xco vrtojba 2022
28. marca 2022

V Vrtojbi je v organizaciji kluba Deš Fleš potekala mednarodna dirka UCI C1 kategorije s številčno udeležbo, uvodna dirka serije SloXcup.

Med člani je že četrtič zapored zmagal Italijan Nadir Colledani (MMR Factory Racing Team). Zadnja zmagovalka med članicami, Ukrajinka Jana Belomojna, je tokrat morala priznati premoč najboljše domače kolesarke Tanje Žakelj (Unior Sinter Factory Racing).

tanja žakelj, xco vrtojba
Tanji se je ob zmagoslavju na ciljni črti pridružil veteran Tine Zupan

Žakljeva je pobeg Belomojne (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) v drugem krogu hitro uspela nevtralizirati. Prevzela je vodstvo in si do cilja privozila 58 sekund prednosti pred Ukrajinko, ki je bila s svojo vožnjo kljub drugemu mestu zadovoljna.

Yana belomoina
Jana Belomojna

Jana Belomojna: “Sedaj se vračam v formo, tako fizično kot psihično, saj je bilo prej zaradi razmer v domovini to nemogoče. Verjamem, da bo vsak teden lažje. Živim blizu, zato sem naredila kar nekaj treningov na progi in tudi danes je bila lepa dirka. Tanja je bila danes močnejša, čeprav sem si želela zmage. V drugem krogu sem poskusila z napadom, a se mi ni izšel. Sem pa teden dni nazaj prebolela kovid in zato še nisem povsem pri močeh. Je pa moj rezultat glede na situacijo dober.”

Zmaga Tanje Žakelj na tehnično zahtevni progi, ki sta jo pomagala dodelati italijanska odlična kolesarja Luca in Daniele Braidot, je odlična popotnica za prihajajoče dirke. Prihodnji teden jo čaka dirka v Prematuri na Hrvaškem.

Tanja Žakelj: “Sem presenečena in zadovoljna, saj je lepo dirkati na prvem mestu. Jana je običajno zelo močna, a se je videlo, da ni čisto prava. Pričakovala sem, da bo, ko se je odpeljala naprej, v klance naredila razliko, a je ni. Kmalu sem jo ujela, nato nisem taktizirala in sem odpeljala svojo dirko. Nisem pa smela nič popuščati v ritmu.”

Tretje mesto je osvojila Čehinja Karla Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli), četrto Litovka Katazina Sosna (Torpado Factory Team) in peto Vita Movrin (Energijateam.com).

Colledani četrti zapored

Italijanski državni prvak Nadir Colledani je tokrat osvojil že četrto zaporedno zmago v šestih letih, saj se je dirka po dveh letih vrnila v koledar slovenskega pokala.

nadir colledani, xco vrtojba
Nadir Colledani

Nadir Colledani: “Na krogu sem se dobro počutil, tukaj sem zmagal že četrtič. Bila je kar močna konkurenca, zato sem zelo vesel, da se mi pripravljenost pred dirkami svetovnega pokala zvišuje. Udeležil se bom še dirke v Nallsu, potem pa me čaka dirka svetovnega pokala v Braziliji.”

25 sekund zaostanka za zmagovalcem je v cilj pripeljal Avstrijec Gregor Raggl (JB Brunex Superior Factory) in na tretjem Ukrajinec Oleksandr Hudima (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) z zaostankom 39 sekund. Četrti je v cilj prišel Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), na petem mestu pa njegov rojak Mirko Tabacchi (RDR Italia Factory Team).

Med Slovenci je bil najbolj uspešen Gregor Dimic (Energijateam.com) na 21. mestu.

Mladinci

xco vrtojba
Dvojna francoska zmaga med mladinci

Med mladinci sta skupaj v cilj prišla Francoza Guillaume Alexandre Deurweilher in Sofian Corniglion (oba Team Bagnol), zmaga je pripadla Deurweilherjeu, za njima pa Italijan Tommaso Ferri (Vallerbike ASD), ki je v zadnjem delu dirke prehitel Žana Pahorja (Energijateam.com).

Zmago med mladinkami je osvojila Italijanka Giorgia Giannotti (Vallerbike ASD) pred rojakinjo Liso Canciani (ASD DP66 Giant SMP), sledili sta Hana Kranjec Žagar (prvič v dresu Rajd Ljubljana) in Daša Mlakar (MBK Črni Vrh).

Veterani

mitja tancik, xco vrtojba
Mitja Tancik

V kategorijah mlajših mladincev in mladink do 17 let pa sta zmagala Ettore Fabbro (ASD Jam’s Bike Team Buja) in Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana).amaterjev in veteranov je bil najmočnejši italijanski amater Moreno Pelizzon (Beerbanty Factory), sledil je zmagovalec v kategoriji master 1 Mitja Tancik (Energijateam.com)

Otroške kategorije

Številčna je bila tudi udeležba kolesarjev mlajših kategorij, ki so se na progo podali prvi. Najmlajši so se pomerili na travnati podlagi, starejše kategorije je čakal razgiban in tehnično srednje zahteven krog z manj zahtevnim spustom.

Vrstni redi

Na drugo dirko serije SloXcup bo treba počakati do 22. maja. To bo 24. Kamniški kros, prav tako mednarodna dirka prve kategorije UCI.

www.sloxcup.com

Fotografije prijavim.se

Preberi še

SloXcup: Sezona se začne v Vrtojbi

Sledite nam