiško dolino vsaj delno že znani z Black Hole Endura oziroma dirke EWS.

Razpis na www. sloenduro.com vsak trenutek in nato še prijave!

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Preberi še

SloEnduro Kamplc 2023: V Ajdovščini odličen začetek sezone!

Sledite nam