23. maja 2016

Na prvi res topel vikend v letošnjem letu je dirkanje v Istri prav prijalo. Rabac in Valamar Terra Magica.

V prvem res toplem vikendu tega leta nas je dirka Valamar Terra Magica zvabila v Rabac na vzhodni obali Istre. Dirka v svoji tretji izvedbi se drži formule vikend dirkanja. To pomeni sobota vzpon in nedelja maraton

Dirkanje

Vzpon seveda nima primerjave z vzponi na Koroškem. Ostro in razsuto kamenje, nakloni na 25 odstotkov in občasno kak tehnični spust. Vse nekako v roku ene ure.

Nedeljski maraton pa je nekaj posebnega. Čeprav z asfaltnimi vložki je daleč od tega, da bi bil avtocesta. Požarne ceste z razsutim kamenjem in hupserji z do 15-odstotnim naklonom, planinske poti po razmetanih skalah in nakloni preko 20 odstotkov ter vijuganje po enoslednicah in navsezadnje navijanje okoli dreves. Za posladek še vožnja ob obali, ki pa ne pritegne kopalcev, niti tistih najbolj avanturističnih. Skalnata rebra in špičaste skale zahtevajo kar nekaj mentalnega premagovanja, drugače lahko hitro shodiš. Seveda v zadnjih treh kilometrih ne gre brez vzpona, ki je takšen, kot da bi plezal na zid.

A to je Istra in to je eden najboljših in najlepših maratonov zadnjih let. Organizacija je na vrhuncu, skrb za progo tudi. Marsikomu so misli uhajale na Labinjonski maraton, saj je nekako najlepša polovica speljana po njegovi trasi.

Prve tri dame na dolgi
Prve tri dame na najdaljši razdalji

Najhitrejši

Na najdaljši progi se je najbolje znašel Avstrijec Manuel Pliem (Team KTM-RAD.SPORT.SZENE), ki je za dobrih 65 kilometrov potreboval dve uri in 53 minut. Drugi je bil Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team), ki je zaostal manj kot štiri minute in tretji Gregor Dimic (Energijateam.com), ki je za Hribovškom zaostal le 15 sekund.

V ženski kategoriji je na najdaljši progi zmagala Christina Kollmann (Team Trek Selle San Marco) pred Andreo Kiršić (Keindl Sport) in Majo Zavrl (UFA.si).

Kategorija nad 46 let je bila domena Petra Vesela (UNI Team) pred Alessandrom Kravosom, tretji pa je bil vaš zvesti poročevalec (Trbovlje/Specialized).

Na 50 kilometrski razdalji je zmagal Heinz Verbnjak (www.valamar.com) pred Aljošem Martinjašem (Calcit Bike Team) in Matjažem Smovnikom (MTB Gortina).

S 35 kilometri je najhitreje opravil Dejan Nemeček (ProAdventure – ZipvitSport) pred Gregorjem Hirsmanom (KK BIKE EK) in Massimom Deltonom (KBBXS Adrenalina).

Magična zemlja

Valamar Terra Magica se je torej prijela in čeprav je dirka, ki po nazivu spada v rekreacijo, na njej, razen kategorij seveda, ni prav nič rekreativnega. Dirka je zahtevna za telo in material. Želeti bi bilo, da bi organizator našel interes in ji dal višji status. A tudi če se to ne zgodi, bo dirka ostala kot priljubljeno testiranje forme za sezono in za množično udeležbo na njej se ni bati.

Vrstni redi

Vir fotografij FB prireditelja

Sledite nam