7. novembra 2010

V petek v mariborskem kinu Udarnik in v soboto v ljubljanskem centru urbanih športov Urban Roof so si ljubitelji filmske umetnosti o umetnosti frčanja na dveh kolesih premierno ogledali gorskokolesarski film leta Life Cycles.

V petek v mariborskem kinu Udarnik in v soboto v ljubljanskem centru urbanih športov Urban Roof so si ljubitelji filmske umetnosti o umetnosti frčanja na dveh kolesih premierno ogledali gorskokolesarski film leta Life Cycles.

V Udarnika je prišlo približno 150, v Urban Roof pa več kot 170 gledalcev, tako da sta bila prireditelja (ali “nosilca licence”, kot bi se reklo za izbor kakšnih misic) Blaž Tomažin in Spank(y) s.p. kar zadovoljna.

Sicer improvizirana tehnika na ljubljanski premieri je zadovoljila tako s sliko kot z zvokom. “Življenjski cikli” je, tako kot so napovedovali avtorji, zares zgodba o kolesu od njegovega nastanka do žalostnega konca. Pa še zgodba o naravi, seveda tudi o furanju koles v njej.

Ritem filma je epski, tehnični in estetski prijemi pa prignani skoraj do kiča. Tako da, četudi ne zelo na glas, gledalcem uhajajo “oh” in “aaah”. Štiri leta dela so vsekakor vidna. Nekateri kadri so neverjetno posneti, drugi noro obdelani, tretji oboje. Kot bi se jih lotili največji mojstri holivuda.

Nenavadno za mtb film, a v smislu zgodbe logično je, da ne vidimo obraza niti enega kolesarja, ob “svojih” odlomkih niti en ni podpisan ali kako drugače predstavljen. V uvodni špici predstavljene heroje nato med vragolijami prepoznavajo le tisti, ki vedo, kdo jezdi Scotta, kdo Kono in kdo Da Vincija.

Glavno vlogo ima pač kult kolesa, orodja, te najbolj plemenite iznajdbe, ki nam nudi vse to, kar sami dobro poznate. Po dvesto letih razvoja je kljub vsem delčkom in nastavitvam še vedno le – kolo.

Na koncu marsikateri adrenalinski odvisnež pogreša več brutalne akcije. Čeprav je furanje vrhunsko in posneto kot še nikdar. Le tempo pripovedi je malce drugačen, kot smo ga vajeni.

Nekaj prizorov s premiere ter anketo med obiskovalci ljubljanske premiere si oglej v videu.

Pri vašem najljubšem irskem spletnem trgovcu ta trenutek sicer razprodano (po 22,49 evra + poštnina), a vam ne bo žal, če DVD dodate k svojemu naslednjemu nakupu.

www.lifecyclesfilm.com
www.urbanroof.si

foto Mare Obid/two4six.net


Sledite nam