miha smrdel
18. maja 2024

Na Poljskem na vrhu Charlie Murray in Isabeau Courdurier, Vid Peršak slabše kot v Italiji, Mihu Smrdelu je kazalo odlično do …

Novi zmagovalec dirke svetovnega pokala v enduru je na Poljskem v petek postal Novozelandec Charlie Murray (Specialized Enduro Team), ki je svoje drugo mesto iz Finala prejšnji teden popravil še za eno mesto in se po skoraj 24 minutah skupnega časa po petih hitrostnih preizkušnjah s prednostjo devetih stotink sekunde uvrstil pred drugouvrščenega domačina Slawomira Lukasika (Yeti / Fox Factory Race Team). Tretje mesto je zasedel Lukasikov moštveni kolega Američan Richie Rude z 2,79 sekunde zaostanka za zmagovalcem.

Tudi pri ženskah je na najvišjo stopničko stopila druga iz Finala, Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zip Collective), a aktualna prvakinja ima že lepo zbirko posamičnih zmag. Tokrat sta ji sledili Britanki, zmagovalka Finala Harriet Harnden (Trek Factory Racing Gravity) na drugem in Chloe Taylor na tretjem mestu.

Vid Peršak (Unior – Sinter Factory Racing), edini Slovenec med elito, s 46. mestom ni ponovil dobre predstave iz Italije. Takole pravi:

Danes žal nisem imel tako dobrega dne kot v Finalu. Nekako nisem našel dobrega ritma in energije, da bi se preganjal. Razmere so bile kar zahtevne, saj je po drugi etapi začelo deževati. Žal ni šlo tako, kot bi si želel, ampak sem vseeno zadovoljen, da je čez tri tedne že nova priložnost.

miha smrdel
Miha Smrdel na četrtkovem treningu, foto Grega Stopar

Mihu Smrdelu (MBK Črni Vrh) je odlično kazalo med mladimi do 21 let s 16. in 12. mestom v prvih dveh preizkušnjah. Nato pa je v tretji etapi udarila smola z odvito zadnjo osjo in ogromnim zaostankom. Prvak SloEndura je dobro nadaljeval in se tudi na zadnjih dveh preizkušnjah uvrstil v prvo dvajseterico, a zaostanek iz tretje ga je pribil na prav zadnje mesto med 41 uvrščenimi. Miha je povedal:

“Bila je dobra dirka, zahtevne etape od začetka do konca. Prvi dve etapi smo imeli še suhi, zatem pa je začelo deževati in podlaga je bila res drseča. Tretja etapa ni šla po načrtih, odtegnjena os je pomenila velik zaostanek in konec boja za dobro skupno uvrstitev. Z mojimi rezultati na stagih sem precej zadovoljen, bo pa treba pa še precej trenirati za kaj več.”

Med ženskami do 21 let je zmagala Slovakinja Simona Kuchynkova, lani dvakrat zmagovalka v SloEnduru.

Čestitke, Simca! Foto WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Vsi vrstni redi

Veliki oder na Poljskem prevzemajo spustaši, tekmovalci v enduru pa se znova pomerijo 7. junija v Leogangu.

Na naslovni fotografiji Miha Smrdel, foto Grega Stopar

Preberi še

Svetovni pokal EDR Finale Ligure: Rude & Harnden, Peršak 25.

Sledite nam