29. maja 2012

V četrtek se v Schladmingu začenja štiridnevna etapna dirka Alpentour Trophy, na štart Uni team Cult s Petrom Veselom, Matejem Lovšetom in gostjo iz Nemčije.

Sezona etapnih dirk v Alpah je pred vrati. Začenja se ta konec tedna s štiridnevno preizkušnjo Alpentour Trophy z izhodiščem v Schladmingu na avstrijskem Štajerskem.

Po lanskem nastopu trojice iz ekipe Orbea Geax (Robi Kordež je dirko končal na 13. mestu, skupaj z Matjažem Budinom in Blažem Pristovnikom pa ekipno na 6. med moškimi elitnimi ekipami) bo Slovenijo letos zastopal Uni team Cult. Kapetan Peter Vesel, izkušen s Cape Epica, ne bi bil zvit star lisjak, če ne bi ciljal na visoko ekipno uvrstitev. Ob državnem prvaku v krosu Mateju Lovšetu je v ekipo povabil Nemko Anni Hellstern, tako da bodo naskakovali stopničke za zmagovalce v razvrstitvi mešanih ekip.

Za razliko od številnih etapnih dirk, v katerih nastopajo pari, ki morajo priti v cilj v minimalnem razmaku, na Alpentour Trophyju za ekipno razvrstitev šteje le seštevek časov posameznikov.

“Če zdravstveno pridem k sebi, bo v redu,” pravi Peter, ki se zadnje dni ni počutil dobro. Po padcu na dirki Valamar Istra Terra Magica se je sicer hitro spravil skupaj. “Maksimalno se bomo potrudili, težko pa je reči, kaj bo to prineslo. Konkurenca je močna.”

Med mešanimi ekipami sta favorizirani ekipi Topeak Ergon s s Sally Bigham (VB), Albanom Lakato (Avt) in Robertom Mennenom (Nem) ter Protek z Vero Andreevo (Rus), Iliasom Perklisom (Grč) in Andreasom Fuchsom (Ita).

Vsak posameznik se ob tem poteguje tudi za čim višje mesto v svoji kategoriji.

Za Lovšeta bo to prva etapna dirka sploh, gre poskusit in se kaj naučit, pa tudi dobro trenirat pred glavnimi krosi sezone.

Anni Helstern ima nekaj izkušenj z etapnih dirk, s Petrom sta se spoznala na Cape Epicu. “Motivirana je in rada gre v klanec,” jo predstavi Peter.

“Malo se bojim prve etape, ki vodi visoko, mraza in dežja, lahko bi tudi snežilo,” še razmišlja kapetan Uni teama Culta.

Trasa
Alpentour Trophy se začenja v četrtek z etapo na Hochwurzen in Reiteralm, 69 km in 2900 v.m. Petkova druga etapa bo 16 km dolga posamična vožnja na čas a 1100 v.m. Sobotna tretja etapa vodi iz Schladminga čez Saalfelden, pod Dachstein in nazaj, dolga bo 73 km z 2800 v.m. Nedeljska četrta in zadnja etapa na Kaibling nad Hausom bo dolga 56 km z 2000 v.m. Skupaj ne tako strahotnih 214 km, a s spoštljivimi 8800 metri vzponov.

www.mtbfestival.at
Arhiv poročil z lanskega Alpentour Trophyja

Trans Germany
Teden dni po Alpentour Trophyju, od 6. do 9. junija, bo v Nemčiji potekala dirka Craft Bike Trans Germany. Na prav tako štiridnevni preizkušnji v dolžini 300 km in kar 10.000 m vzponov bosta Matjaž Budin in Blaž Pristovnik nastopila pod imenom “Idrija Alpine town of the year 2011”.
www.bike-transgermany.de

Transalp
Že petnajsti Craft Bike Transalp bo med 14. in 21. julijem potekal od Oberammergaua v Nemčiji do Rive del Garda v Italiji. Na osemdnevni dirki bosta Slovenijo zastopali dve dvojici s celjskega: Matej Kainz in Primož Lindič ter Robert Šturbej in Urban Majcen (Speed Nails). Čaka jih približno 600 km in 19.500 v.m. čez Ischgl, Engadin, Livigno …
www.bike-transalp.de

Na uvodni fotografiji od leve Vesel, Hellsternova in Lovše.

Sledite nam