Petrópolis, Henrique Avancini
9. aprila 2022

Včeraj se je v Braziliji s preizkušnjo kratkega krosa začel svetovni pokal v vzdržljivostnih gorskokolesarskih disciplinah.

Kar nekaj novosti na prvi dirki sezone, sedaj se dirke v kratkem krosu štejejo posebej in tako nosi vodilni v tej disciplini belo majico, enako kot v olimpijskem krosu. Še vedno pa sta kratki in olimpijski kros točkovno povezana, saj se določeno število točk, osvojenih v kratkem krosu, šteje tudi v seštevku olimpijskega krosa.

Prvouvrščeni v kratkem krosu prejme 250 točk, zadnji, štirideseti, toliko jih v tej disciplini lahko nastopi, pa 28 točk. Možnost nastopa na dirki kratkega krosa ima prvih šestnajst tekmovalcev v svetovnem pokalu, drugih 24 mest pa je zagotovljenih po višini uvrstitve na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI. In še k bonusu točkovanja svetovnega pokala v olimpijskem krosu: zmagovalec kratkega krosa prejme 80 točk in te se prištejejo točkam, osvojenim na nedeljski dirki. Tekmovalci pa morajo na nedeljski dirki voziti enako kolo, kot so ga izbrali za petkovo preizkušnjo.

XCC Petrópolis

Sedaj pa k dirki. Brazilci so se izkazali s pripravo odlične trase. Krog je bil dolg 1400 metrov, vmes pa kar 65 višincev, kar je za dirke v tem formatu kar veliko. Tekoča in hitra proga z enim hitrim in enim malenkost tehničnim vzponom ter z dvema spustoma in ravnino z grbinami v stulu pumptracka je bila za prvo v sezoni prava paša za oči, saj je prav dinamika kroga poskrbela za odlične predstave tekmovalk in tekmovalcev.

Pri damah je odlično pripravljenost pokazala Francozinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing), ki je napadla v zaključku šest krogov dolge dirke in si na zadnjem spustu privozila odločilno prednost. Po petih sekundah manj kot 20 minutah dirke je znašala sekundo pred drugouvrščeno Avstrijko Lauro Stigger (Specialized Factory Racing). Slednja je tik pred črto prehitela najbolj aktivno tekmovalko na dirki, Britanko Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Na startu zaradi slabega počutja ni bilo olimpijske prvakinje Švicarke Jolande Neff.

V moški kategoriji so bile vse oči uprte v domačina Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing). Ta je skupaj z devetkratnim svetovnim prvakom v olimpijskem krosu Švicarjem Ninom Schurterjem (Scott-SRAM mtb Racing) pokazal odlične taktične manevre, a za zmago na sedem krogov dolgi preizkušnji sta bila oba “prekratka”. Slavil je Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), ki je ugnal Švicarja Thomasa Litscherja (Kross Orlen Cycling Team) in Francoza Maxima Marotta (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Avancini in Schurter sta osvojila četrto in peto mesto. Kratki kros sta zaznamovala strgana veriga in odstop Romuna Vlada Dascaluja (Trek Factory Racing XC). Zaradi slabega počutja je manjkal Novozelandec Anton Cooper.

Jutri bo na sporedu dirka v olimpijskem krosu, ki si jo boš lahko ogledal na Red Bull TV.

Foto Fabio Piva / Red Bull Content Pool

Preberi še

Ta vikend: Petrópolis je prva postaja svetovnega pokala v krosu

Sledite nam