14. maja 2023

Na Češkem so nadaljevali z dirkami svetovnega pokala v krosu mladinskih kategrij in mlajših članov, premierno je bil na sporedu tudi maraton. Nove Mesto postaja pravi MTB kult.

Gorskokolesarski maraton je postregel s kar 120 kilometrov dolgo traso, nekoliko prenovljen krog olimpijskega krosa je bil dolg 3,8 kilometra, mladinci, mladinke, mlajši člani in članice pa so ga prevozili do šestkrat. Dirke v krosu so bile dolge dobro uro, maratonci pa so v “sedlu” preživeli dobro polovico delovnega dne.

Serija UCI junior

Za točke Mednarodne kolesarske zveze UCi so se na jutranjih preizkušnjah pomerili mladinci in mladinke. Med mladinci se je na startu zvrstilo 148 tekmovalcev, med njimi tudi trije slovenski predstavniki: Žan Pahor, Blaž Kavčič in Ambrož Vovk. Po šestih krogih je zmaga romala na Dansko. Slavil je Albert Philipsen (Canyoon CLLCTV XCO), ki je po uri, 4 minutah in 55 sekundah za 38 sekund ugnal Norvežana Siverta Ekrolla, tretji je bil domačin David Friedel. Da omenimo še četrtouvrščenega, to je sin nekdanjega norveškega XC šampiona Runeja Hoydahla Jonas. Od Slovencev se je najbolje izkazal Žan Pahor, ki je z relativno majhnim zaostankom dveh minut in 56 sekund zasedel 19. mesto. Blaž Kavčič je bil 68., Ambrož Vovk pa je zasedel 128. mesto.

Med 82 mladinkami smo imeli Slovenci na startu eno tekmovalkoHano Kranjec Žagar. Hana je z dobrimi sedmimi minutami zaostanka za zmagovalko, Američanko Andelyn Aagard (Bear National Team), in kljub padcu v uvodnem delu dirke osvojila 31. mesto. Aagard je bila po startnem in petih pravih krogih s časom ure, 3 minut in 19 sekund najprepričljivejša. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Kamilla Aasebo (SK RYE / Norway), tretja je bila Kanadčanka Ava Holmgren, srebrna izmed sester dvojčic, ki sta zaznamovali letošnje svetovno prvesntvo v ciklokrosu.

Vrstni redi

Nove Mesto in MTB maraton

Prvič v formatu svetovnega pokala in prvič kot del svetovne serije v goskem kolesarstvu. Kar 120 kilometrov dolga trasa in dve članski kategoriji – ženska in moška. Vmes pa pet in pol ur trpljenja za ženske in 4 ure in pol boja za obstanek v moški kategoriji. Prva zmagovalca novega formata sta postala ena najboljših maratonskih in etapnih tekmovalk Lejla Njemčević (BiH) in Italijan Fabian Rabensteiner (Wilier – Pirelli Factory Team MX). Lejla je s časom 5 ur, 25 minut in 48 sekund suvereno slavila zmago pred Litvanko Katazino Sosno (Torpado Factory Team). Ta je šele v drugem delu strla odpor Švicarke Irine Leutzelschwab, ki je na koncu osvojila tretje mesto.

Pri moških se je boj za zmago bil do zadnjih metrov pred ciljem. Tako je Rabensteiner po 4 urah, 26 minutah in 21 sekundah za le dve sekundi premagal rojaka Nicolasa Samarisija (KTM Alchemist powered by Brenta Brakes). Bron je z enakim časom osvojil Nemec Simon Stiebjahn (Singer Racing Team).

Vrstni redi moški, ženske.

Nove Mesto: U23 M Po tretjem mestu v kratkem, zmaga v olimpijskem formatu

Dva krajša (2,6 kilometra) in pet dolgih krogov (3,8 kilometra) je med 142 tekmovalci najhitreje premagal Danec Oliver Vedersø Sølvhøj, in to po hudem boju s Švicarjem Dariom Lillom (Scott Davos MTB Project). Po uri, 8 minutah in 27 sekundah ga je premagal za pičli dve sekundi. Tretje mesto je po dveh izenačenih krogih z Ukrajincem Oleksandrom Hudimo (KMC MTB Racing Team) osvojil Nizozemec Tom Schellekens. Edini slovenski predstavnik Matic Kranjec Žagar je osvojil 107. mesto in bil zadnji izmed tekmovalcev, ki je zaostal manj kot krog za zmagovalcem. Njegov zaostanek za Sølvhøjem je znašal 9 minut in 45 sekund.

Nove Mesto U23 W: Bronasta s SP, prva v NMNM

Danka Sofie Pedersen, ki letos prvič tekmuje za profesionalno ekipo (Wilier – Pirelli Factory Team XCO), je s prednostjo pol minute pred Švicarko Ginio Caluori (Thomus Akros – Youngstars) in minuto in 20 sekund pred Kanadčanko Emily Johnston (Trek Future Racing) zmagala v velikem slogu. Delo ji je nekoliko olajšala okvara kolesa zmagovalke kratkega krosa, Švicarke Ronja Blöchlinger (LIV Factory Racing), ki je na koncu zasedla 18. mesto.

Vrstni redi na uci.org.

Danes bosta v Novem Mestu na Moravskem še dirki olimpijskega krosa elitnih moške in ženske kategorije. Nastopili bodo Tanja Žakelj, Vita Movrin in Rok Naglič. Začetek prenosa ženske dirke ob 11:30, moške pa ob 15:00.

Fotografije UCI MTB World Series

Preberi še

Nove Mesto: Štirikrat kratki kros in priprava na olimpijskega

Sledite nam