XCO Vrtojba
12. marca 2023

Zadnje tedne med vrtojbenskimi griči še brnijo stroji. 26. marca pa bodo na precej prenovljeni progi zaropotali kolesarji.

V letošnjem koledarju državnega pokala SloXcup je kar deset dirk, za pokal mladih celo enajst. Tudi letos se sezona začne na hitri progi med griči v okolici Vrtojbe, kjer je startni prostor vedno nabito poln in v prvih vrstah stojijo odlični tekmovalci.

Za točke UCI po razpredelnici za dirko kategorije C1 se bo potrebno v ostri konkurenci tudi letos pošteno potruditi. Za mlade kolesarje Kolesarska zveza Slovenije pripravlja tehnični poligon.

xc vrtojba
Pri Deš fleš so konkretno zavihali rokave in se proge lotili s težko mehanizacijo.

Precej prenovljena proga

V zadnjih dneh je ekipa Deš fleš na družbenih omrežjih pokazala, da imajo namesto balanc ob koncih tedna v rokah delovno orodje. Vodja dirke Mitja Černe je povedal, da bo spremenjena slaba tretjina proge. Že startno-ciljni prostor bo po novem na travniku in ne na cesti kot v preteklih letih.

Na predlog najboljših, ki se redno vračajo v Vrtojbo, so izredno hitro progo nekoliko otežili oziroma upočasnili zlasti v prvem delu. Še vedno se pričakuje hitro dirkanje, a so za kategorije UCI dodali vzpon in tehnični spust, s tem pa višinsko razliko povečali za približno 15 metrov, tako da bo na 4,2 km krogu 150 metrov vzponov.

Tudi najatraktivnejši zadnji del bo nekoliko zahtevnejši. Podaljšali so “gap”, sprva na štiri metre, a ga bodo na predlog nekaterih uveljavljenih tekmovalcev nekoliko skrajšali. Ta atraktiven odsek bo odprt za dirke kategorij UCI, s katerimi pa, pozor, startajo tudi mlajše mladinke in mlajši mladinci U17.

Zadnja članska zmagovalka XCO Vrtojba Tanja Žakelj in najbolj “jekleni” veteran Tine Zupan.

Amaterji in veterani s svojim startom

V želji, da bi že srednjeročno privabili na dirke več amaterjev in veteranov, bodo tehnično najzahtevnejši deli zaprti za tiste, ki imajo naslednji dan službe. Zavedajo se, da bodo bolje podkovani zaradi tega morda razočarani, vendar si verjetno vsi skupaj želijo številčnejše udeležbe tudi v teh kategorijah. Zato vsekakor vabljeni k udeležbi tudi tisti, ki kolebajo glede udeležbe na tehnično nekoliko zahtevnejših krosih olimpijskega tipa.

Po odličnem spomladanskem dirkanju bodo lahko pozneje uživali tudi ob spremljanju vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev kategorij UCI, ki bodo startali za njimi. Amaterji in veterani bodo namreč letos v Vrtojbi startali ločeno od ostalih kategorij.

V Vrtojbi prvič tehnični poligon za mlade

Na večini dirk SloXcup bo Kolesarska zveza Slovenije pripravila tudi tehnični poligon. Letos bo obsegal več različnih vaj, ki jih bodo pri Kolesarski zvezi obelodanili v kratkem. Vsekakor v Vrtojbi ne gre pričakovati zahtevnejših preizkušenj, saj je vendarle šele začetek sezone. Sestava poligona se bo črpala iz nabora že znanih oziroma manj zahtevnih novih vaj. Tehnični poligon je razpisan za kategorije U7, U9, U11 in U13.

Nadir Colledani si je XCO Vrtojba podredil kar štirikrat.

Na XCO Vrtojba tudi letos izvrstna konkurenca

Mitja Černe je že lahko napovedal nekaj velikih imen, ki bodo dirkala v Vrtojbi. Po pričakovanjih bo najmočnejša konkurenca iz Italije: med njimi štirikratni zmagovalec Vrtojbe Nadir Colledani, ki se bo letos predstavil v dresu novega delodajalca Santa Cruz – RockShox Pro Team in bo v ekipi tekmoval ob boku Luce Braidota, trenutno drugega kolesarja na lestvici UCI. Italijanske barve bosta zastopala še Daniele Braidot (C.S. Carabinieri) in Mirko Tabacchi (RDR Factory Team).

Ukrajino bosta zastopala lani tretji Oleksandr Hudima ter v ženski konkurenci Jana Belomojna, lani druga (oba KMC MTB Racing Team). Med elito bodo dirkali vsi naši najboljši in najboljše, vključno z lansko zmagovalko Tanjo Žakelj (Gapp System-Kolofix) in Vito Movrin (Trinx Factory Team), ki se bosta na domačih tleh prvič predstavili v dresih novih ekip.

Spektakel je torej zagotovljen, sploh v zadnjem delu, kjer bo na progi letelo, za točilnim pultom pa teklo, pravi organizator, ki pričakuje tudi čedno število gledalcev. Po Vrtojbi bodo imeli ljubitelji olimpijskega krosa le še dve domači priložnosti za ogled dirke s tako resno konkurenco na startu: 21. maja v Kamniku in teden dni pozneje v Kočevju.

Prihodnji vikend bo proga, kot običajno, že odprta in na voljo za neuradni trening, saj je teden dni pred dirko v Vrtojbi že živahno.

Prijave in trenutno število prijavljenih najdeš na prijavim.se.

Spletna stran dirke: xcovrtojba.desfles.si.

Fotografije prijavim.se

Preberi še

Tanja Žakelj in Nadir Colledani zmagovalca XCO Vrtojba

Sledite nam