11. aprila 2018

Mitas 4 islands se je začel s prvo etapo na Krku. Prenovljena in nekoliko daljša trasa je postregla z odličnimi predstavami najboljših in s pozitivno energijo vseh po prihodu na cilj.

Mitas 4 islands se je začel s prvo etapo na Krku. Prenovljena in nekoliko daljša trasa je postregla z odliččnimi predstavami najboljših in z pozitivno energijo vseh po prihodu na cilj.

Zjutraj se je slišalo rahlo škrebljanje po strehi. To je pomenilo, da zunaj dežuje. A dežja je bilo le toliko, da je strah pohitril našo prebavo in smo se v Baški olajšani in z očiščenimi kolesi postavili na štart. Letos so na dirki prvič sodelovali tudi tekmovalci kategorije elite z licencami UCI. Oni so štartali točno ob desetih, žalujoči ostali pa 5 oziroma 10 minut za njimi. Prvo selekcijo je naredil že vzpon na Mesečevo pokrajino. Njeno prečenje ni prineslo presenečenj, na asfaltnem spustu z nje pa so se zgodili že prvi padci.

Na kratko z Mahom

Letošnjo etapo na Krku je prav gotovo zaznamovalo blato. Prvič smo globoko vanj zapeljali že ob Vili Riki. S to sotesko se običajno srečamo ob povratku, letos pa smo jo zaradi spremenjene trase vozili najprej navzgor, potem še navzdo. Na prelazu Treskavac je bila prva okrepčevalnica, ki je še kako pomagala v zadnjih metrih vzpona pod Veli Vrh. Tehnični spust v Punat je bil za mnoge najtežja preizkušnja dneva. Še težji je bil v spodnjem delu, kjer so lokalni bajkerji zgadili nekaj freeride objektov. Upam, da ni nihče zapeljal na njih.

Strm križev pot iz Punata gor v nebo je bil spet težka preizkušnja za noge. Proti vasi Kras je sledil novi del. Sonce se je malo skrilo za oblake in ni bilo več tako vroče. A na zahtevni podlagi so se kolesa vrtela, kot bi bila oglata. Za Krasom smo se priključili na traso maratona Krk’n’Roll. Hkrati smo se priključili na Blato z veliko začetnico. V ozki grapi bi skoraj potrebovali rešilne jopiče. Zato smo lahko hvaležni Tomislavu in ekipi Adria Bike, da so v vinogradih za Vrbnikom (tudi tam je bilo pred enim tednom blata za izvoz) spremenili traso in nas tam peljali po suhem.

Za Vrbnikom nas je čakal ša zadnji resen vzpon. Tisti makadam so letos tako lepo zvaljaljali, da je lepši od mnogih naših asfaltov. Vzpon je bil zato lažji, ne pa lahek. Blatno stezo Vele Rike smo že poznali, a je bila na povratku še veliko bolj blatna. Ko smo prišli na asfalt pred Drago Baščansko, se nam je oddahnilo. Seveda je do cilja še 10 km, a je možnost za kakršnekoli težave že manjša. No, te ti lahko povzroča zagreta konkurenca, ki ti diha za ovratnik.

Cilj v Baški je bil veliko olajšanje. Prvi dan je za nami, kolesa so zdržala, njihovo pranje se je zavlekolo, makaroni in pasuljlj so po ducatu gelov lepo pobožali naše želodčke, še bolj pa zasluženo pivo. Zdaj gremo naprej! Jutri nas čaka Rab. Najboljša novica je, da morda ne bo dežja!

Moški

V paradni kategoriji, ta je bila zapolnjena tudi z nekaj elitnimi imeni iz ekip UCI, je s sekundo prednosti slavil dvojec Bartlomiej Wawak in Fabian Giger (Kross Racing Team), ki sta ugnala Filipa Adela in Michala Kanero (Mitas Team). Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Team Texpa Simplon (Alberti Matthias in Christoph Soukup).

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Tadej Valjavec (vozi v paru z Italijanom Nicholasom Pettino – Team Freeon) na 17. mestu. Zaostala sta dobrih 17 minut. Velja omeniti, da je imel Tadej smolo, saj je imel defekt tako na prednjem kot tudi na zadnjem plašču.

Še en mešani (slovensko-hrvaška naveza) par – Gregor Sikopšek (vskočil je namesto poškodovane Ivonne Kraft) in Tomislav Katalenić (Bike Point – Cycling Lošinj) sta bila na 20. mestu.

Ekipa Energijateam.com – CUBE (Mitja Tancik in Gregor Dimic) je zasedla 21. mesto, Janez Dejak in Blaž Dragar (MTB Trail Center Kočevje) sta zasedla 27. mesto.

{loadposition inside}

Pri večerji smo zmotili:

Tokrat smo dregnili Gregorja Sikoška, ki je kot partner Tomislavu Kataleniću vskočil zadnji trenutek. Povedal je sledeče:  “Prva etapa na Krku, zelo “razrukana”, to je tudi moja prva gorskokolesarska etapna dirka. Start v hrib, vse skozi napeto, borba … S Tomislavom sva se odlično ujela, na koncu sva ujela fanta iz Energije, Gregorja Dimica in Mitja Tancika. Nato smo se lovili in borili vse do ciljne črte. Na koncu je odločal šprint. Vse to v upanju, da bomo drugi, oziroma tretji v kategoriji, katere potem ni bilo razpisane (UCI in moški do 39 let so bili v eni kategoriji). Drugače pa vse pohvale organizatorjem. Dobra in zanimiva etapa, vse na nivoju. Tomislav kot partner je OK, delo sva si razdelila nekako pol pol, tako da če seštejeva ena in ena, sva dobila nekako “win – win” kombinacijo.”

Ženske

Prvi favoritinjiEsther Süss in Cornelia Hug – sta s prvo etapo zmagali z 13. minutami in 40 sekundami pred Lorenzo Menapace in Chiaro Selva (Centro Bike Val di Sole), na tretjem mestu sta končali Vendula Kuntova in Lenka Fridrichova (Ghost Mitas Team).

Masters

Pri veteranih je šla zmaga dvojici iz Husqvarna MTB – Ivici Mesariću in Pavau Rosetu. Za dobro minuto sta ugnala Tomasa Kucero in Davida Klapa (Rajec Trek). Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Rocklube.eu (Julian Phillip in Andreas Deutschendorf).

Na odlično peto mesto sta se uvrstila Gregor Miklič in Aljoša Martinjaš (Calcit Bike Scott Team), na 11. Damjan Jeram in Dejan Petrič (GOTRADE Team), ekipa ASI1 (David Svetličič in David Terpin) je bila 21., mesto za njima pa ekipa mtb.si 2 (Matej Hartman in Tomaž Mohorič).

Grand masters

Pri starejših veteranih na prvem mestu Peter Vesel in Thorsten Damm (Keindl Sport – Bike&Ski), dobre štiri minute za njima pa SLO Masters z Iztokom Kuretom in Boštjanom Brelihom. Na tretjem mestu pa še ena slovenska dvojica Konstantin Kuzmin in Iztok Robič (Robič-Kuzmin Team).

Mešani pari

Prepričljivo na prvem mestu dvojec Thomas Weschta in Rebecca Robisch (Wilier Force Germany), sedemnajst minut za njima sta na cilj v Baški pripeljala Anthony White in Iwona Szmyd (MTZOOM.COM), na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Pearl Izumi / Pivot Cycles – Shannon Boffeli in Jen Hanks.

Vrstni redi na 4islands.hr

Fotografije Matej Hartman

Sledite nam