Mednarodne dirkaške, Puck Pieterse
29. januarja 2023

Zadnja dirka svetovnega pokala CX, X²O Trofee Hamme, datumi Austrian Gravity Series, Sagan bi na OI, napoved SP CX, v Afriki že preizkušajo formo, prihaja Mediterranian Epic.

Svetovni pokal Besançon

V ženski kategoriji je prepričljivo slavila Puck Pieterse, ki je s samostojno vožnjo prišla do četrte zmage v letošnjem svetovnem pokalu. Na drugo mesto se je uvrstila Annemarie Worst, tretje mesto je pripadlo Inge Van Der Heijden. Nič drugače ni bilo v moški kategoriji. Ob odsotnosti Wouta Van Aerta Mathieu van der Poel ni imel prave konkurence. V četrtem izmed devetih krogov je pobegnil in prišel v cilj z 49 sekundami prednosti pred Laurensom Sweeckom in še tremi sekundami več pred tretjeuvrščenim Jorisom Nieuwenhuisom. Mathieu van der Poel je letos nastopil na sedmih dirkah svetovnega pokala in na kar petih dirkah stopil na najvišjo stopničko. Vsi vrstni redi na uci.org.

Vrhunci moške dirke v Besançonu

https://youtu.be/Av0fQ5zttRo

Skupni vrstni redi po štirinajstih dirkah sezone svetovnega pokala

Pri ženskah je v seštevku prvo mesto osvojila Fem Van Empel (395 točk), ki je v sezoni zabeležila 7 zmag in izpustila tri dirke, tudi zadnjo, saj je imela že v Benidormu dovolj veliko prednost pred prvo zasledovalko Puck Pieterse. Slednja je z zmago na zadnji dirki osvojila skupno drugo mesto in si v sezoni privozila 390 točk. Na tretje mesto se je z 264 točkami zavihtela Shirin Van Anrooij. Anrooij je slavila na treh preizkušnjah svetovnega pokala 2022/23.

V moški kategoriji je bil zmagovalec seštevka svetovnega pokala znan že na 12. dirki (Zonhoven). To je postal Laurens Sweeck. Zabeležil je le dve zmagi, a tekmoval na vseh štirinajstih dirkah in uspel zbrati 385 točk. Drugo mesto je pripadlo Michaelu Vanthourenhoutu. Ta je izpustil zadnji dve dirki pokala, v sezoni pa je zabeležil dve zmagi in na koncu osvojil 309 točk. V začetku sezone je dominanco s tremi zaporednimi zmagami napovedal Eli Iserbyt, a mu kasneje ni steko v takšnem ritmu. Kljub trem izpuščenim dirkam je Iserbyt zbral 290 točk.

X²O Trofee Hamme – Flandrencross

Dan pred zadnjo dirko svetovnega pokala je na šesti dirki pokala X²O, ki je bila rangirana kot C1, slavil Wout Van Aert. To je njegova druga zaporedna zmaga v pokalu. Z dokaj velikim zaostankom (47 sekund) je drugo mesto osvojil Eli Iserbyt, tretji je bil Michael Vanthourenhout. Pri ženskah je četrti v sezoni zmagala Fem Van Empel in za kar minuto in 15 sekund ugnala prvo zasledovalko Shirin Van Anrooij. Tretje mesto je pripadlo Ceylin Del Carmen Alvarado. Vrstni redi na cyclocross24.com.

Austrian Gravity Series

Avstrijska spustaška serija letos s šestimi dirkami in z zaključkom v obliki paralelnega slaloma. Prizorišča so sledeča:

  • 27. maj, Bikepark Königsberg
  • 1. julij, MTB Zone Bikepark Petzen
  • 22. julij, Bikepark Lienz
  • 5. avgust, Bikepark Semmering
  • 19. avgust Schöckl Trail Area
  • 7. oktober, Leogang
  • 14. oktober, Atterse (paralelni slalom in zaključek sezone)

Več na lines-mag.at.

Trailseeker Banhoek

Veliko profesionalnih gorskih kolesarjev se čez zimo pripravlja v Južni Afriki. Prvi pokazatelj njihove pripravljenosti je bila 70 kilometrov dolga dirka Trailseeker Banhoek- V moški kategoriji so se v ciljnem sprintu udarili Nino Schurter, Victor Koretzky in Alan Hatherly. Zmaga je šla v roke domačinu Hatherlyju. Med ženskami je slavila Candice Lil. Drugo in tretje mesto sta osvojili Kim Le Court in Melane Degn. Poročilo na brujulabike.com.

Sagan naslednje leto na OI?

Peter Sagan je za svoj 33. rojstni dan objavil novico, da bo le še v letošnji sezoni nastopal na najvišji ravni na cestnih dirkah. Njegov naslednji cilj so olimpijske igre 2024 v Parizu, saj bi rad nastopil v olimpijskem krosu. Nekdanji mladinski svetovni prvak v tej disciplini, naslov je osvojil leta 2008 v Val di Sole, je svojo srečo na gorskem kolesu na OI že preizkušal leta 2016 v Riu. A tam ni šlo vse po načrtih. Kljub odličnemu startu je kmalu predrl prednjo pnevmatiko, nato pa na polovici dirke po padcu dobil še drugi defekt in dirke ni končal. Sagan ima pod pasom 121 zmag in tri naslove svetovnega prvaka na cesti. Več o ciljih je povedal na svojem kanalu youtube.

Mediterranean Epic

Etapna dirka v Španiji bo na sporedu med 9. in 13. februarjem. 220 kilometrov dolga dirka bo imela štiri etape, premagati bo potrebno približno 5000 višinskih metrov vzponov. Profile etap in ostale informacije najdeš na mediterraneanepic.com.

Ta vikend svetovno prvenstvo CX

Najboljši ciklokrosisti sveta se bodo med 3. in 5. februarjem za naslove pomerili v Hoogerheidu na Nizozemskem. Petek bo rezerviran za treninge in registracijo tekmovalcev, v soboto pa se bodo najprej na start postavile mladinke, sledil bo start fantov do 23 let in kot zadnja dirka dneva ženske kategorije elite. V nedeljo bodo tekmovanje otvorili mladinci, sledila bodo dekleta do 23 let in nato veliki finale moške elitne dirke. Na startu ne bo branilcev naslova Toma Pidcocka in Marianne Vos. Prvi se je odločil za priprave na cestno sezono, Vos pa je zaradi zdravstvenih težav (zožana medenična arterija) na prisilnem počitku. Vse informacije in časovnica na uci.org in na wkhoogerheide2023.nl.

Naslovna fotografija UCI Cyclo-cross

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam