Svetovni pokal, Leogang
5. junija 2024

Od leta 2010 dirke svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu potekajo tudi na Salzburškem. Večino preizkušenj gosti EPIC Bikepark Leogang.

Največja kolesarska regija v Avstriji – Saalbach-Hinterglemm, Leogang in Fieberbrunn – se nahaja v osrčju dežele Salzburg. Od leta 2010 so Avstrijci gostili nekaj največjih in najbolj napetih dirk v zgodovini gorskega kolesarstva, vključno s skupno spustaško zmago pokojnega Stevieja Smitha leta 2013, slavni “brezverižni” podvig Aarona Gwina leta 2015 in dvojno avstrijsko zmago Andreasa Kolba in Vali Höll leta 2023. Proga v Leogangu velja za eno najhitrejših in le redko se dirke končajo brez dramatičnih vložkov.

Leogang ni samo spustaška meka, saj so večkrat gostili tudi svetovni pokal v kratkem in olimpijskem krosu. Lani pa so pod novim skupnim imenom UCI Mountain Bike World Series gostili pravi super svetovni pokal, saj so se na Salzburškem gorski kolesarji pomerili v kratkem in olimpijskem krosu, v spustu ter v enduru!

Video vabilo na svetovni pokal Leogang

Leogang le ni tako daleč stran, da si ne bi mogel ogledati dirk najhitrejših spustašev in kroskantrijašev v živo. Če bi šel na ogled dirk, si lahko vstopnico zagotoviš prek spleta.

EDR in E-EDR tretjič letos

Po Finalu in Bielsko-Biali, se bodo endruaši tokrat pomerili na šestih etapah. Dolžina skupaj z vzponi in transferji je 73,6 kilometra, seštevek spustov pa znaša skoraj 12 kilometrov in 2470 višincev (tekmovalci in tekmovalke v E-EDR pa bodo deležni še nekaj kilometrov dirkanja več). Takole si bodo sledile etape EDR:

 • Bergstadl Trail – 2,4 km (-535 m)
 • X Line – 3,6 km (-802 m)
 • Matzalm Trail – 1,6 km (-326 m)
 • Hangman 1 – 2,0 km (-375 m)
 • Schwarzleo Trail – 1,1 km (- 210 m)
 • Bongo Bongo – 1,1 km (-222 m)

Program dirk EDR in E-EDR:

 • 6. junij – trening
 • 7. junij – od 8:30 do 17:00 dirka v enduru (EDR)
 • 8. junij – od 8:30 do 17:30 dirka v e-enduru (E-EDR)

Leogang: Pešačenje z Moi Moi TV

Jack Moir v meglenem in vlažnem, nato pa v deloma sončnem Leogangu razkaže del etap petkove dirke v enduru.

Kraljevska disciplina – spust

Proga bo tudi letos deležna nekaterih sprememb. Organizatorji z objavo le teh čakajo do zadnjega trenutka. Tako točna dolžina in višinski metri še niso določeni. Je pa dirka v Leogangu za spustaše tretja v koledarju, saj so sezono začeli v legendarnem Fort Williamu in jo nadaljevali v Bielsko-Biali.

Spored:

 • 7. junija celodnevni trening spusta za vse kategorije.
 • 8. junija – Od 12. ure dalje kvalifikacije mladincev, mladink in kategorij elite, od 15. ure dalje sledijo polfinalne preizkušnje za moško in žensko elitno kategorijo.
 • 9. junij – Ob 12:30 začetek finala mladink, ob 13. uri začetek finala mladincev, ob 14:15 finale ženske elitne kategorije, ob 15. uri finale moške elitne kategorije.

Loagang: Evolucija proge

Proga v Leogangu, ki so jo nekoč skoraj zavrnili, češ da je preveč podobna kolesarskemu parku, se je v zadnjih desetih letih razvila v nekaj povsem drugega in ostala stalnica v koledarju. Henry s pinkbike.com razloži, kako se je ta preobrazba zgodila v zadnjem desetletju.

Ogled na TV in preko spleta

Ogled finalnih preizkušenj elitnih kategorij v živo tako kot lansko sezono na kanalih MaxEurosport in discovery+ (na izbranih trgih) ter pri nekaterih lokalnih/nacionalnih postajah (žal Slovenije ni na seznamu, razen, če boš premljal Eurosport 2). Nedeljske finalne preizkušnje mladincev in mladink v živo na youtubu. 

Dirka v enduru bo na ogled le kot skupek vrhuncev etap, in sicer na kanalu youtube WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Startno listo najdeš na uci.org.

Vreme bo

Petek bo zjutraj meglen z okoli 11 stopinjami. Popoldan se bo sicer prikazalo nekaj sonca, a bodo lepo vreme zmotile dežne kaplje. Do 22 stopinj naj bi se ogrelo ozračje. Sobota bo oblačna, popoldan je možnih nekaj krajših ploh. Do 23 stopinj bo. V nedeljo bo prevladovalo oblačno, a suho vreme. Leogang se bo segrel na 26 stopinj. Bolj natančno vremensko napoved lahko spremljaš na yr.no.

Vse informacije na mtb-weltcup.at.

Naslovna fotografija WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Preberi še

Bielsko-Biała in Wyn TV
Bielsko-Biała: Kvalifikacije in polfinalni preizkušnji v spustu
Svetovni pokal EDR Bielsko-Biała: Nov zmagovalec med moškimi, naša dva vsak s svojimi težavami

Sledite nam