2. julija 2018

Zgodovinska dirka presežkov in “prvič” momentov. Ali: ko se združijo akterji različnih kolesarskih disciplin in skupaj užijejo korenine Sračje doline.

Dolg naslov kratkega reporta druge izvedbe tracklocross dirke pri nas. Dolgo smo jo napovedovali in kar naprej prestavljali v naših rokovnikih, a vseeno vsi nestrpno čakali, da se zgodi.

Kaj je tracklocross, zdaj najverjetneje že veš. In prav na brežini pravljične kulise, ki jo ta dirka nudi, me je zadela naslednja misel: “mtb.si je povezovalni člen med našimi disciplinami. Tako kot se je hipsterska srenja fixijev in znotraj nje “mainstream mess” scena oddaljevala od vedno bolj profesionalne crit v neko svojo obliko, so krmila postajala širša in širša, vse do pravih ‘Full-size Mountain bike’. Tako se je rodil Tracklocros. Z odmikom v širino, k ciklokros pnevmatikam in brezpotju.”

To širše krmilo je tudi tisto, kar ti daje kontrolo nad tvojim brezbremznim projektilom. V najbolj napačni disciplini na svetu. In prav kontrola je beseda dneva na Veliki nagradi Sračje doline in njenih neskončnih koreninah.

Prav te je najhitreje prevozil domačin Luka Blejec, sin tistega Blejca, poznanega iz pionirskih časov mtb scene.

Pri dekletih je s progo in preprekami najhitreje opravila specialistka za kriterije Manca Gregorič iz kolektiva DEKLINE.

Dirka presežkov in “prvič” momentov

Prvič so na naši sceni in v tej disciplini nastopila tudi dekleta in prvič je bilo število tekmovalcev dovolj veliko, da smo lahko dirko razdelili na dva štarta. Na startni listi so se pojavila imena, kot je Klemen Čepirlo “Rajžk” in brata Zupančič iz Calcit Bike Teama.

Prav dejstvo, da so se prvič pojavili fantje, ki ta tip dirkanja dobro poznajo, tako imenovani proji, in kulturno skoraj vprašali, da “bi dirkali, če nas to ne moti”, je tisto, kar je naredilo to dirko magično.

Več rok sprave na močno razdeljeni kolesarski sceni, kot jih premoreš. Lepa gesta!

Prvič se je sceni predstavil Multicard, utelešenje DIY orodij, ki jih skupaj delajo in testirajo Musguard, Leti Vili in Karussell cycles.

Proga je bila tokrat navkljub obilnemu deževju suha in prevozna. Seveda z nekaj popravki, ki smo jih pogumno popravili z veliko pomočjo Andreja Blažine (Pici Bici) do perfekcije in prave proge užitkov! No o tem bi se dalo debatirati na prvem makadamskem vzponu štartne ravnine, s katere sva bok ob boku v holeshot priletela z Luko in tak vrstni red je ostal čez celo dirko.

Vrstni redi in zaključek:

– prvo mesto Luka Blejec, za njim moja malenkost Bor Čeh, na tretjem mestu je pristal Urh Leben
– pri dekletih je slavila Manca Gregorič pred Stello Baričič

– v kategoriji open je zmagal Andrej Zupančič, drugo mesto je osvojil Klemen Čepirlo, tretji je bil Peter Zupančič.

Ker sem obljubil že na začetku – da bo poročilo kratko, bi se zahvalil vsem, ki so tako ali drugače pripomogli narediti teh 5 krogov res magičnih:
mtb.si, Dobra Vila, Musguard, Karussell Cycles, Leti Vili, Alja iz Crap-a, Kolektiv 22, Pici Bici, Domen Legenda Ožbot, Tavelik Tamau (Matic Bodanc), Andrej Blažina, Rajžk, rodbina Blejec, Gwozdna Senichka, Sofa in vsem ostalim, ki so pomagali pri ustvarjanju.

Do naslednjega leta naj živita DIY racing in tracklocross! Za neskončno dolg report v angleškem jeziku se lahko preusmeriš na moj blog imenovan Retro Rats.

Besedilo Bor Čeh, fotografije Maja Blejec

Preberi še:
V Sračjo dolino prihaja Tracklocross
TrackloCross, Vicenza in Tigersi
Prva tracklocross dirka pri nas – Velika nagrada Sračje doline


To je čisto prava TCX mašina. Khm, tisti dodatek na vilici je zgolj orodje za urejanje proge …

Sledite nam