31. maja 2024

Tretjo dirko serije SloXcup v nedeljo 2. junija gosti Bike gverk Kotečnik pri Libojah. V natrpanem delu sezone krosa, ko si dirke sledijo iz tedna v teden, je prijavljenih skoraj dvesto tekmovalk in tekmovalcev.

Zahteven krog z dinamičnim uvodnim delom ter dolgimi, strmimi vzponi v drugem delu je lani gostil državno prvenstvo sredi julija, na skoraj najbolj vroč poletni dan. Tudi letos se obeta sončna nedelja, a z znosnejšimi temperaturami. Kljub obilici dežja računamo, da se bo prek sobote teren dovolj posušil, da bomo lahko spet spremljali hitro dirko.

Naglič po prvo letošnjo zmago v domači seriji

Prvo ime bo aktualni državni prvak Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki lovi prvo letošnjo zmago v seriji SloXcup. Konkurenco bo imel v moštvenem kolegu Maticu Kranjcu Žagarju, ki je bil lani najhitrejši v konkurenci mlajših članov. Blaž Kavčič (KK Završnica), prvo leto mlajši član, je v Kamniku v zaključku prehitel Kranjca Žagarja. Po Vrtojbi se na dirke v Sloveniji vrača tudi Fran Bošnjak (BBK Šišmiš).

Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) je bil lani v Kotečniku drugi mlajši član, to nedeljo pa ga čaka dirka svetovnega pokala v eliminatorju v Leuvenu. V Belgiji po dveh letošnjih tretjih mestih lovi novo vrhunsko uvrstitev.

Za Tanjo Žakelj (KD Rajd) in Vito Movrin (Trinx Factory Team) je natrpan program. Po dirki v Kamniku sta nastopili na svetovnem pokalu v Novem Mestu in s Češke potovali naravnost v Pariz na trening na olimpijski progi. Najverjetneje bosta čez teden dni dirkali na sobotnem XCO Samobor in XC Kočevje, teden dni pozneje pa na svetovnem pokalu v Val di Soleju, zato sta ta konec tedna prosti.

Vsekakor bo na XCO Ketncug Kotečnik zanimivo spremljati troboj med Marušo Naglič (Calcit Bike Team), Tino Vrhovnik (KK Ravne) in Lariso Bošnjak (BBK Šišmiš).

Filip Utranker v Kotečniku skoraj doma

Prost konec tedna ima tudi evropska prvakinja Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki se je po tretjem mestu na dirki mladinske svetovne serije v Novem Mestu zavihtela na prvo mesto lestvice UCI. Favoritinja na dirki mladink je tako Sabrina Rizzi (ASD Jams Bike Team), zmagovalka v Vrtojbi.

Med mladinci bo konkurenca popolnejša. Filip Utranker (KD Clje-2Simpl) je lani v Kotečniku blestel. Za serijskim zmagovalcem v vseh kategorijah Žanom Pahorjem, ki je kariero že zaključil, je zaostal le 22 sekund in osvojil srebrno medaljo. Letos bo Filip tako rekoč na domačem terenu skušal popraviti vtis z dirke v Novem Mestu, ki se mu je povsem ponesrečila. Po zdravstvenih težavah zaradi bakterijske okužbe se Gašper Štajnar (Adria Mobil) počasi vrača brez večjih pričakovanj. Tine Terpin (MBK Črni Vrh) pa ta teden počiva, potem ko je v soboto dobro nastopil na dirki v Novem Mestu.

Popolna konkurenca mlajših mladincev

Lenart Dejak (MTB Trail center Kočevje) prihaja po tretjo zmago v sezoni SloXcup. Zmagal je tudi na državnem prvenstvu v kratkem krosu v Ljubljani. Tam se mu je dobro upiral mlajši brat Utranker, Jaka (KD Celje-2Simpl), tudi drugi v skupnem seštevku SloXcup. Luka Maksimović (Energijateam.com) si je na ogledu proge v Kotečniku lani zlomil ključnico, letos prihaja na kraj zločina po tretjem mestu v Kamniku bojno razpoložen, kot tudi Nejc Teran (Calcit Bike Team), tretji v Vrtojbi in četrti v Kamniku.

Med mlajšimi mladinkami najboljši ta konec tedna dirkata na cestnem kolesu. Meta Tancik (Misser Project-Energija) nastopa z BTC City Ljubljana v Avstriji na Sportland NÖ Women’s Kids Tour. Uspešno, saj je po prvih dveh etapah druga, z le tremi desetinkami zaostanka. Eva Terpin (Rajd Ljubljana) pa bo v nedeljo nastopila na Pokalu Sandija Papeža v Gabrjah pri Novem mestu.

Zanimiv pa bo troboj med drugo na lestvici SloXcup Zojo Bolčino Ravnikar in Kajo Krapež (obe Calcit Bike Team) ter Pino Šilar (KK Završnica).

Med dečki U15 bo Luka Kišiček (BK CRO MTB Team) dirkal na krilih zmage iz Kamnika, a po točkah sta v pokalu izenačena z Enejem Bartolmejem (MTB trail center Kočevje). Med deklicami U15 je Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) nepremagana že dve sezoni. Najbliže pride letos Neža Utranker (KD Celje-2Simpl).

Vse mlajše kategorije čaka v Kotečniku dvojni nastop: poleg dirke še tehnični poligon, ki bo prvič letos na travnati podlagi, v neposredni bližini prizorišča. S štirimi vajami bo opravilo več kot osemdeset otrok.

Med veterani trije nekdanji državni prvaki

Veterani lani na DP, foto prijavim.se

Lep je tudi pogled na amatersko-veteranski del štartne liste. Letos se na vsaki dirki pojavi kar nekaj amaterjev in med njimi bo tudi Urban Ferenčak (Hörmann Slovenija), lanski zmagovalec, ki je sicer zaslužen za traso proge.

Precej težje delo kot sicer bo imel Boštjan Hribovšek med veterani 1. Soočil se bo z nekdanjima državnima prvakoma, Matejem Lovšetom (Hörmann Slovenija) in Robertom Vrečerjem (Bike EK Racing Team), ki sta poleg vsega še domačina. Hribovšek (2014, 2016) in Vrečer (2003, 2004) imata po dve članski majici državnega prvaka, Lovše pa tri (2008, 2010, 2011). Škoda, da po operaciji rame še vedno okreva selektor Matjaž Budin, državni prvak v letih 2012 in 2013 …

Program

S tehničnim poligonom in dirkami za najmlajše kategorije se program začne ob 9. uri. Podelitev za kategorije do vključno U15 bo ob 12.45. Veteranske in amaterske kategorije štartajo ob 11.30.

Vse ženske kategorije, torej mlajše in starejše mladinke, članice pa tudi veteranke štartajo ob 13.30. Mlajši in starejši mladinci ter člani pa ob 15.30.

Spletna stran SloXcup: www.sloxcup.com

Informacije o dirki

Preberi še

XCO Kamnik: Luca Braidot četrtič, Jana Belomojna drugič
Na državnem prvenstvu v olimpijskem krosu vroče in brez večjih presenečenj

Sledite nam