richie rude
2. aprila 2023

Vid Peršak ne more biti zadovoljen z z začetkom enduro svetovnega pokala na južni polobli. Naslednji poskus v juniju v Finalu.

Svetovni pokal v enduru je tudi z drugo dirko ostal na Tasmaniji. V Derbyju na severovzhodu otoka sta zmagovalca postala Britanka Rebecca “Bex” Baraona in Američan Richie Rude, oba člana ekipe Yeti Fox Racing.

Na 44 km dolgem krogu, prepoznavnem po granitnih skalah, se je Baraona povsem do konca dvobojevala z rojakinjo Harriet Harnden (Trek Factory Racing). Vsaka je imela po dve zmagi, razlika med njima pa je bila manjša od sekunde. Naposled je bila Baraona hitrejša v zadnji, najdaljši etapi. Z zmago je tudi prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi. Tretja je bila še ena Britanka, Škotinja Ella Conolly (Cannondale Enduro Team), ki jima je ves čas dihala za vrat in tudi sama dosegla eno etapno zmago.

bex baraona
Bex Baraona, foto UCI MTB World Series

Pri moških je ekipa Yeti Fox dosegla dvojno zmago, saj je bil Rudu najbližje novinec v ekipi, nam (iz spusta) dobro znani Poljak Slawomir Lukasik. Kar v štirih od šestih etap sta si razdelila prvi dve mesti. Tretje mesto je zasedel osmoljenec iz Maydene in branilec naslova, Kanadčan Jesse Melamed (Canyon CLLCTV Factory Enduro Team), ki je odnesel eno etapno zmago.

Rude je tudi prevzel vodstvo v razvrstitvi pred Danielom Bookerjem (Nukeproof Sram Factory Racing), ki je bil tokrat 8., in zmagovalcem Maydene Lukom Maierjem-Smithom (Giant Factory Off-Road Team), ki je bil v Derbyju 17.

Vid ne more biti zadovoljen s potovanjem na južno poloblo

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je zasedel 52. mesto med 90 uvrščenimi v moški članski kategoriji. Najbolje mu je šlo v zadnji etapi, ko je bil 37. Po dveh dirkah je 46. na lestvici EDR, kot se skrajšano reče svetovnemu pokalu v enduru.

“Na žalost ta blok dirk ni šel ravno po mojih pričakovanjih. Tudi ta teden kot kaže nisem našel hitrosti, ki bi zadoščala za boljši rezultat. Etape so bile precej položne in ne preveč zahtevne, prav zaradi tega me je zaostanek presenetil. Sedaj bo čas, da se vrnemo nazaj in da v miru saniram poškodbo noge in potem junija z novo energijo naprej! Hvala vsem, ki ste me spremljali na tej mini turneji in vso srečo na tekmi v Ajdovščini!” s Tasmanije sporoča Vid.

Začetek sezone na Tasmaniji je pokomentiral tudi vodja Orbeine ekipe Primož Štrancar:

“To sta bili dve totalno različni dirki. V Maydeni so dirko krojili lokalni rajderji, nekateri so tudi graditelji in proge res dobro poznajo. Tam še nihče ni dirkal. Etape so bile zelo dolge in strme, traili so si bili podobni in težki za zapomnit, tako da je poznavanje prog res odločalo. V Derbyju so nekateri dirkali že tretjič in so imeli prednost. Zmagovalci so bili tu že mesec dni prej in so vse prevozili, tudi če ne veš, katere proge so v dirki, jih ni veliko in si pridobiš veliko prednost.

Vid je prišel s poškodbo ahilove tetive, ki ga ovira pri flowu s kompresijami, to se je poznalo zlasti v Derbyju. A tudi sicer ni pokazal svojega sloga. Proti koncu je hitrost vseeno stopnjeval. Martin Maes pa je s 5. mestom dosegel zelo dober rezultat, praktično je bil najhitrejši med tistimi, ki prog niso poznali.

Čestitke zmagovalcem, a zlasti v Derbyju so te zmage bolj na jalovih tleh. S team managerji smo se pogovarjali, da moramo to spremeniti, sicer je endura konec, saj se bomo le grebli, kdo bo prej na prizorišču.”

Svetovni pokal v enduru se nadaljuje v ligurskem Finalu med 2. in 4. junijem.

https://ucimtbworldseries.com/

Vrhunci dirke v videu

Na naslovni fotografiji Richie Rude, foto UCI MTB World Series

Preberi še

Na enduro začetku na Tasmaniji Peršak ni našel ritma

Sledite nam