7. maja 2023

Pod gorska kolesa seveda sodijo zemlja, kamenje in korenine. A z dnem urbanega dirkanja, kot smo ga v soboto videli na ulicah Idrije, ni čisto nič narobe.

Še več, odličen način je za predstavitev športa prebivalcem. Prireditelji iz MBK Črni Vrh so z Mestnega trga po okoliščih ulicah, uličicah in celo po zelo tesnem “singlu” čez stopnišče speljali krasno progo. Žal jim le Idrijčanov ni uspelo pripeljati ob progo, saj je bilo tam videti skorajda izključno ostale tekmovalce in spremljevalce.

Dan se je začel kot klasičen dan slovenskega pokala v krosu, serije SloXcup, z merjenjem tehničnih spretnosti v kategorijah mladih. Nato so se mladi kot prvi podali tudi na progo kratkega krosa.

Na koncu sporeda državnega prvenstva v kratkem krosu (XCC), ki je tudi vse pomembnejša disciplina svetovnega pokala, so šle na progo članice skupaj s starejšimi in mlajšimi mladinkami, za njimi pa še člani s starejšimi mladinci.

Nato pa so za pozno popoldanski spored le nekoliko spremenjeno progo prepustili drugi, še bolj sprinterski disciplini: skoraj gladiatorskemu krosu na izpadanje, po domače eliminatorju.

Vodilna četverica žensk v kratkem krosu z Evo Terpin na čelu

V prvem delu sporeda je Tanja Žakelj ubranila naslov državne prvakinje v kratkem krosu. Ne glede na to, da je imela v članski konkurenci za edino tekmico Vito Movrin, dirka ni bila niti najmanj dolgočasna, saj so se mladinke lepo mešale v ospredje. Še najbolj mlada Eva Terpin iz kategorije mlajših mladink, ki je bila naposled po 21 minutah in pol dirke tudi druga čez ciljno črto za Tanjo. Sledila je Vita Movrin.

Nič kaj dosti lažje izkušeni Tanji ni bilo v eliminatorju, v katerem pa zanjo pridevnik “izkušena” tako ali tako odpade. V velikem finalu lanska prvakinja Nastja Ahačič svojega naslova ni želela predati brez odpora. V cilj je sicer uspela priti kot druga, a si je Tanja na kratkem krogu prikolesarila varno prednost. Kolajne so zopet delili po kategorijah, v absolutni konkurenci pa je kot tretja prišla v cilj Maruša Tereza Šerkezi.

Osmoljenka dneva je bila Vita Movrin, v kratkem krosu kot še številni žrtev padle verige, v eliminatorju pa je v velikem finalu padla in končala kot zadnja.

Prvaki v kratkem krosu

Pri moških bi bilo dvojno krono šprinterskih disciplin krosa še težje osvojiti. Kljub ne čisto domačemu okolju se je v kratkem krosu najbolje odrezal naš najmočnejši tekmovalec v olimpijskem krosu Rok Naglič in tudi ob ubranil lanski naslov iz Domžal. 14 sekund za njim je bil v cilju srebrni Jakob Klemenčič, ki je več pričakoval od eliminatorja, a še zdaleč ni preračunljivo hranil moči zanj. V ciljnem sprintu si je aktualni prvak v olimpijskem krosu Matic Kranjec Žagar zagotovil bronasto kolajno z malenkostno prednostjo pred Gregorjem Dimicem.

Ciljni sprint moških v eliminatorju – Klemenčič tik pred Kranjcem Žagarjem

V eliminatorju je bilo videti, da evropski prvak Jakob Klemenčič ne bo dovolil čisto nobenega presenečenja. Vse do povsem zadnjega dejanja, ko je v finalni vožnji nehote dovolil Maticu Kranjcu Žagarju, da ga je za zmago izzval v ciljnem sprintu na vzponu in zadnjega zavoja. Klemenčiču je vendarle uspelo ostati spredaj in ubraniti lanski naslov iz Kranja. Tretji je v cilj prišel David Jagodič, ki je tako ponovil svoj lanski dosežek.

Izjave

Tole so povedali Tanja Žakelj, Rok Naglič in Jakob Klemenčič.

Maj bo še napet

SloXcup se bo nadaljeval 21. maja na že 25. Kamniškem krosu, mednarodni dirki prve kategorije UCI, le teden dni pozneje bo na sporedu dvodnevni spored naslednje mednarodne dirke XCO Kočevje. Tretje in najpomembnejše državno prvenstvo pa bo 16. julija v Bike gverku Kotečnik v Libojah.

Vrstni redi

Fotografije prijavim.se, na naslovni je start kratkega krosa članov in mladincev

Poročilo z več fotografijami in izjavami na prijavim.se

Poročilo na sloxcup.com

Preberi še

To so prvaki v kratkem krosu in krosu na izpadanje za 2023

Sledite nam