Swiss Epic
23. julija 2020

Afriški lev se na Swiss Epic, etapno dirko v Švici, ki bo v drugi polovici avgusta, podaja v paru z legendo gorskega kolesarstva in prvim dobitnikom zlate medalje v olimpijskem krosu.

Letošnja sezona je gorske kolesarje bolj ali manj prikovala na tekmovanja na domačih tleh, saj je zdravstvena situacija prerpečila nekaj odmevnih preizkušenj. Odpovedani Absa Cape Epic, Trans Alp, Mitas 4 Islands in še bi lahko naštevali. No, etapna dirka po Švici, katere datum je bil vedno konec avgusta, oziroma začetek septembra, bo letos normalno na sporedu. Na njej pa, ko smo na hitro preleteli startno listo, mnogo znanih imen: Schurter, Frischknecht, Geismayr, Blums, Fini, Stirneman, Langvad, Rissveds …

Swiss Epic zadnje sezone spada pod okrilje serije imenovane Epic Series (Absa Cape Epic, The Pioneer). Gre za dirko, ki se v petih etapah odvija med Laaxom, Aroso in Davosom. Letos bo med 18. in 22. avgustom potrebno premagati 333 kilometrov, vmes pa bo tekmovalce in tekmovalke, ki bodo vozili v parih, čakalo 12850 višinskih metrov vzponov in 12450 višinskih metrov spustov.

Na dirko v Švico se odpravlja tudi Peter Vesel, ki bo v kategoriji grand master moči združil z Nizozemcem Bartom Brentjensom.

Peter Vesel, Andalucia Bike Race
Peter Vesel (desno) februarja letos na stopničkah na dirki Andalucía Bike Race, foto ABR

Kdo je Peter Vesel?

Kaj lahko napišemo o Petru Veselu? Zmagovalec Cape Epica 2015 v paru z Ivonne Kraft, zmagovalec Brasil Ride 2017 v paru z Pablom Rodriguezom, zmagovalec Trans Alpa 2017 v paru s Thorstnom Dammom, zmagovalec Mitas 4 Islands 2018 in 2019 v paru z Dammom in 2017 z Bojanom Bohorcem. Petrove podvige in vrhunske rezultate bi lahko še naštevali. No, tudi aktualni veteranski prvak v olimpijskem krosu je, pa pred kratkim je oddelal Everesting.

Swiss Epic, Bart Brentjens
Bart Brentjens, foto CST PostNL Bafang MTB Racing Team

Kdo je Bart Brentjens?

Visokorasli Nizozemec je legenda gorskega kolesarstva. Svetovni prvak v krosu leta 1995, olimpijski zmagovalec v krosu leta 1996 v Atlanti in bronast 2004 v Atenah. Zadnjo zmago v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu je zabeležil leta 2006 na Curacau. V etapnih dirkah se je preizkušal že v devetdesetih, ko je zmagal na gorskokolesarskem Tour de France VTT. Leta 2003 je slavil na Trans Alpu. Od leta 2005 dalje je nizal zmage tudi na slovitem Cape Epicu. Edina disciplina kjer se mu je naslov svetovnega prvaka izmuznil, je bil maraton. Najbližje je bil v letih 2003 in 2005, ko je osvojil drugo mesto.

Tudi po končani profesionalni karieri se je udeleževal etapnih dirk in zopet slavil na Cape Epicu, pa na Brasil Ride in še kje. Od leta 2013 ima svojo ekipo z vrunskimi tekmovalci in tekmovalkami, skrbi tudi za podmladek. Ena največjih zvezdnic njegove ekipe je nam dobro znana Ukrajinka Jana Belomojna. Vmes se je odločil obuditi staro ime blagovne znamke American Eagle, to je bila znamka koles, na kateri je osvojil naslov svetovnega in olimpijskega prvaka. Letos se ekipa Barta Brentjensa imenuje CST PostNL Bafang MTB Racing Team.

Peter Vesel, Thorsten Damm, 4 Islands
Peter in Thorsten na Mitas 4 Islands 2019, foto Stanko Livk

Peter o prihajajoči dirki

Kaj naj rečem? Z Bartom se loviva že nekaj časa. Vedno je prišlo nekaj vmes. Po navadi so bile kakšne sponzorske obveznosti z njegove strani, ali pa sam nisem mogel. No, končno sva na startni listi in dokler ni bilo uradno, nisem želel obešati na veliki zvon.

Zadnja dva tedna sva večkrat na vezi in se dogovarjava, kako bova organizacijsko izpeljala stvari. Ravno predvčerajšnjim me je spraševal, če pridem z avtodomom in koga vse bom imel s seboj, ker je njegova želja, da nekako naša ekipa pomaga pri sami logistiki in pri kuhanju, saj bomo kuhali sami, kajti le tako veš, kaj in kdaj boš jedel.

Ali me je strah? Me je, ja. Z Bartom sem parkrat že dirkal in lahko rečem, da sem eden redkih, ki je bil na vožnjah na čas hitrejši, ampak na daljših etapah pa sem zaostajal za njim. Ne bojim se vzponov, ampak se bojim predvsem spustov, saj se gre dobesedno na glavo in brezkompromisno, enostavno ti ne dovoli, da “zaspiš”.

Moja druga skrb so bile predvsem njegove zahteve glede opreme: dresi, čelade, kolesa … Vozil bom v dresu njegove ekipe CST, kolesi pa bom obdržal svoji. Vozil bom, tako kot dosedaj, na kolesih znamke Cube. S seboj bom vzel tako polnovzmeteno kot “hardtaila”, potem pa se bova odločala od etape do etape. Prav tako sem vprašal Barta kakšno, kolo bo vozil on in je odgovoril, da po vsej verjetnosti “hardtaila”. Sam se vprašam, če sploh zna voziti polnovzmetenca, saj ga skoraj nikoli nisem videl na njem, razen na e-kolesu.

Kaj mi vse to pomeni? Predvsem to, da po vseh mojih športnih udejstvovanjih, pa čeprav na stara leta, in ves moj kolesarski napredek, tudi po pogovorih z ostalimi tekmovalci, bo voziti z Bartom nekakšna potrditev za ves vloženi trud preteklih let. V bistvu sem zelo vesel. Ob pogledu na startno listo sem prebral tudi ime Frischknechht (legendarni Thomas Frischknecht, nekdaj rival Barta Brentjensa, eden najboljših gorskih kolesarjev stare šole in lastnik manager moštva Scott Sram MTB Racing, op. p.), tako da bo v naši kategoriji resnično dobra zasedba!

Predstavitev letošnjih etap

Startno listo najdeš na tem mestu.

Vse informacije na swiss-epic.com.

Naslovna fotografija Sam Clark / Swiss Epic

Preberi še

Vesel(i) everesting s Petrom Veselom
V živo s Petrom Veselom o etapnem dirkanju

Sledite nam