Svetovni pokal Lurd, Monika Hrastnik
26. marca 2022

Jutri bo na sporedu finale prve dirke v spustu za svetovni pokal. Danes nekaj presenečenj in nekaj razočaranj, tudi v slovenskem taboru.

Danes mnogo zvezdnikov svetovnega pokala ni bilo zadovoljnih s svojimi časi. Štirikratni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), je končal na 25. mestu, petkratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing) je bil 35., zvezdnik endura, Belgijec Martin Maes pa je recimo presenetil s 17. časom kvalifikacij, in to ne s čisto pravim kolesom za spust, saj ga njegov novi delodajalec Orbea Fox Enduro Team nima v “ponudbi”. Romanje v Lurd ni bilo najbolj naklonjeno slovenskim tekmovalcem, jutri v finalu nastopa le Monika Hrastnik.

Moški: Razlika med prvimi petimi manj kot dve sekundi

153 moških se je zvrstilo na današnjem startu kvalifikacij, popolno dominacijo Francozov je preprečil Kanadčan, drugače pa je med prvimi desetimi kar šest domačinov. Najhitrejši kvalifikacijski čas, 2 minuti, 49 sekund in 271 tisočink, je uspel Loicu Bruniju (Specialized Gravity), ki je imel tri izmed štirih sektorjev obarvane zeleno, le v prvem sektorju je bil hitrejši rojak Thibaut Daprela (Commencal Muc-Off by Riding Addiction), ki je na koncu z zaostankom 1,7 sekunde zasedel četrto mesto. Drugi je bil Brunijev moštveni kolega, Kanadčan Finn Iles (+1,18 sekunde), tretji pa Daprelov sotekmovalec v ekipi Commencal Muc-Off by Riding Addiction Amaury Pierron (+1,503). Peto mesto je s časom 2:51,090 osvojil Bernot Coulanges (Dorval AM Commencal). Najbolj divji je bil Amaury Pierron, ki je mimo radarja švignil z 62,212 kilometri na uro.

Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing) je s časom 3:03,346 zasedel 65. mesto, Žak Gomilšček je bil z zaostankom 18,178 sekunde uvrščen na 89. mesto.

Ženske: Avstrijka, Francozinja in Britanka najhitrejše

Kar 33 tekmovalk se je zvrstilo danes v kvalifikacijah, najhitrejša je bila Avstrijka Valentina Höll (RockShox Trek Race Team). Njen čas je znašal 3 minute, 19 sekund in 4 desetinke ter dobre pol sekunde hitreje od drugouvrščene Francozinje Myriam Nicole (Commencal Muc-Off By Riding Adiction). Tretje mesto je s skoraj štirimi sekundami in pol zaostanka osvojila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD). Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je osvojila 16. mesto.

Monika po kvalifikacijah:

“Ni šlo vse po planu. V kvalifikacijah sem padla. Zdrs s prave linije na eno korenino in ‘čau’, direktno na ramo. Na srečo sem ‘protected rider’, tako da sredstva proti bolečinam in gas jutri!”

Mladinke: Slabši začetek svetovne prvakinje

V razvrstitveni vožnji je nastopilo 13 deklet, najhitreje je s progo opravila Britanka Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Njen čas je 3 minute, 40 sekund 8 desetink. Sekundo in nekaj manj kot sedem desetink je zaostala Kanadčanka Gracey Hemstreet (Norco Factory Team), z zaostankom 7,2 sekunde pa je na tretje mesto prišla Francozinja Lisa Bouladou. Aktualna svetovna in evropska prvakinja, Bolgarka Izabela Jankova, se je uvrstila na četrto mesto.

Mladinci: Kanadčan z novim kolesom zopet na vrhu

Aktualni svetovni prvak Kanadčan Jackson Goldstone, ki letos nastopa za novega delodajalca Santa Cruz Syndicate, je sezono začel tako, kot jo je lani končal – na prvem mestu v kvalifikacijski vožnji. Njegov čas je bil kar sekundo in pol manj kot 3 minute. 0,486 sekunde je na drugem mestu zaostal Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team). Tretje mesto je s časom 3 minut, sekunde in 6 desetink osvojil Avstralec Remy Meier-Smith (Propain Factory Racing). Slednji je imel najvišjo izmerjeno hitrost in sicer 61,433 kilometra na uro. Na startni listi se je zvrstilo 57 tekmovalcev.

Vrstni redi na uci.org

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

Jure in Žak se javljata iz Lurda
Monika se je že sprehodila po progi v Lurdu

Sledite nam