Mednarodne dirkaške, Benidorm ciklokros
23. januarja 2023

Predzadnja dirka svetovnega pokala CX, Exact Cross, urbani DH Manizales, poškodovana PFP in Luca Shaw, nekateri tekmovalci pa uživajo v Afriki.

Svetovni pokal Benidorm

Premierno v španskem obalnem mestecu nedaleč stran od Alicanteja je z množico gledalcev in v sončnem vremenu potekala predzadnja dirka svetovnega pokala v ciklokrosu sezone 2022/23.

V ženski elitni kategoriji se je skozi celotno dirko bil boj med štirimi Nizozemkami in Italijanko. Boj za zmago so prve štiri kroge bile Puck Pieterse, Shirin Van Anrooij, Lucinda Brand, Fem Van Empel in Silvia Persico. V zadnjih krogih je najprej odpadla Brand, v polovici zadnjega kroga pa Italijanka Persico. Nizozemski troboj je na koncu dobila Van Empel, ki je na zadnjih ovirah tik pred ciljem prehitela Pieterse (+ 3 sekunde), Van Anrooij je zaostala 13 sekund. Tako si je 20-letna Van Empel pred zadnjo dirko sezone že zagotovila skupno zmago v svetovnem pokalu.

Pri moških so bili na startu zopet trije cestni kolesarji, tisti trije, ki so krojili vrh zadnjih dirk svetovnega pokala v ciklokrosu – Nizozemec Mathieu van der Poel, Belgijec Wout Van Aert in Britanec Tom Pidcock. Slednji je bil tisti, ki je tempo narekoval v uvodnih krogih, a nato začel drseti po lestvici navzdol. Poboudo sta prevzela Van Aert in van der Poel, najbližje skozi drugi del dirke sta jima bila Belgijca Eli Iserbyt in Laurens Sweeck. Po točno uri, nič minutah in nič sekundah sta v cilj prišla van der Poel in Van Aert, a je bil van der Poel za odtenek hitrejši. Tretje mesto je osvojil zmagovalec prvih treh dirk letošnje sezone Iserbyt, četrti je bil Sweeck in peti Pidcock. Skupno zmago v seštevku si je že v Španiji priboril Sweeck.

Vrstne rede najdeš na uci.org.

Benidorm, ženske

Popolni prevladi Nizozemk je uspešno kljubovala Italijanka. Prah, sonce in veliko asfalta. Ne prav tipična CX kulisa.

Benidorm, moški

Zadnji trije krogi moške dirke. Drugačna proga, kot smo je vajeni, in morda ravno zaradi tega še ena odlična predstava najboljših.

Svetovni pokal finale – Besançon

Čez manj kot teden dni, natančneje 29. januarja, bodo Francozi gostili zadnjo dirko letošnje resnično razburljive sezone v ciklokrosu. Vse informacije o prihajajoči dirki najdeš na cyclocross24.com.

Pauline Ferrand-Prévot

V sezoni 2022 kar štirikrat svetovna prvakinja (XCC, XCO, XCM, gravel) je zaradi poškodbe predčasno končala tekmovalno sezono v ciklokrosu in v začetku februarja ne bo lovila svojega drugega naslova svetovne prvakinje v tej disciplini. Prvega je osvojila leta 2015.

Luca Shaw

Ameriški spustaški as si je pred nekaj dnevi zlomil palec. Shaw pravi, da bo kmalu ok.

Urbani spust Manizales

Spustaška sezona v Kolumbiji se je že začela in sicer z legendarnim urbanim spustom Manizales Urban DH. Poročilo najdeš na tem mestu.

Exact Cross Zonnebeke

Šesta dirka pokala je minila v odsotnosti nekaterih velikih CX imen, saj je bila belgijska preizkušnja na sporedu tik pred dirko svetovnega pokala v Španiji. Tako je v ženski kategoriji slavila Nizozemka Denise Betsema, ki je ugnala Belgijko Marion Norbert Riberolle in Američanko Austin Killips. Pri moških je Belgijec Tim Merlier, drugi je bil Nizozemec Ryan Kamp in tretji David van der Poel. Vrstni redi.

Schurter in Koretzky

Zabava v Južni Afriki. Kar nekaj vrhunskih gorskih kolesarjev se na prihajajoče dirke svetovnega pokala pripravlja na drugi celini. Takole sta rivala Nino Schurter in Victor Koretzky trenirala sprinte. Kamerman je bil Sebastian Fini. Slednji je še skrivnosten glede novega delodajalca.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradnem facebook profilu @UCIcyclocross.

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam