28. januarja 2013

Da bi se števec kilometrov legalnih mtb poti premaknil z ničle zaradi slovenskega turizma, se zaenkrat ni bati. Razen izjem ostajamo banana destinacija.

Od sejma Alpe Adria – Turizem in prosti čas na ljubljanskem gospodarskem razstavišču ni pričakovati kakšnih resnih gorskokolesarskih dražljajev, pa grem vendarle skoraj vsako leto pogledat in mimogrede tudi malo podražit razstavljalce.

Kolo kot simbol, a ne celostno razumljen

Tudi letos nič novega. Kolo, še najraje gorsko, ostaja simbol aktivnega preživljanja prostega časa in dopusta. Tako med sejemskimi ikonami kot v oglasni kampanji sejma in na naslovnicah brošur ponudnikov od nacionalnih do lokalnih.

Še vedno pa le malokdo razume gorsko kolesarstvo kot vožnjo izven kategoriziranih cest. Kolesarjenje po zemlji in čez kako korenino, to je pa ja le za adrenalinske oštekance! Namesto, da bi se trudili odpreti kakšno gorskega kolesa vredno pot, denar zapravljajo za table, s katerimi označujejo izlete po cestah. Števec naše serije Legalno pa ostaja na ničli.
Saj vemo vse o zakonodaji, pa vendarle. Ob “črpanju sredstev” se zdi, da so projekti razvojnih agencij osredotočeni na to, kako porabiti denar, ki se ga da dobiti na obstoječih razpisih – ne pa na to, kako razvijati nekaj, kar turizem potrebuje.

Banana destinacija

Bi tvojo pozornost pritegnila fotografija kolesarja na prevelikem gorskem kolesu med kolesarjenjem po cesti? Ali je to dovolj dober znak, da gre za banana mtb destinacijo?

Medtem pa naši sosedje in drugi pridno razvijajo svoj mtb turizem in tja vabijo tudi nas, ne neuspešno. O turizmu namreč ne govorimo le zato, da bi privabili tujce, tudi domorodci bi radi kakovostno preživljali svoj prosti čas.

Kup domačih in tujih mtb vodnikov pri nas vodi skupine, še marsikdo se aktivno ukvarja z gorskim kolesarstvom, njihovega sodelovanja z lokalnimi turističnimi organizacijami pa ni videti. Tako gospe in gospodje v LTO, RRA in TD nikdar ne bodo izvedeli, kaj je gorsko kolesarstvo, saj ni računati, da ga bodo skusili sami. Ali da bodo šli koga kaj vprašat.

Tako večina. O manjšini, nekaj smo je srečali tudi na sejmu, pa boste letos pri nas še brali.

Uvodna fotografija je tudi naslovna na strani sejma. www.alpeadria-tip.si

Sledite nam