11. julija 2016

Ekipa Adria Bike je gorskim kolesarjem najbolj poznana po organizaciji etapne dirke 4 Islands.

Ekipa Adria Bike je gorskim kolesarjem najbolj poznana po organizaciji etapne dirke 4 Islands, pa tudi maraton Plitvice s slabim tisočakom udeležencev ni kar tako. A začnimo zgodbo na drugem koncu. Adria Bike so misionarji gorskokolesarskega turizma na Hrvaškem.

Kolesarski turizem pri sosedih

Hrvaška je v zadnjih letih vložila veliko denarja v razvoj kolesarskega turizma. Imajo ogromne nastanitvene kapacitete in ko odidejo poletni turisti, bi jih radi napolnili tudi s kolesarji, ne le z upokojenci. Seveda se morajo za te goste drugače pripraviti in tu jim roko ponuja Adria Bike. Šefa Tomislav Zobec in Hrvoje Šepić sta izkušena poslovneža in se dobro zavedata zahtevnosti tega projekta. Najprej želita postaviti dobro osnovo, na kateri bodo zgradili trdno piramido z dvema vrhovoma – zadovoljnimi gosti in finančnim uspehom.

Tako piramido trenutno gradijo za zadarsko regijo. Iščejo kolesarske poti, jih čistijo in označujejo ter kategorizirajo. Pripravili bodo treke in zemljevide kolesarskih tur, priskrbeli fotografije za propagandni material in pomagali pri promociji. Povezujejo tiste, ki so pripravljeni sodelovati v tem kolesarskem projektu in jim pomagajo na poti do strank. Ponudnikom prenočišč je na voljo “know how”, da postanejo kolesarjem prijazno domovanje. Cikloturisti poleg prenočitve potrebujejo še prostor za varno shranjevanje koles, vodo za čiščenje koles in opreme, orodje za njihovo servisiranje, podatke o kolesarskih turah, trgovinah in servisih, morda tudi drugačen jedilnik in urnik preheranjevanja.

Dejansko pa že obstaja veriga hotelov Adria Bike. Večina jih je na hrvaški obali, nekaj pa tudi v notranjosti. Adria Bike jim je najprej pomagala doseči zahtevane standarde, zdaj pa jim pomagajo, da jih še naprej vzdržujejo in se jih tudi držijo.

Adria Bike je

… majhno podjetje. Šefa in lastnika sta Hrvoje in Tomislav, deklici za vse pa drobna Mirtna in veliki Igor. A velike jih delajo družine in prijatelji, ki jih podpirajo, sponzorja Giant in Husqvarna, ki sta z njimi že od začetka in množica prostovoljcev, ki jim po načelu “fun & work” pomagajo na velikih prireditvah.


Organizacija, tiskovne konference in vedno nove povezave … v sredini Hrvoje

Prireditve pod njihovim okriljem

Dotaknimo se še prireditev. Maraton Plitvice je pravzaprav pomenil rojstvo Adria Bike. Prvo izvedbo pred tremi leti so naredili še v prostem času med redno službo. Maraton je bil razprodan, saj so imeli na voljo “samo” 270 čipov za merjenje časa. Hrvoje in Tomislav sta hitro spoznala, da se bodo stvari napredovale le, če se resno posvetita delu v Adria Bike. Pustila sta dobro plačani službi in se podala na negotovo pot zasebništva. Zaenkrat kaže, da se jima bo tveganje izplačalo. Na četrti maraton se je prijavilo skoraj 900 tekmovalcev, na štart pa jih je zaradi slabe vremenske napovedi prišlo 774. Če to ni uspeh!?


Tomislav v središču pozornosti, saj Adria Bike nikdar ne miruje, niti takrat ko se ugasnejo kamere ali se konča dirka pod njihovim okriljem.

Ideja za etapno dirko 4 Islands je bila na začetku popolna norost. Nato je postala izziv. Našli so štiri otoke, ki so si dovolj blizu za ladijski transfer opreme in tekmovalcev. Na otokih so našli odlične trase za štiri etape. Sestavili so odlično ekipo prostovoljcev, ki so na vsakem otoku poskrbeli za nemoteno izvedbo etape. Ker je bilo kljub dobremu načrtovanju še polno neznank, so prvo leto v boj spustili le 100 parov. Dobili so potrebne odgovore in se sproti veliko naučili. Letos so razprodali vseh 200 štarnih mest in za naslednje leto jih ponujajo 300.


Več glav več ve

Ni še konec

Letos nas čaka še eno presenečenje. Konec avgusta bomo kolesarili iz Fužin v Gorskem kotarju do morja v Crikvenici in nazaj. Najdaljša trasa gorskokolesarskega maratona Fužine 2 Sea bo v 80 kilometrih ponudila kar 2.300 m vzponov in seveda prav toliko epskih spustov. Organizatorji so pripravili še dve krajši razdalji in verjetno je prav to razlog za dober obisk njihovih prireditev. Vsak si najde nekaj.

Tudi v Sloveniji imamo prizadevne organizatorje gorskokolesarskih prireditev in obisk na njih počasi raste. Manjka pa nekdo, ki bi vse to povezoval. In prav tu bi nas ekipa Adria Bike lahko marsikaj naučila.

Preberi še:
Adria Bike Fužine 2 Sea

 

Sledite nam