Svetovni pokal ciklokros, Wout van Aert
27. decembra 2021

Dendermonde je belgijska klasika. Odlična, zahtevna in konkretno blatna podlaga ter izjemne predstave največjih mojstrov te discipline.

Nedeljska dvanajsta od petnajstih dirk svetovnega pokala sezone 2021-22 je bila vredna ogleda. Čeprav je v moški konkurenci Belgijec deklasiral konkurenco, je pri ženskah že kazalo na presenečenje, a si je aktualna svetovna prvakinja rutinirano privozila še eno zmago. Ciklokros kot disciplina ni več le domena Nizozemcev in Belgijcev, v mlajših kategorijah jim močno dihajo za vrat Britanci, pri ženskah pa se prebujajo Američanke.

Moški: Troboj zvezdnikov različnih disciplin ni uspel

Moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma, Belgijec Wout Van Aert, je bil v ozadju le nekaj minut po startu. Nato se je prebil v vodstvo in ga ni izpustil do cilja. Tudi najbližjemu zasledovalcu, aktualnemu svetovnemu prvaku Nizozemcu Mathieuju van der Poelu (Alpecin – Fenix), se je iz kroga v krog bolj oddaljeval. Tako je po uri, treh minutah in 48 sekundah v cilj prišel s kar 49 sekundami naskoka. Tretje mesto je z minuto in 18 sekundami zaostanka osvojil Belgijec Toon Aerts (Baloise Trek Lions). Zmagovalec dirke za svetovni pokal v Rupchnu, Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki je v Dendermonde prišel kot eden izmed največjih favoritov, je po slabšem startu na koncu osvojil osmo mesto.

Tokrat deveti, a še vedno vodilni v skupnem seštevku, saj je zmagovalec prve, tretje, pete, sedme in osme dirke letošnjega svetovnega pokala. To je Nizozemec Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal), ki ima 375 točk. Drugo mesto z 290 točkami drži tokrat četrtouvrščeni Belgijec Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen – Bingoal). Tretje mesto je z 276 točkami trenutno v rokah Belgijca Toona Aertsa.

Ženske: Svetovna prvakinja počasi dobiva pravo konkurenco

Aktualna svetovna prvakinja, Nizozemka Lucida Brand (Baloise Trek Lions), je po nekoliko slabšem startu počasi prišla v vodstvo, ki ga ni izpustila do cilja. S časom 47 minut in 28 sekund ter s povprečno hitrostjo 15,9 kilometra na uro je za 4 sekunde prehitela Američanko Claro Honsinger (Cannondale / Cyclocrossworld), Nizozemka Denise Betsema (Pauwels Sauzen – Bingoal) je na tretjem mestu zaostala 36 sekund.

Ena najuspešnejših tekmovalk v ciklokrosu in sedemkratna svetovna prvakinja v tej disciplini, Nizozemka Marianne Vos (Jumbo-Visma Women Team), je v ciljnem sprintu osvojila četrto mesto in za stopničkami zaostala pičlih pet sekund. Mlada Madžarka, ki jo zelo dobro poznamo v svetu gorskokolesarskega krosa, Kata Blanka Vas (Team SD Worx) je dirko končala na 8. mestu. Zimzelena Italijanka Eva Lechner (Trinx Factory Team) pa je bila na koncu šestnajsta.

V skupnem seštevku po 12. dirkah je na vrhu današnja zmagovalka Brand, ki ima 322 točk. Drugouvrščena Bietsema jih ima 294. Na tretjem mestu je Nizozemka Puck Pieterse (6. mesto), ki za prvouvrščeno zaostaja 82 točk.

Moški U23: V Belgiji na vrhu Britanec

Da je britanska šola ciklokrosa v zadnjih petih, šestih letih močno napredovala, je videti v skoraj vseh kategorijah. Že če vzamemo dve imeni gorskega kolesarstva, Evie Richards in Thomasa Pidcocka, ki sta pred časom prav v tej kategoriji pustila izjemen pečat, a tu so že nova imena. Zmagovalec belgijske klasike je Cameron Mason, ki je za seboj pustil vodilna v točkovanju svetovnega pokala Nizozemca Meesa Hendrikxa (3. mesto) in Pima Ronhaara (2. mesto).

V skupnem seštevku še vedno vodi Hendrickx (90 točk). Ronhaar na drugem mestu ima dve točki manj. Tretji je s 86 točkami Mason. Svetovni pokal v kategoriji mlajših članov šteje le pet dirk, tako da sta do konca še dve in boj za skupno zmago bo še zelo napet.

Mladinci: CX Dendermonde suvereno v roke Nizozemca

Že na začetku dirke je bilo jasno, da bo šla zmaga v roke Nizozemcu Davidu Haverdingsu, saj je bil v vodstvu vse od starta in je po 41 minutah dirkanja v cilj prišel 45 sekund pred britancem Nathanom Smithom, ki je začel zelo zadržano, v drugi polovici dirke ujel pravi ritem, a se v boj za zmago ni mogel vmešati. Tretje mesto je osvojil Belgijec Viktor Vandenberghe, ki je zaostal minuto in 9 sekund. V skupnem seštevku ima Nizozemec Haverdings s 120 točkami popoln izkupiček. Britanec Smith na drugem mestu ima 73, Belgijec Kanay De Moyer, na dirki peti, ima štiri točke manj.

Mladinke: Britanka je vozila svojo dirko

Zoe Backstedt je v 20 sekundah manj, kot 40 minutah dirkanja najbližjo zasledovalko, Nizozemko Leonie Bentveld, za seboj pustila kar za minuto in 48 sekund. Tretje mesto je šlo z zaostankom 2 minut in 7 sekund v roke Belgijki Xaydee Van Sinaey. V skupnem seštevku vodi Britanka Backstedt, ki ima 120 točk. Drugouvrščena Nizozemka Bentveld jih ima 90, tretje mesto drži včeraj petouvrščena Nizozemka Lauren Bentveld, ki ima 62 točk.

Vrstni redi na uci.org.

Dvanajsta postaja je bila v Belgiji. Na trinajsti bo Dendermonde nasledil Hulst na Nizozemskem. Dirka bo na sporedu na drugi dan novega leta.

Foto @jumbovisma_road

Preberi še

Ciklokros na snegu – eksperiment ali vstopnica na zimske OI?

Sledite nam