20. maja 2012

Zmagovalca krosa v La Bressu sta Gunn-Rita Dahle Flesjaa in lokalni matador Julien Absalon, zaradi katerega so letos tu tudi organizirali dirko v tej disciplini. Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič sta bili 17. oz. 19.

Danes ni bila samo še ena dirka v svetovnem pokalu, ampak zadnja dirka v olimpijskem kvalifikacijskem ciklu in vsi tekmovalci so hoteli za svojo državo osvojiti čim več točk. Poleg tega je bila za mnoge reprezentance to tudi zadnja izbirna dirka in prav danes so mnoge gorskokolesarske velesile določile potnike za London. Težka tehnična proga v La Bressu, ki jo je ponoči še zelo pošteno razmočil dež, je bila pravo prizorišče za vse te pomembne odločitve.

Oči gledalcev so bile seveda uprte v Juliena Absalona, ki danes nikakor ni razočaral. Z zmago je poplačal vse napore organizatorjev, več kot navdušil pa je tudi tisoče gledalcev in številne francoske medije. Ne pozabite, da prav Julien brani olimpijsko zlato in zato je vrhunska forma prišla v pravem času. Danes je imel res nekoliko lažjo nalogo, saj je Nino Schurter tik pred štartom odpovedal nastop zaradi slabega počutja, Švicar pa je kljub temu obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Absalon in danes drugouvrščeni Jaroslav Kulhavy pa sta se mu zelo približala.

Tudi dirka deklet je bila nadvse zanimiva in polna presenečenj, za trenutek pa je že kazalo na zmago Julie Bresset, sicer vodilne v pokalu. Domačinka se je morala zadovoljiti s tretjim mestom za Katerino Nash, ki ji je dolgo časa kazalo zelo dobro. A stara mačka Gunn-Rita Dahle Flesjaa je pokazala, da ima v nogah tisto pravo moč in pod svoje ime je vpisala še eno zmago v svetovnem pokalu. Res odličen rezultat za Norvežanko, ki ima oči prav tako upre v London.

Naši dekleti danes nista posegli v sam vrh. Blaža Klemenčič nas je z letošnjimi vrhunskimi uvrstitvami kar malo razvadila in z uvrstitvijo na repu dvajseterice tudi sama ni zadovoljna. Tanja Žakelj je bila s 17. mestom zelo zadovoljna, saj ji sezona do sedaj ni šla po načrtih in danes se je končno borila za višja mesta. Predvsem se je izkazala v prvem krogu, v katerem je pridobila največ mest. Vsekakor pa si obe dekleti zaslužita pohvale in veseli smo lahko dobre forme v teh ključnih mesecih. Poglejmo njune izjave po dirki.

Tanja Žakelj (Salcano), 17. mesto: “Danes sem pa zares zadovoljna. Vozila sem tako, kot vem, da sem trenutno pripravljena. Z glavo sem bila pri stvari in sem bila pripravljena na dobro dirko. Na prejšnjih dirkah sem sama sebe videla s težavami na progi in sem jih nato tudi imela. Današnja uvrstitev je daleč od Blažinih rezultatov, meni manjka res vrhunski rezultat, a sem zdaj na pravi poti. Zadnje čase je Blaža privozila večino točk in prav je, da prispevam svoj del. Rabila sem potrditev, da lahko dirkam na olimpijskih igrah, ne da sem tam samo udeleženec. V bistvu sem rabila rezultat, ki bi mi potrdil, da si zaslužim nastop v Londonu. Danes sem tako kot na Češkem vozila na 29-palčnem kolesu, ki mi nudi nekaj prednosti na spustih. Tam si lahko malce bolj odpočijem in imam nato več energije za navzgor. Rada bi se zahvalila še ekipi, ki je zares dobro poskrbela zame in del današnjega uspeha gre tudi njim.”

Blaža Klemenčič (Felt Oetztal X-Bionic), 19. mesto: “Z današnjo dirko seveda nisem zadovoljna, saj se lahko uvrstim veliko višje. Na slabši rezultat je zagotovo vplivalo to, da sem imela manj krogov na treningu. K temu je delno prispevalo tudi vreme. Proga je seveda za vse enaka, a sama je nisem dovolj dobro naštudirala. Proga je res težka z zelo tehničnimi spusti, še posebej v mokrem. Začela sem dobro, s hitrim štartom iz prve vrste, nato pa je bilo do konca zame zelo naporno, gor in dol. Vse dele proge sem vozila, a sem imela občutek, da nisem najhitrejša. Zdaj me čaka še ameriški del turneje svetovnega pokala, nato pa se posvetim olimpijskim igram. Vem, da sem zelo močna in proga v Londonu mi je s položnimi vzponi všeč. Tam bosta pomembna moč in hitrost, morebiten dež ne bo veliko vplival na vse skupaj. Na igrah bom morda nastopila s 29-palčnim kolesom, če bom le dobila pravočasno nov model, ni pa še nič dorečeno glede tega. Prej pa me čaka še nastop na državnem prvenstvu.”

Zjutraj sta nastopila še mladinca Gregor Dimic in Blaž Kadivec (oba Energijateam.com), zasedla sta 92. in 112. mesto.

Vsi vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji Tanja na polno v štartnem krogu. Avtor vseh fotografij je Grega Stopar.

Sledite nam