vid peršak
8. junija 2024

Američan in Francozinja tudi na vrhu v skupni razvrstitvi. Peršak po padcu le na etapne dosežke, Smrdel solidno.

Američan Richie Rude (Yeti / Fox Factory Race Team) je v petek v Leogangu dobil svojo drugo dirko svetovnega pokala v enduru letos in se tako po tretji dirki serije zavihtel v vodstvo. Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) pa se je s prav tako drugo zmago utrdila na vrhu skupne razvrstitve.

Dirkanje na šestih hitrostnih preizkušejah med Leogangom in Sallbach-Hinterglemmom je potekalo v mokrih razmerah. Pri moških je bilo na vrhu kar nekaj preobratov, na kuncu je Rude zmagal s 7 sekundami prednoisti pred Francozom Alexom Rudeaujem (Commencal Enduro Project) in 14 pred moštvenim kolegom, Poljakom Slawomirjem Lukasikom.

Pri ženskah so bile razlike večje – Cordurier je za skoraj 38 sekund ugnala drugouvrščeno Britanko Harriet Hardnen (Trek Factory Racing Gravity), tretja je bila še ena Francozinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing).

Vid Peršak na tleh

Vid Peršak, foto Grega Stopar

Vid Peršak (Unior-Sinter Factory Racing), edini slovenski predstavnik med elito, je padel v drugi hitrostni preizkušnji, tudi poškodoval kolo, tako da je izgubil preveč časa, da bi še lahko računal na solidno skupno uvrstitev. Pozneje je še enkrat padel. Najboljše mu je šlo na najkrajši zadnji etapi s 36. mestom, skupno pa je dirko končal na 53. mestu. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je na 39. mestu.

“Kakšen dan. Začel sem solidno in dobro sem se počutil na kolesu, dokler nisem na drugi etapi grdo padel. Nato sem poskušal še s dobrimi uvrstitvami na posamičnih etapah, a sem ga preveč lomil. Ni bilo lahko, a nova priložnost je kmalu.”

Vid Peršak

Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) je v kategoriji mlajših od 21 let zasedel 30. mesto. Najvišje se je uvrstil v predzadnji etapi na 24. mesto.

Vrstni redi

Razvrstitev v svetovnem pokalu

Zadnjo etapo so prenašali

Prvo svetovno prvenstvo bo!

Pozor, po mesecih nejasnosti in govoric je Madrodna kolesarska zveza (UCI) končno uradna objavila lokacijo in termin prvega svetovnega prvenstva v enduru. Za mavrico se bodo tekmovalke in tekmovalci v disciplini enduro prvič pomerili 14. in 15. septembra v Val di Fassi v Trentinu v Italiji.

Prej pa še trikrat za točke svetovnega pokala. Naslednjič v Comblouxu, Haute-Savoie, Francija, med 28. in 30. junijem.

Na naslovni fotografiji Vid Peršak, foto Grega Stopar

Preberi še

Svetovni pokal EDR Bielsko-Biała: Nov zmagovalec med moškimi, naša dva vsak s svojimi težavami

Sledite nam