3. junija 2020

Afriški lev se bo ob pomanjkanju tekmovanj pomeril v dirki s samim seboj in svojim najljubšim vzponom na Slivnico. 13. junija! V 260 kilometrih namerava premagati več kot 8848 višinskih metrov vzponov.

Peter Vesel se je odločil pomeriti z Mount Everestom. No, ne bo šel na goro v Himalaji, temveč bo z gorskim kolesom skušal premagati 8848 višinskih metrov kar za domačo hišo v Cerknici. Za ta podvig si je izbral vzpon na Slivnico, makadamski vzpon, ki ga pozna na pamet in ga je v svoji dolgi kolesarski karieri zagotovo prevozil največkrat. Peter drži tudi najboljši čas na vzponu, na aplikaciji Strava znaša njegov KOM 30 minut in 15 sekund. Gre za vzpon dolžine 7,93 kilometra in s 529 višinskimi metri razlike.

Peter Vesel se bo podviga lotil 13. junija ob petih zjutraj in predvideva, da bo z izzivom zaključil do osme ure zvečer!

Segment na Stravi

Peter pravi takole:

“Everesting je postal močno popularen. A z gorskim kolesom? Ne vem, mogoče že, sam bom to poizkusil na mojem domačem hribu Slivnica, Pridružite se mi. Posebej za vas bo organiziran na pol tekmovalni vzpon na Slivnico, kjer bosta štela dva vaša najboljša časa, naredite pa lahko vzponov po želji in zmožnostih. Seveda pa tak dogodek ni popoln brez piknika v lovski koči z golažem in pijačo. Lahko jo prinesete tudi s seboj, pa tudi domače sladice so močno zaželene. Stvar je brezplačna, hvaležni in veseli pa bomo vašega prostovoljnega prispevka.
Dogodek je družinske narave in ne samo kolesarski, saj Cerkniško jezero in Slivnica ponujata veliko, prav za vse starosti. Če ne s kolesom, pa peš ali pa z dek’co na travi.
Vabljeni torej 13. junija v Cerknico in okolico. Vaša podpora mi bo veliko pomenila!!”

Petrovo video vabilo

Everesting, zgodovina

Everesting je kolesarsko ali tekaško tekmovanje v nabiranju višinskih metrov, kjer mora izzivalec prevoziti toliko višinskih metrov vzponov, kolikor meri najvišja gora na svetu.

Zgodovina everestinga kaže, da je bil pionir tega George Mallory, vnuk britanskega alpinista Georgea Herberta Leigha Malloryja, ki je bil v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja triktartni udeleženec odprave na Everest, a vrha uradno ni nikoli dosegel, saj je na zadnji odpravi v Himalajo izginil.

George Mallory je leta 1994 v Avstraliji na klancu Mount Donna Buang postavil ta mejnik, saj je vzpon z višinsko razliko 1069 metrov prevozil osemkrat. Od leta 2014 pa ima everesting uradno spletno stran, katere avtor je avstralski kolesar Andy van Bergen. everesting.cc

Everesting, pravila

Vse je razmeroma preprosto. Izbereš katerikoli klanec in se nanj vzpenjaš, dokler ne dosežeš 8848 višinskih metrov. Toliko je namreč visok Mount Everest.

Za dokončan everesting šteje celoten čas izziva, vključno s postanki. Edina stvar, ki ni dovoljena, je spanje med osvajanjem everestinga. Dosežek mora biti zabeležen na aplikaciji Strava.

Dogodek na facebooku

Sledite nam