Lenzerheide, Rachel Atherton
9. julija 2022

V Lenzerheideju prašno in drseče. Hrastnik zopet odlično. Zmage so si razdelili Kanadčana in Francoza.

Končno popolnoma suh dirkaški vikend, brez dežja in blata. Super kulisa sredi Alp, ki jo je pričaral Lenzerheide, je postregla z nekaj zanimivimi finalnimi obračuni. Pri moških je že kazalo na prvo zmago Kanadčana, a mu jo je “speljal” divji Francoz. Pri ženskah pa je dominacijo Švicarke prekinila aktualna svetovna prvakinja.

Myriam Nicole, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Ženske: Zmaga Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction)

Francozinja je bila od starta do cilja za razred boljša od ostalih deklet. Tudi velika napaka pri vhodu v gozdni del je ni zmedla, takoj je našla ritem, ki ga je imela pred napako, ter slavila z veliko prednostjo 4,419 sekunde. Toliko je za zmagovalnim časom 3:11,751 zaostala prva s petkovih kvalifikacij, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Na tretje mesto je z zaostankom 8,433 sekunde osvojila Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team).

Vrnitev Rachel Atherton

Tri leta po poškodbi in odpeljani zadnji dirki svetovnega pokala se je vrnila Britanka Rachel Atherton in prikazala zelo solidno vožnjo. Sedma po kvalifikacijah je v finalu svojo uvrstitev izboljšala za še eno mesto in ob svojem povratku bi 35-letnica skoraj okusila zmagovalni oder. Za zmagovalko je zaostala 15,709 sekunde.

Monika sedi, štiri!

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) napreduje po letošnji rezultatski lestvici. Naslov evropske prvakinje ji je vlil nekaj dodatne samozavesti in njen finalni nastop se je zdel zelo dober. Za Nicole je zaostala 10,228 sekunde, za tretjim mestom pa manj kot dve! Monika je imela tudi drugo najvišjo izmerjeno hitrost na progi, radar jo je ujel pri 63,360 kilometrih na uro. Hitrejša od nje je bila le Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je peljala še kilometer na uro hitreje.

Monika Hrastnik, foto Jey Crunch

Evropska prvakinja Monika po dirki pove:

“Težka je bila. Vesela sem, da mi je v Švici uspelo priti na podium, glede na to, da prejšnja leta nisem imela najboljših spominov na to prizorišče. Naredila sem precej napak, proga je bla uničena in zaradi prahu drseča. Nisem še uspela pogledati, kje sem izgubljala, ampak vem, da mi zadnji del ni uspel tako dobro kot včeraj. Res sem vesela, da se mi je poklopilo in sem kolikor toliko spustila bremze in da sem spet blizu najhitrejšim. Cilj je ostati top 5 do konca sezone. Super je bilo videti slovenske prijatelje in družino tukaj v Švici.”

V skupnem seštevku vodi Camille Balanche (895 točk), drugo mesto je trdno v rokah Myriam Nicole (795 točk), tretja je Vali Höll (586 točk). Monika je s sedmega mesta napredovala na peto in ima 384 točk.

Moški: Commencal hitrejši od prototipnega Specializeda

Ko je že kazalo na prvo člansko zmago kanadskega prvaka in nekdaj najboljšega mladinca na svetu Finna Ilesa (Specialized Gravity), se je kot zadnji s starta pognal Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addction) in pokazal, kdo je pravi gospodar sezone svetovnega pokala 2022. Slavil je s časom 2:47,153 in za 1,402 sekunde prehitel Ilesa. Tretje mesto je osvojil svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), ki je zaostal še tri desetinke več.

Najvišjo hitrost so namerili Francozu Rudyju Cabirouju, in sicer 70,337 kilometra na uro. Finn Iles je na dirki v Lenzerheideju preizkušal popolnoma novega Specialized Demo, ki je bil skozi celoten dirkaški vikend kar dobro “zakamufliran”.

V seštevku pokala je današnji zmagovalec Pierron še povečal prednost in ima 830 točk. Na drugem mestu je s 556 točkami Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), ki je bil danes šesti. Na tretje se je s četrtega pomaknil Francoz Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal), ki je danes zasedel 5. mesto. Slednji ima 515 točk.

Finn Iles, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Mladinci: Majica svetovnega prvaka ti da krila

… pa poslikava na čelade tudi. Kljub nekoliko slabšem startu je Kanadčan Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate) spodnji del proge odpeljal najhitreje in s časom 2:50,072 zabeležil še eno zmago v svetovnem pokalu. Na drugo mesto se je uvrstil sedmi z včerajšnjih kvalifikacij, Novozelandec Lachlan Stevens McNab (UNION). Tretje mesto si je z nekaj napakami v spodnjem delu, v zgornjem je bil najhitrejši, prislužil zmagovalec Leoganga, Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team). Najvišja hitrost pri mladincih je znašala 68,394 kilometra na uro (Williams).

Po štirih dirkah je z 220 točkami na prvem mestu zopet Goldstone, Williams je drugi in ima 10 točk manj, na tretje mesto se je prebil Stevens McNab, ki ima 165 točk.

Jackson Goldstone, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Mladinke: Že tretjič zmaga v Kanado

Letos brez prevlade Bolgarke Izabele Jankove (Gen-S), a s premočjo Kanadčanke Gracey Hemstreet (Norco Factory Team), ki je po včerajšnjem drugem mestu v razvrstitveni vožnji danes uspela priti do svoje tretje letošnje zmage! Zmagovalni čas v mladinski kategoriji je znašal 3:28,111. Na drugo mesto se je uvrstila zmagovalka iz Leoganga, Britanka Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), ki je zaostala 1,848 sekunde, tretje mesto je s časom 3:33,793 osvojila Avstralka Jenna Hastings (Pivot Factory Racing). Bolgarka Jankova, lani najbolj superiorna mladinka, je osvojila četrto mesto.

V skupnem seštevku še naprej vodi Kanadčanka Hemstreet, ki ima 225 točk. Na drugem mestu ji z 210 točkami sledi Gale, tretja je Hastings (165 točk).

Vrstni redi

Jutri ne pozabi na ogled dirk v olimpijskem krosu. Na Red Bull TV. Start ženske elitne kategorije ob 11. uri in 5 minut.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Lenzerheide: Odlične kvalifikacije za Moniko Hrastnik

Sledite nam