david ivartnik
2. oktobra 2023

Za finale serije 2023 prava vrnitev v poletje, tesno dirkanje in tudi kakšen preobrat v skupni razvrstitvi.

grožnjan

Enajsta sezona SloEndura, slovenske mednarodne serije v gorskokolesarski disciplini enduro, je pod streho. Še enkrat smo se za konec sezone vrnili v Grožnjan na severozahodu polotoka Istra, le 15 kilometrov čez mejo s Hrvaško – ki je letos prvič pravzaprav ni več. Če je bilo kaj narobe, je bilo kvečjemu prevroče na vzponih in proge preveč prašne. A kdo bi se prvega oktobra lahko pritoževal nad tem? Sicer pa gotovo vsi podpišejo, da bi kar vnesli v pravila, da finale MORA biti v Grožnjanu v organizaciji BBK Grožnjan.

Na sedmi in zadnji dirki sezone (osma je bilo državno prvenstvo, ki prvič ni štelo za točke) se je na start postavilo 255 kolesark in kolesarjev iz šestih držav. Na dolgi trasi so jih čakala štiri hitrostne preizkušnje s približno 1100 višinski metri vzponov in spustov, kategorija e-bike je imela še eno dodatno. Udeleženci na kratki trasi so dirkali na treh hitrostnih preizkušnjah, kategorija do 13 let pa na dveh.

Druga Ivartnikova zmaga

Med moškimi na dolgi trasi je z zmagama na prvih dveh etapah povedel David Ivartnik (Golovec trails), številka dve skupne razvrstitve. V zadnjih dveh je z ne prevelikim zaostankom zasedel tretji mesti in skupno je bilo dovolj za njegovo drugo zmago v seriji SloEnduro. Prvič je pred dvema letoma zmagal v Kočevju.

david ivartnik
David Ivartnik

Za Davidom se je bil hud boj za drugo mesto. Tretjo etapo, Spar Online SuperStage in tudi najdaljšo v dirki na progi Pertići, ki se je prenovljena vrnila v dirko, je dobil državni prvak v spustu Luka Berginc (DH Visit Pohorje), ki se je drugič letos poskusil v SloEnduru. V četrti in zadnji pa je bil najhitrejši Nejc Huth (Energijateam.com), ki je izpustil prejšnjo dirko in si je želel preboja nazaj na stopničke skupne razvrstitve. Na koncu si je drugo mesto prislužil Huth, ki je bil pri času dirkanja skoraj 12 minut in pol za le štiri stotinke hitrejši od Berginca!

Četrto mesto je zasedel Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), peto pa Jan Markič (ŠKTD Avče).

Smrdelov tretji naslov

Miha Smrdel ni imel svojega najboljšega dne, na etapah je zasedel peto in tri četrta mesta. A tudi to je bilo več kot dovolj za njegov tretji zaporedni naslov zmagovalca serije SloEnduro. Letos je zmagal na prvih dveh dirkah (Kamplc in Borovci), bil drugi na Gorjancih in zdaj peti, izpustil pa je Cilenco in Krokarja. Po en najslabši dosežek se je vsakemu tekmovalcu tako ali tako odštel.

Drugo mesto skupne razvrstitve je z zmago potrdil David Ivartnik, tretje pa je ubranil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh), zmagovalec Krokarja, ki je bil tokrat šesti. Tako je čertouvrščenemu Huthu ušel za pičlih 10 točk.

Nova zmagovalka med ženskami

Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) je v Grožnjan prišla s svojim drugim naslovom v ženski kategoriji že v žepu. V soboto je še trenirala na progi, v nedeljo pa je zbolela in ni prišla na start. Od dosedanjih zmagovalk dirk serije SloEnduro sta bili na startu Teja Cerar (Golovec trails, zmagovalka v Grožnjanu pred dvema letoma) in Gorana Težak (BK Buzet, zmagovalka Trndura 2018), a je bilo jasno, da lahko dobimo tudi novo zmagovalko v seriji.

maša komel
Maša Komel

Najbolje je vendarle kazalo izkušeni Istranki Gorani Težak. Dobila je prvo in tretjo etapo, torej tudi najdaljši Spar Online SuperStage, in čeprav je drugo etapo z zaostankom skoraj 5 sekund prepustila mladinki Maši Komel (KK Črn trn), je pred zadnjo etapo vodila s 17 sekundami prednosti. Prav v zadnji etapi pa ji je odpovedal menjalnik, tudi teči je morala ob kolesu, in vsa prednost je šla po zlu. Natančneje: vso prednost in še 24 stotink sekunde več je izgubila in mlada Novogoričanka Maša Komel v dresu ajdovskega kluba se je že v svoji prvi sezoni po enem tretjem in dveh drugih mestih (ter še srebru na državnem prvenstvu) lahko veselila svoje prve zmage v seriji. Tudi tretjeuvrščena Teja Cerar ni bila daleč, z zmago v zadnji etapi manj kot 4 sekunde za Mašo.

Naslov je šel več kot zasluženo Tini Smrdel, zmagovalki štirih dirk, na drugo mesto pa se je pred Majo Vojska (MBK Črni Vrh) zavihtela Maša Komel.

Polovšak potrdil primat med mladinci

Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) je s tretjo (tudi zaporedno) zmago potrdil primat v konkurenci mladincev. Prvo etapo je sicer dobil Italijan Daniel Martini (Trieste Gravity Team), nato pa je pobudo prevzel Korošec, dobil vse tri preostale etape in zmagal s 7,9 sekunde prednosti pred Majem Babačičem (Calcit Bike Team), Martini je bil tretji.

Polovšak je tako tudi skupni zmagovalec, sledita zmagovalec Cilence Babačič in zmagovalec Kamplca in Perkmandeljca Miha Jerkič (KK Črn trn), ki je poškodovan izpustil finale in ga je na lestvici prehitel Babačič.

Veterani, amaterji in e-bike

Med veterani je bil tokrat najhitrejši Avstrijec Tino Huber (Team Dorrong), zmagovalec kategorije master 1 pred Stefanom Varnerinom (ASD Federclub Trst) in Jankom Bačnarjem (Pedal Racing Team). V master 2 je zmagal Branko Belingar (ŠKTD Avče), ki je zaradi obveznosti manjkal od prve dirke, v master 3 pa povratnik Michael Strohmayer (MK Factory Racing Team), ki je večino sezone okreval po smučarski poškodbi.

Skupni zmagovalci pa so Marko Fink (KD Zverinice) v master 1, Grega Nagode (Energijateam.com) v master 2 in Martin Brus (Kamplc Racing Team) v master 3.

Med amaterji je skupno zmago ubranil Žiga Šemrov (ŠKD Super potencial), njegov izzivalec Nejc Šikman (ŠD Grabit) je namreč z zlomljenim obročem odstopil že v prvi etapi.

V kategoriji e-bike je bila konkurenca močna, Nemec Valentin Schleicher (Radin Bikes) je za 18 sekund ugnal Poljaka Marcina Motyko (Dartmoor Enduro Team), tretji je bil Sebastjan Prinčič (MTB klub Boshk).

Na kratki trasi preobrat v U17

Kategorija mlajših mladincev do 17 let je bila zopet vroča, nastopilo jih je 45. Z zmagama na dveh od treh etap je bil na koncu najhitrejši Ian Laharnar (Kamplc Racing Team) s prednostjo 5,83 sekunde pred Jušem Ažmanom (KK Završnica), ki je dobil zadnjo etapo. Tretji je bil še drugi član Završnice Maks Struna. V skupni razvrstitvi je naslov skupnega zmagovalca osvojil Laharnar z le petimi točkami prednosti pred Anžetom Kofjačem, še tretjim iz Završnice, ki je vodil pred finalom, tokrat pa je bil le enajsti. Tretji je Ažman.

Med mlajšimi mladinkami je še sedmič zmagala Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team) in naslov osvojila z osvojenimi vsemi točkami, ki so bile na voljo.

Med dečki do 15 let je drugič zmagal Aljaž Prosen (Kamplc Racing Team). Njegov klubski kolega Jakob Praček je po padcu (in zmagi v naslednji etapi!) odstopil, a je imel dovolj prednosti za skupno zmago. Pri deklicah U15 je zmagala Zala Krečič (tudi iz Kamplca), skupna zmaga je šla Viti Vaner (DGK Pohorje – Spank team).

V kategoriji 4Fun je nastopilo kar 37 tekmovalcev, zmagal je Luka Horvat (MTB Postojna).

In še najmlajši …

Na dirki z dvema hitrostnima preizkušnjama je tretjič letos zmagal Tjaš Stres (Kamplc Racing Team), ob še treh drugih mestih je bilo dovolj za skupno zmago. Pri deklicah do 13 let pa se je Eva Podvornik (MTB klub Kranj Scott Team) še enkrat lahko primerjala le s fanti.

SloEnduro Grozni 2023 – vrstni redi na sloenduro.com

Vse končne razvrstitve na sloenduro.com

SloEnduro

Hvala vsem tekmovalcem, njihovim bližnjim, klubom, podpornikom in seveda prirediteljem za še eno prekrasno sezono! Črto pod njo potegnemo proti koncu leta s podelitvijo priznanj najboljšim na skupni prireditvi Odbora za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije.

Fotografije Matej Lovrič

Preberi še

SloEnduro Gorjanci: Dolenjski slalom za predzadnji komplet točk v 2023

Sledite nam