Mednarodne dirkaške
27. decembra 2022

Pokal spusta za mlade z novim imenom in s koledarjem 2023, Flückiger deloma oproščen, CX Mol in Gavere, pri UCI-ju dvignili letne pristojbine, znan je koledar makadamkarskih preizkušenj.

Rookies Cup

Del evropskega pokala v spustu so tudi dirke mlajših kategorij, ki spadajo pod okrilje Rookies Cup. Za prihodnje leto se obeta velika sprememba. Dosedanja glavni in drugi največji pokrovitelj serije Specialized in RockShox sta se umaknila in njuno vlogo je prevzela znamka koles Propain. Tako se po petih letih od pokroviteljstva poslavlja veliki S, RockShox pa se umika po treh sezonah.

Koledar Propain Rookies Cup 2023

Pokal bo prihodnjo sezono razpet med Italijo, Avstrijo in Nemčijo. Na sporedu bo pet dirk:

  • 18. maj, Winterberg (Nemčija)
  • 16. do 18. junij, Oberhof (Nemčija)
  • 7. do 9. julij, Salbach (Avstrija)
  • 4. do 6. avgust, St. Kassian (Italija)
  • 22. do 24. september, Schladming (Avstrija)

Koledar in ostale informacije na rookiescup.bike.

Mathias Flückiger

Švicarski XC zvezdnik, ki so ga pred štirimi meseci zaradi suma na doping suspendirali s tekmovališč, je od švicarske disciplinske komisije dobil dovoljenje, da se lahko vrne na dirke. Sklenili so, da se atipična vrednost Zeranola, ki so ga našli v Flückigerjevem vzorcu urina, ne sme obravnavati kot pozitiven dopinški vzorec. Kako se bo nadaljevala saga z olimpijskim podprvakom iz Tokia, bo pokazal čas, saj njegov primer še ni zaključen. Več na solobike.it.

Exact Cross Mol

Dirka druge kategorije UCI je bila dan pred božičnim večerom, na startu v belgijskem Molu pa vsa velika imena ciklokrosa. Med ženskami je prepričljivo slavila Shirin Van Anrooij pred Lucindo Brand in Annemarie Worst. Pri moških pa je s samostojno vožnjo skoraj od starta slavil Wout Van Aert. Drugo in tretje mesto sta si privozila Mathieu van der Poel in Tom Pidcock. Vrstni redi na cyclocross24.com.

Video vrhunci iz Mola

Moška dirka je potekala pod sojem luči. Zanimiva in hitra trasa z veliko peščenimi sektorji je poskrbela za dinamično dirkanje.

V svetovnem pokalu troboj titanov van der Poelu

Belgijski Gavere je gostil 11. dirko letošnjega svetovnega pokala. Glede na predbožično preizkušnjo v Molu je bilo tudi na ponedeljkovi dirki pričakovati troboj velikih zvezdnikov cestnih in ciklokros dirk. In res je bilo tako. Nizozemec Mathieu van der Poel je pokazal odlično pripravljenost in popolnoma blatno traso obrnil sebi v prid ter slavil pred Belgijcem Woutom Van Aertom. igri za drugo mesto je bil dolgo časa tudi aktualni svetovni prvak, Britanec Tom Pidcock, ki pa je v zadnjem krogu nekoliko popustil in osvojil tretje mesto.

Med ženskami je v trenutni najboljši formi Nizozemka Shirin Van Anrooij. To je bila njena druga letošnja zmaga v svetovnem pokalu. Drugo mesto je zasedla njena rojakinja Lucinda Brand, tretje mesto je pripadlo zmagovalki dirke v Val di Sole Puck Pieterse.

Vrhunci CX Gavere v videu

Vrstne rede 11. dirke svetovnega pokala najdeš na uci.org.

UCI dvignil cene pristojbin

Nagrade ne bodo nič višje, vsaj kar se dirk svetovnega pokala in svetovnih prvenstev tiče. Bodo pa letna vplačila ekip in posameznikov mnogo večja.

Letna premija za ekipe UCI

  • Premija za UCI elite MTB team, ki bo imel tekmovalce registrirane le v eni disciplini, bo s 3500 evrov skočila na 11000 evrov! Če bo imela ekipa tekmovalce v dveh formatih (XCO in DHI ali DHI in EDR …), bo pristojbina s 6000 skočila na 18000 evrov na leto. Če pa bo elitna ekipa imela tekmovalce v vseh treh formatih dikranja (XCO, DHI in EDR), bo njihova premija kar 23000 evrov letno.
  • Za ekipe, registrirane kot UCI MTB team, bodo pristojbine nekoliko nižje, seveda tudi glede na cono, v katero je nacionalna zveza uvrščena. Pristojbine se bodo dvignile za 100 odstotkov, kar pomeni, da bo mednarodna ekipa, registrirana v Sloveniji, namesto zdajšnjih 1750 plačevala 3500 evrov. Mimogrede, Hrvaška je sedaj iz skupine 3 prešla v skupino 2 in se tako pridužila Sloveniji, kar pomeni tudi višje pristojbine za hrvaške prireditelje mednarodnih dirk.

Startnina na svetovnem pokalu za “privatnike”:

  • Za članske in kategorije U23 v olimpijskem krosu, spustu, maratonu in enduru so startnine z 80 dvignili na 150 evrov.
  • Za mladinsko kategorijo v spustu bo namesto 40 sedaj startnina za nastop na dirki svetovnega pokala znašala 80 evrov.

Nagrade v svetovnem pokalu

Skupni nagradni sklad v svetovnem pokalu se bo povečal le zaradi dodatnih disciplin (XCC, XCM, EDR in EDR-E). Drugače pa višina nagrad za prvo deseterico najboljših ostaja enaka (10000 evrov za elitne kategorije v spustu in olimpijskem krosu).

Zmagovalec v diciplini enduro ali e-enduro bo prejel 1000 evrov (nagrajenih bo prvih 5), v maratonu bo najvišja nagarada 1500 evrov (nagrajenih bo prvih 10).

Vse informacije na uci.org.

UCI gravel series 2023

Znani so datumi preizkušenj svetovnega pokala v makadamkanju. Drugo sezono bo kot glavni pokrovitelj podpiral Trek. Glede na prvo, krstno sezono, bo v prihajajoči še sedem kvalifikacijskih dirk več, kar pomeni, da jih bo vsega skupaj 17. Pravilnik za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo tudi prihodnje leto v Benečiji, in sicer 7. in 8. oktobra, bo enak letošnjemu. Na SP lahko nastopijo tisti, ki se bodo na eni izmed kvalifikacijskih dirk uvrstili v prvih 25 odstotkov uvrščenih v posamezni kategoriji.

Seznam 17 kvalifikacijskih dirk najdeš tukaj.

Naslovna fotografija Specialized Rookies Cup

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam