sloenduro celovec klagenfurt
14. maja 2024

Nov parkec sredi Celovca gostil drugi SloEnduro dan in kakšnih 140 udeležencev iz sedmih držav. Ves dan žura na nič prelahkih progah.

SloEnduro

Saj veste, da SloEnduro klub prvemu delu svojega imena ni le slovenski. V enajstih sezonah smo povezovali že prireditve na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Da ne govorimo o tem, od kod vse prihajajo udeleženci. Azijcev se ta trenutek ne spomnimo, sicer pa so bili že z vsega sveta.

Tako ni nič posebnega, če smo se tudi v prvi sezoni našega novega netekmovalnega formata, SloEnduro dneva, podali na bližnjo avstrijsko Koroško. Edino povsem avstrijsko dirko smo imeli v koledarju SloEndura leta 2017, Enduro Gradec, dolga in bogata pa je tradicija čezmejne dirke Black Hole Enduro, ki je leta 2015 prvič povezal slovensko in avstrijsko Koroško, Jamnico in Peco, pozneje pa tudi dvakrat gostila najboljše na svetu.

To je bil šele drugi SloEnduro dan, prvega so konec marca priredili v Novi Gorici oziroma v Solkanu. Tretji pa bo že to soboto na Cilenca trails v Zagorju ob Savi!

Parkec sredi mesta

Tokrat nas je organizacija za turistično promocijo koroške prestolnice Celovec ob Vrbskem jezeru v sodelovanju z mladim lokalnim gorskokolesarskim društvom mtb9020 gostila tako rekoč sredi Celovca, mesta z več kot 100.000 prebivalci. Hrib Falkenberg se vzpenja natanko 232 metrov nad gladino Vrbskega jezera. Na južnem pobočju proti jezeru in mestu vladajo pohodniki, na severni pa so le nekaj dni pred dogodkom slovesno odprli klobčič gorskokolesarskih poti. SloEnduro dan Celovec – Falkenberg je dom našel na rdeče označeni Jelly Belly (po priljubljeni sladkariji, želejevih fižolčkih) in kar črno označeni Scooby (po tistem pasjem teličku iz risanke).

Baza prireditve je bila na dvorišču stare gostilne Felsenkeller poleg še starejše pivovarne Schleppe, za katero je bilo do pred nekaj leti pravo malo smučišče Schleppe Alm s snowboard parkom. Malce naprej na severni strani Falkenberga so proge, na katerih se je minulo soboto spuščalo kakšnih 140 kolesark in kolesarjev iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije. Jori in Martin iz Beljaka sta spet dodala še dve državi na seznam: Finsko in ZDA, tako da jih je bilo skupaj sedem.

Smešno lahko pa ni bilo

Nekako dvajset minut vzpona (150 višincev), malce čakanja in druženja na vrhu, in gremo. Dopoldan na eni in popoldan na drugi progi. Marsikdo je naredil šest ali sedem krogov, kdo tudi osem, tako da se je nabralo lepo čez 1000 višinskih metrov vzponov. Kdo pa je naredil tudi manj voženj, kot je načrtoval, saj sta bili resnici na ljubo spusta kar zahtevna z nekaj strmini odseki in koreninami in komu tudi lažji obvozi niso bili dovolj dobra rešitev.

Druščina je bila res pestra, ne le zaradi pisane mednarodne udeležbe: vmes je bilo nekaj asov koroškega in štajerskega endura (Peter Mihalkovits, Matthias Stonig, Lukas Stromberger, Timmy Fockenberger, Hannes Petek, Gerd Skant …), nekaj mladih slovenskih tekmovalcev s Koroške, iz ajdovskega Kamplca, iz ljubljanskega kluba Golovec trails … nekaj veteranov spusta, kot je Georg Vit, pa olimpijec v deskanju na snegu Stefan Kaltschütz.

Posebni dosežki

Šele drugi SloEnduro dan v zgodovini torej, ampak nekatere nagrade za “posebne dosežke” so že klasične. Recimo če na progi zlomiš okvir ali vilice, ti nagrada ne uide. Pa nagrada za najštevilčnejšo ekipo, ki je bila začuda domača mtb9020, čeprav so ob progi postavili celo četo redarjev. Tokrat je fotografinja po barvi čelade in očal izbrala tudi najbolj fotogeničnega. In še … Kup lepih nagrad in nasmejanih obrazov.

Preizkusi Falkenberg Bike Trails

Do gostilne Felsenkeller je s celovškega Novega trga (Neuer Platz) le dobrih 10 minut s kolesom. Od tam do začetka vzpona na vrh prog pa še pet minut. Vzpon na vrh pa je možen tudi z južne strani, od jezera.

Če si v Celovcu, pa imaš čas in kolo, moraš poskusit!

Falkenberg Bike Trails na Trailforks

Se vidimo v soboto 18. na SloEnduro dnevu Cilenca trails! Malo leno ste se prijavljali kljub lepi vremenski napovedi, pa smo še malo potegnili prijave … Do srede ob polnoči!

www.sloenduro.com

Fotografije Pamina Pollanz @paminapollanzphotography

Preberi še

Po prvem SloEnduro dnevu v Novi Gorici
Takole bo videti SloEnduro dan …

Sledite nam