Unior Sinter Factory Racing, Žak Gomilšček
27. marca 2022

Čast organizacije prve dirke letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je pripadla Lurdu. Za številne tekmovalce je bila to celo prva dirka v sezoni.

Neodpustljivo kombinacijo izredne konkurence, zahtevnega terena in tudi zapletov pri organizaciji sta na lastni koži okusila tudi Jure Žabjek in Žak Gomilšček (oba Unior-Sinter Factory Racing), ki sta dirko končala v kvalifikacijah. Jure je bil blizu finala, za pravi preboj pa mora prestaviti v prestavo višje. Uvodna dirka letošnjega svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi nakazuje, da bo to znova tista prava sezona z veliko dirkami in gledalci na prizoriščih. Glasno vzdušje ob progi je navdušilo tudi tekmovalce, ki so se tega že nekoliko odvadili.

Letošnja celostna podoba ekipnih šotorov. Foto Grega Stopar

Gneča pred vzpenjačo

Žal je dirka prinesla tudi druge posebnosti. Ker so organizatorji očitno podcenjevali število nastopajočih in kapacitete prevoza na štart, so vsi tekmovalci opravili krepko manj voženj kot običajno. Jure in Žak sta prvi dan opravila samo tri, ob tem pa so ure in ure preživeli v vrsti za vzpenjačo. Za sicer zelo dobro, a tudi zelo zahtevno progo je bilo to odločno premalo.

Kvalifikacije za Jureta in Žaka zagotovo niso šle po načrtih, saj sta oba ciljala na finale. Jure je bil zelo blizu, a močna konkurenca je naredila svoje in proti repu štartne vrste so se na progo podali še zelo hitri tekmovalci, ki so danes odpeljali boljše. Jure je bil 65., Žak 89., v finale pa se jih uvrsti 60.

Jure Žabjek @zabjekjure

“Začetek sezone ni takšen, kot sem si ga želel. Cel vikend v Lurdu sem se na kolesu počutil dobro, zagotovo pa se je poznala majhna količina voženj, ki ni običajna za svetovne pokale. V kvalifikacijah sem želel samo lepo vožnjo za finale. Napako sem naredil ravno na ključnem ravninskem delu, kjer hitrosti nisem mogel dobiti nazaj in izgubil sem preveč časa. Vem, da sem blizu, a zdaj tudi v kvalifikacijah ni več prostora za napake, vsaka desetinka šteje. Čas v prihodnjih tednih bom izkoristil za še boljše spoznavanje s kolesom in za dirke evropskega in slovenskega pokala, s čimer bom dobil pravi ritem. Nato pa grem v Fort Williamu na polno. Že v kvalifikacijah!”

Žak Gomilšček @zak_gomilscek

“Zagotovo sem razočaran, današnja vožnja ni bila prava. Sam rabim nekaj časa, da pridem v pravi tekmovalni ritem, in danes zagotovo še nisem bil tam, še ni bilo tiste prave hitrosti. Na treningu smo zagotovo premalo vozili in sem skušal to nadoknaditi v kvalifikacijah, ob tem pa naredil preveč napak in s tako vožnjo ne moreš priti v finale. Vesel sem, da imamo zdaj več časa in več manjših dirk, tako da se lahko dobro pripravim na drugo dirko svetovnega pokala, da bo na Škotskem tako, kot je treba.”

Svetovni pokal v spustu se nadaljuje konec maja v Fort Williamu na Škotskem. Že prihodnji vikend pa bosta Jure in Žak tekmovala na dirki evropskega pokala iXS na Lošinju.

Fotografije Sebastian Sternemann

Preberi še

Jure in Žak se javljata iz Lurda
Monika se je že sprehodila po progi v Lurdu

Sledite nam