Bielsko-Biała
18. maja 2024

Svetovni pokal prvič na Poljskem. Bielsko-Biała ta vikend po enduru gosti še najboljše v spustu. Sobotne kvalifikacije in polfinalne preizkušnje so bile kar naporne.

Včeraj na treningu dež, danes suho vreme. Tako so bili časi v kvalifikacijah moških 10 do 15 sekund boljši, pri ženskah pa je bil sobotni čas v primerjavi s petkovim skoraj pol minute hitrejši. Za konec dneva so se pomerili še v polfinalu.

Proga na Poljskem je mešanica naravnega terena, umetnih zavojev in lesenih objektov. Je hitra, a tudi tehnična. Kako so se tekmovalci znašli na novinki svetovnega pokala, pa v nadaljevanju.

Takole je videti letošnja proga v Bielsko-Białi:

Mladinec Igor Franek po čisto sveži progi, ki je kombinacija kolesarskega parka, naravnega traila in z nekaj zanimivimi odseki.

Polfinale

Ženske: Hrastnik tik za deseterico

Zmagovalni čas polfinala je bil čisto malo slabši od kvalifikacijskega. Valentina Höll je v polfinalu vozila 3:27,881, Balanche pa v kvalifikacijah 3:27,778. Drugo mesto polfinala je pripadlo Tahnee Seagrave, tretja je bila Marine Cabirou. Camille Balanche je osvojila sedmo mesto, Monika Hrastnik je z zaostankom 8,447 sekunde zasedla 11. mesto, kar pomeni, da je jutri v finalu ne bomo videli.

Moški: Dak na vrhu

Dakotah Norton se v ekipi Mondraker očitno zelo dobro počuti, očitno mu ustreza tudi močno privzdignjeno krmilo in, kot kaže, tudi proga na Poljskem. Dak je postavil najhitrejši čas dneva in bil prvi, ki se je spustil pod časovnico treh minut. Njegov polfinalni čas je bil 2:59,867. Le dobro desetinko je bil počasnejši Loris Vergier na drugem mestu. Tretji čas polfinala je pripadel še enemu Američanu. Luca Shaw (Canyon CLLCTV Factory Team) je zaostal 8 desetink sekunde. Prvo peterico sta dopolnila še Ronan Dunne in Novozelandec Lachlan Stevens-McNab (Union – Forged by Steel City Media).

 Svetovni pokal EDR Bielsko-Biała: Nov zmagovalec med moškimi, naša dva vsak s svojimi težavami

Kvalifikacije

Ženske: Camille razred boljša od ostalih

Kljub kar grdemu padcu na treningu z merjenjem časov je Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) najbližjo zasledovalko, Britanko Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD) “namahala” za sedem sekund in pol. Tretje mesto je v kvalifikacijah osvojila Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Facotory). Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je z zaostankom 13,5 sekunde zasedla enajsto mesto in se uvrstila tik zapovratnico v svetovnem pokalu in dvakratno svetovno prvakinjo, Francozinjo Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka prve letošnje dirke v Fort Williamu, Avstrijka Valentina Höll (YT Mob), je imela težave z menjalnikom in verigo ter izgubila dobrih 47 sekund.

Monika ima nove personalizirane čeveljce:

Moški: Loris se je najhitreje spoprijateljil s progo

Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing Gravity) je nahitrejši kvalifikant. Na manj kot sekundo se mu je približal Američan Dakotah Norton (Mondraker Facotry Racing), tik za njim pa moštveni kolega, Irec, Ronan Dunne. Najhitrejši v zgornjem delu oziroma na prvih treh merjenjih vmesnih časov Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity), je v spodnjem delu naredil nekaj manjših napak ter se uvrstil na četrto mesto. Prvo peterico najhitrejših je zaključil Avstralec Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team).

Mladinke: Hitra Novozelandka

Eliana Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media) je postavila daleč najhitrejši čas med mladinkami, ta bi jo pripeljal na drugo mesto med članicami. Za skoraj štiri sekunde je bila hitrejša od osmoljenke iz Fort Williama in aktualne svetovne prvakinje, rojakinje Erice Van Leuven (Commencal Les Orres). Na tretje mesto se je uvrstila zmagovalka škotske preizkušnje Heather Wilson (Muc-Off Young Guns).

Mladinci: Francoz jim je dal vetra

Zmagovalec Fort Williama Američan Asa Vermette je kvalifikacije s padcem končal na 19. mestu, prvo mesto pa je pripadlo Francozu Tillu Arlanu (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Na drugo mesto se je z manj kot štirimi desetinkami zaostanka uvrstil Kanadčan Ryan Griffith (Pivot Factory Racing), tretji je bil Mike Hutter (Gamux Factory Racing). Novozelandec Oli Clark, ki vozi za ekipo Unior – Sinter Factory Racing, je po odličnih kvalifikacijah in zelo dobrem finalu na Škotskem, bil je namreč četrti in osmi, kvalifikacije v Bielsko-Białi zaključil na 50. mestu.

Bielsko-Biała: Peš po progi z Wyn TV

Z Wynom Mastersom ni nikdar dolgočasno, pa tudi z glavnimi akterji spusta ne. Čeprav je svoje “track walke” raztegnil na skoraj uro, je vredno poslušati izjave.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Kdo bo tekmoval v nedeljskem finalu?

Najhitrejših 30 moških in 10 žensk, plus še kakšen zaščiten tekmovalec oziroma tekmovalka, ki se nista uvrstila med najboljše, se bodo jutri pomerili v finalnih preizkušnjah. Začetek prenosov mladinskih dirk ob 11. uri in 30 minut na kanalu youtube. Prenos moške in ženske dirke pa na kanalih MaxEurosport in discovery+ (na izbranih trgih) ter pri nekaterih lokalnih/nacionalnih postajah (žal Slovenije ni na seznamu).

Naslovna fotografija WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Preberi še

Fort William

Sledite nam