Petrópolis
11. aprila 2022

Čilenec in Francozinja v kategoriji U23, prva XCO zmaga za Avstralko, med moškimi veliko slavje Švicarja.

Nepregledna množica glasnih navijačev, visoka vlaga in temperature, tehnična, zaradi nekaj dežja spolzka, a vseeno hitra proga. To je bila prva dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu, ki se je po sedemnajstih letih zopet odvijala v Braziliji. Gostil jo je Petrópolis, tamkajšnja meka gorskega kolesarstva, ki leži na jugovzhodu Brazilije v državi Rio de Janeiro.

Navijači ob progi so poskrbeli za noro vzdušje. Foto Fabio Piva / Red Bull Content Pool

Moški: Triler do ciljne črte in izenačenje Absalonovega rekorda

Po tretjem krogu krogu so bili povsem skupaj Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Švicar Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing), Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), Francoz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) in dizajner proge ter lokalni matador Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Facotry Racing). Nato so se Marotte, Dascalu in Schurter za par sekund odcepili. Razlika med vodilnim in desetouvrščenim je takrat znašala manj kot 45 sekund.

V petem krogu se je za napad odločil Dascalu, ki je na tehničnem vzponu z dvema enosledncama po daljši, a lažji prehitel Nina Schurterja in se postavil na čelo dirke. Cannondalova dirkača Avancini in Hatherly sta na četrtem in petem mestu zaostajala več kot 15 sekund. Nato se je zaostanek slednjih dveh še povečeval. V boj za najboljših pet se je vmešal Švicar Filippo Colombo (BMC MTB Team). Avanciniju so začele pešati moči in je nazadoval kar nekaj mest. Na četrto mesto se je iz ozadja prebil Danec Sebastian Fini (KMC-Orbea).

Boj do zadnjega centimetra. Nino Schurter in Maxime Marotte, v ozadju Vlad Dascalu. Foto Foto Fabio Piva / Red Bull Content Pool

Na ciljni črti odločitev o zmagovalcu

V sedmem, zadnjem krogu se je na čelo postavil Marotte, sledila sta mu Schurter in Dascalu. Colombo je na četrtem mestu zaostajal 45 sekund. V drugi polovici zadnjega kroga se je na čelo trojice postavil Schurter in narekoval peklenski tempo. Na zadnji klanec pred ciljnim spustom pa je napadel Marotte, si uspel privoziti nekaj metrov prednosti, se proti cilju spusti kot prvi, a imel v zadnjih nekaj metrih manj “sape” od Schurterja, ki je tako slavil 33. zmago v karieri! S tem se je po zmagah izenačil z dosedanjim rekorderjem in petkratnim svetovnim prvakom Julienom Absalonom. Schurter je na to zmago čakal od dirke v Les Getsu leta 2019!

Z drugim mestom se je moral zadovoljiti Marotte, 24-letni Dascalu je bil z zaostankom treh sekund tretji. Četrto mesto je na koncu pripadlo Finiju, peti je bil Colombo. Avancini, ki je od dirke na domačih tleh pričakoval veliko, se je na koncu z zaostankom dveh minut in 46 sekund uvrstil na trinajsto mesto.

Rebecca McConnell. Foto UCI Mountain bike

Ženske: Prvenec za Avstralko

Prve tri kroge je bila najbolj suverena zmagovalka seštevka svetovnega pokala 2021 Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), njena prednost pred zasledovalkama Avstralko Rebecco McConnell (Primaflor Mondraker Genjins) in Nizozemko Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Nato jo je napaka na skalnem odseku v četrtem krogu stala večine prednosti in McConnell ter Terpstra sta se ji nevarno približali. Pol kroga kasneje je vodstvo prevzela Avstralka, ki še ni slavila na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu. A ne za dolgo, saj je pobudo prevzela Terpstra in se zasledovalkama “odpeljala” za več kot 10 sekund.

V zadnji krog je Terpstra vstopila z 10 sekundami prednosti. McConnell in Lecomte sta ji složno sledili. Nato pa v drugi polovici zadnjega kroga nenaden sestop s kolesa za Nizozemko. Avstralka se ji je nevarno približala in se po zadnji okrepni postaji podala v napad, si priborila nekaj prednosti in se v cilju veselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Najbližje največjemu uspehu je bila na lanski zadnji dirki v ZDA, a ji je zmago preprečila predrta pnevmatika. Na drugo mesto se je uvrstila Anne Terpstra, na tretje pa Loana Lecomte.

V boju za četrto mesto silovit zaključek za 20-letno Avstrijko Mono Mitterwallner (Cannondale Factory Racing), ki je odlično začela prvo sezono med elito, a je precenila svoje moči in na koncu vzpona pred spustom v cilj jo je prehitela rojakinja Laura Stigger (Specialized Factory Racing).

Odstop favoritinje, brez dirke za olimpijsko in svetovno prvakinjo

V začetku dirke je zaradi slabega počutja odstopila zmagovalka petkovega kratkega krosa, Francozinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing), prav tako ni bilo na startu olimpijske prvakinje Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing), ki so jo zdravstvene težave pestile že pred prvo dirko v petek. Na startu se ni pojavila niti njena klubska sotekmovalka in svetovna prvakinja, Britanka Evie Richards.

Točkovanje po dirkah v kratkem in olimpijskem krosu: vodi McConnell (290 točk), druga je z 227 točkami Terpstra, tretjeuvrščena Stigger ima 215 točk.

Petrópolis: V kategoriji do 23 let Čilenec nadaljuje zmagoviti niz, Francozinja po stopinjah Avstrijke

Pri dekletih je po prestopu Avstrijke Mone Mitterwallner v elitno kategorijo, pa čeprav bi v U23 lahko vozila še dve sezoni, štafetno palico prevzela Francozinja Line Burquier (Canyon CLLCTV), ki je v drugem delu štiri kroge dolge dirke prevzela pobudo in se otresla Italijank Sare Cortinovis (Santa Cruz FSA Pro mtb Team) in Giade Specia (Wilier – Pirelli Factory Team).

Pri fantih je slavil svetovni prvak v kategoriji in zmagovalec zadnje lanske preizkušnje svetovnega pokala v ZDA Martin Kossmann Vidaurre (Lexware Mountainbike Team), ki je v dobro uro trajajoči dirki za nekaj več kot pol minute prehitel Švicarja Janisa Baumanna (Willier – Pirelli Factory Team), minuto je zaostal Ukrajinec, letos novinec v dresu ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team) Oleksandr Hudima.

Vrstni redi na uci.org

Naslednje prizorišče dirk olimpijskem in kratkem krosu za svetovni pokal bo nemški Albstadt, ki bo najboljše tekmovalce in tekmovalke gostil med 6. in 8. majem. Osnovne podatke o prihajajočih dirkah najdeš na bikezone-albstadt.de.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Petrópolis: V kratkem krosu zmagi v Južno Afriko in Francijo

Sledite nam