e-mtb
1. februarja 2021

A le kot pomoč pri poganjanju in le do 250 W moči. Temeljno stališče in smernice združenja Club Arc Alpin.

Planinske organizacije, združene v Združenje planinskih organizacij alpskega loka (Club Arc Alpin – CAA) večinoma gorsko (turno) kolesarjenje sprejemajo kot enakopravno planinsko dejavnost. S porastom števila koles z elektromotorji se morajo soočiti tudi s to dejavnostjo. Večina zvez se sicer o tem še ni opredelila, zato pa smo že pred časom dobili temeljno stališče CAA.

“Članice CAA zagovarjajo vožnjo s kolesi na lasten pogon in ne podpirajo kolesarjenja z e-kolesi in močnejšimi pedeleki kot 250 W neprekinjene moči ter pomoči pri hitrostih, večjih kot 25 km/h,” citiramo slovenski prevod, ki ga najdete na strani Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije.

CAA kolesa z elektromotorji ločuje na “pedeleke”, pri katerih motor pomaga le ob poganjanju in to ne več kot z 250 W moči in ne več kot do 25 km/h, ter na zmogljivejše pedeleke ter e-kolesa, kjer motor deluje tudi brez kolesarjevega vložka moči. Za slednji dve vrsti je po evropski zakonodaji potrebna registracija motornega vozila, prav tako ta kolesa tudi nimajo dovoljenja za vožnjo po pohodniških in kolesarskih poteh.

“Šibkejši pedeleci” izenačeni s kolesi

Po mnenju CAA uporaba klasičnega pedeleka ne nasprotuje načelu vožnje z lastno močjo. Zato CAA podpira kolesarjenje s klasičnimi pedeleki. S tem so se odprle nove perspektive turnega kolesarstva. Ne glede, ali se pedeleki uporabljajo zgolj za turno kolesarstvo, kot alternativni način dostopa do drugih gorskih dejavnosti, udeležbo manj kondicijsko pripravljenih planincev v raznolikih skupinah na turnokolesarskih izletih ali kot način prevoza za vsakdanje namene, lahko uporaba pedelekov izboljša izkušnjo turnega kolesarstva. Kljub temu so članice CAA sprejele konzervativno stališče na vse večjo uporabo pedelekov v alpskem terenu.

Povečanje števila uporabnikov in njihov večji domet pomeni, da se lahko pojavijo ali okrepijo okoljski in družbeno-kulturni konflikti. S pojavom uporabe pedelekov v gorah se je pojavila tudi potreba po prilagojenem usposabljanju kolesarjev z različno stopnjo izkušenj in predhodnega znanja o vidikih, povezanih z naravo in okoljem, pravilnim ravnanjem, večjim dometom in s tem povezanimi nevarnostmi, pa tudi uvod v osnove tehnike vožnje za začetnike. Priporočila CAA o gorskem kolesarjenju – varno in pravilno, sprejeta leta 2012, veljajo načeloma tudi za pedeleke.

Daljši zapis o stališčih CAA na ktk.pzs.si

Fotografija Giant Bicycles

Preberi še

O varnem turnem kolesarstvu in odnosih na kolesu

Sledite nam