21. junija 2015

Zadnja etapa Južnotirolcu in Avstrijki, skupna zmaga Ragnolija in van Paassnove. Anderluhova skupno 7., Lindič 45.

Ob Belem jezeru (Weissensee) na avstrijskem Koroškem se je v soboto zaključila štiridnevna etapna dirka Bike Four Peaks. Zadnja etapa se je začela pod smučiščem Mokrine, zmagovalec pa je odgovoril na obvestilo prejšnjega dne, da ni v reprezentanci za svetovno prvenstvo v maratonu, ki bo prihodnji konec tedna v Dolomitih. Omenimo še drugo mesto Christopha Sauserja, ki je na zadnjem spustu svoje zadnje etapne dirke v karieri izgubil čas z dvema predrtima gumama.

Več pa poroča Milan Urbančič, član ekipe Kärnten Bike Heroes (ne bomo niti ugibali, zakaj poročila nismo dobili že včeraj …):

Tudi zadnji dan so nebo nad dirko Bike 4 Peaks prekrivali oblaki, prav sramežljivo pa so iz njih kapljale dežne kaplje, ko smo se zgrinjali na startno črto.

Začetek dirke je bil zopet v zaprti, nevtralizirani vožnji, ki je tokrat trajala neverjetnih 25 km, kar je predstavljalo več kot tretjino zadnje etape. Etape, ki so jo sicer predstavljali kot najlepšo na celi dirki.

Enduro challenge nam je danes ponudil lep, nezahteven flow trail z nekaj vzpenjanja in lahko rečem, da je bil to vrhunec današnje etape. Kmalu zatem smo se namreč vrnili na makadamske ceste, kjer naj bi bil lep razgled na Belo jezero, a so nam jo pri tem oblaki in megla malo ponagajali. Na zadnjem vzponu je potem še dež poskrbel, da nas je prijetno hladilo. Ko pa sem že precej premražen na začetku spusta preveril temperaturo, mi je bilo jasno, zakaj ne čutim več prstov na okončinah.

Kljub vsemu sem se uspešno spustil nazaj do jezera in zadovoljen zaključil svojo prvo in zagotovo ne zadnjo etapno dirko.

Na vrhu za konec nova imena. Pri moških je to Italijan Franz Hofer za Team Scott, skupni zmagovalec pa je Juri Ragnoli iz iste ekipe. Pri dekletih danes zmaga za Avstrijko Angeliko Tanzreiter, ki pa ni ogrozila skupne zmage Sanne van Paassen. Pri masterjih skupna zmaga za Uda Böltsa, pri najstarejših pa za Heinza Zörwega.

Če so se na vrhu najboljših danes zamenjala imena, smo Slovenci prikapljali v cilj kot vse ostale dni. Na koncu je Primož Lindič osvojil 45. mesto (34. v kategoriji men), sam sem se uvrstil 10 mest za njim (11. v kategoriji master), na 66. mestu je končal Matej Kainz (49. kategorija men).

Najboljšo skupno uvrstitev Slovencev je zadržala Natalija Anderluh s sedmim mestom.

V skupni Maxxis Enduro razvrstitvi je slavil Andreas Hartmann (Craft-Rocky Mountain Team) pred Jurijem Ragnolijem (Scott) in Karlom Plattom (Bulls). Med 100 smo se uvrstili trije Slovenci, na 38. mestu Matej Kainz, na 45. jaz in kot 91. v tej razvrstitvi Primož Lindič.

Organizacija dirke je bila na visokem nivoju, čeprav jo lahko primerjam le z nekaj maratoni, ki sem se jih do sedaj udeležil. Signalizacija trase ter prometna ureditev je bila brezhibna. Sodelovanje lokalnih skupnosti ter policije z organizatorjem hvalevredna. Trasa bi bila za moj okus lahko malo bolj MTB, a za masovno uporabo nemško govorečega življa je najbrž primernejša taka kot je. Na regeneracijskem dnevu, kjer so bili prisotni pomembni možje dirke in pokrajine, mi je dalo vedeti, da se dirka vrača na Koroško čez leto ali dve. Tudi z več traili. Prav gotovo bi se Marca Schneiderja dalo prepričati, da dirka pogleda tudi v Slovenijo, če bi se le našel interes in volja …

bike-fourpeaks.de

Na uvodni fotografiji prizor s sobotne etape, foto Henning Angerer

Sledite nam