Nove Mesto, Evie Richards
14. maja 2023

Vrhunski moška in ženska preizkušnja na prvima dirkama svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Slovenci in Nove Mesto pa niso več v dobrih odnosih.

Nove Mesto na Moravskem, Vysočina Arena in vsi najboljši gorski kolesarji in kolesarke na enem mestu. Prva dirka elitnih kategorij olimpijskega krosa je postregla z najkakovostnejšim dirkanjem v zadnjih petih letih. Prenovljena proga na Češkem je bila pravi izziv, saj na slabe štiri kilometre dolgem krogu ni prostora za počitek.

Ženske elite: Ko se v MTB vmešajo cestne ekipe

Najeksplozivnejši startni krog je uspel Američanki Haley Batten (Specialized Factory Racing), a njeno vodstvo kljub temu, da je bila ob njenem boku tudi klubska sotekmovalka, Švicarka Sina Frei, ni trajalo dolgo časa. V ospredje je stopila Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC), saj je odlično formo prikazala pred tednom dni v švicarskem Churu. A v tretjem krogu jo je ustavila okvara kolesa. Kljub slabšem začetku in zapletu v gneči startnega kroga je kmalu tempo začela diktirati aktualna svetovna prvakinja, Francozinja Ferrand-Prévot (Ineos Grenadiers). Pridružila se ji je še nizozemska zvezdnica ciklokrosa, druga z letošnjega svetovnega prvenstva, 21-letna Puck Pieterse (Alpecin Decuninck). Najbližje jima je v drugi polovici dirke prišla aktualna evropska prvakinja, Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV). V boj za stopničke sta se vmešali še Evie Richards in Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon).

P(uck) ali P(auline)?

V zadnjem krogu je Pieterse vršila močan pritisk na Ferrand-Prévot, približevala pa se je tudi Lecomte. Obetal se je zaključni sprint vodilne trojice, a je Puck Pieterse napadla že prej in si pred Pauline Ferrand-Prévot v trenutku privozila nekaj metrov prednosti. Lecomte je na spustu zaostajala preveč, da bi lahko že prej ogrozila vodilno dvojico, Pieterse pa je še nekoliko pospešila in zanesljivo slavila prvo elitno zmago v svetonem pokalu! Pauline Ferrand-Prévot je s petimi sekundami zaostanka cilj prečkala druga, Loana Lecomte pa z 11 sekundami zaostanka na tretje mesto. Stopničke sta zasedli še Evie Richards (z okvaro kolesa v prvem delu dirke) in Alessandra Keller.

Vita Movrin (Trinx Factory Team) je po odličnem startu, vozila se je na robu trideseterice, v tretjem krogu zaradi bolečin (po vsej verjetnosti posledica padca na nedavno končanem DP) odstopila. Tanja Žakelj (Gappsystem Kolofix MTB Team) je po zadržanem startu na koncu osvojila 58. mesto (+10:43).

Moški elite: Nove Mesto ob spremljavi dežja

Dež in spolzek teren sta spremljala moško elitno preizkušnjo. Oči so bile uprte v evropskega prvaka, Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers), lanskega zmagovalca dirke v Novem Mestu, pa desetkratnega svetovnega prvaka, Švicarja Nina Schurterja (Scott – Sram MTB Team), ki je včeraj praznoval 37. rojstni dan, njegovega rojaka Mathiasa Flückigerja (Thomus Maxon), ki je izvrstno formo pokazal na zadnji dirki v Švici, in v nekdanjega svetovnega prvaka, Francoza Jordana Sarrouja (Team BMC).

Bo Pidcock postal kralj Vysočina Arene?

A dirka se je začela nekoliko drugače, saj je povedel Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV). A ne za dolgo. Za napad se je odločil petkov zmagovalec kratkega krosa Pidcock, priključil pa mu je Francoz Joshua Dubau (Rockrider Ford Racing Team). Složno sta vozila skupaj in si priborila skoraj pol minute naskoka pred zasledovalno skupino, v kateri je tempo največkrat diktiral Schurter.

Pidcock je bil na čelu dirke vse do šestega kroga, ko je na koreninah padel, Dubau je začutil svojo priložnost in se odpeljal naprej. Večje prednosti od dobrih 15 sekund ni naredil, Pidcock pa je načrtoval napad v zadnjem krogu, ko je s sprintom na krajši klanec pred spustom prehitel Dubaua in se prebil na čelo ter se odpeljal še eni zmagi v Vysočina Areni naproti. Dubau je s petimi sekundami zaostanka zasedel drugo mesto, Schurter pa je za tretje mesto odsprintal Sarrouja. Peti je bil še en Francoz Thomas Griot (Canyon CLLCTV).

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je imel smolo in je s padcem na asfaltni ravnini takoj po startu zaključil s prvo dirko letošnjega svetovnega pokala.

Vse vrstne rede najdeš na uci.org.

Nove Mesto in video vrhunci sobotne preizkušnje v maratonu

Svetovna serija v gorskem kolesarstvu se seli v Italijo, natančneje ob ligursko obalo. Finale bo med 2. in 4. junijem gostil svetovni pokal v maratonu in v enduru. ucimountainbikeworldseries.com.

Fotografije UCI MTB World Series

Preberi še

Nove Mesto

Sledite nam