EWS Jamnica, Vid Peršak
5. junija 2021

Prihodnje leto rekordnih 13 prizorišč svetovne enduro serije, od tega ena namenjena le e-gorskim kolesarjem, enajst, vključno s Peco in Jamnico, pa vrhunskim tekmovalcem v enduru. Veliki finale s pokalom narodov ob Ligurskem morju.

Sezona se bo začela marca v divjini Tasmanije v Maydeni, prvem od štirih novih prizorišč, ki bodo na sporedu prihodnjo sezono. Dirka bo le za kategorije pro, saj bo imela izredno tehnične profile etap in resnično težke terene.

Druga dirka bo “le streljaj stran” na severu otoka v Derbiju. Majhno mestece z velikim gorskokolesarskim potencialom bo že tretjič gostilo svetovno serijo v enduru, predvsem zaradi čudovitih gorskokolesarskih poti, ki jih ponuja del Tasmanije.

Tudi tretja dirka v sezoni 2022 bo “tam spodaj”. S Tasmanije se bodo tekmovalci selili na Novo Zelandijo, na sever južnega otoka, v mestece Nelson, ki je znano po mnogih naravnih in strmih trailih.

Tasmanija bo polna presenečenj in težkih, tehničnih prog.

Gremo proti Evropi

V drugem sklopu tekmovanj bo junija na sporedu dirka na Škotskem v Tweed Valleyju, eni najbolj kolesarskih destinacij v tistem koncu Velike Britanije. To bo tudi prva dirka pokala EWS-E. Peta dirka sezone bo slovensko obarvana, saj Avstrijci in Slovenci skupaj prirejajo dirko Peca – Jamnica. Svetovna serija v enduru bo na tem prizorišču gostovala že drugič. Prav tako bo pod Peco tudi dirka serije EWS-E. Letos pod Peco gostijo kvalifikacijsko tekmovanje EWS, ki bo med 16. in 18. julijem v sklopu festivala Black Hole in serije SloEnduro.

S Koroške se serija seli v italijanske Dolomite, in sicer v Val Di Fasso, železni repertoar EWS. Evropski del serije se bo zaključil v Franciji. Gostitelj bo Valberg, ki je bil na zadnje del svetovne serije v enduru leta 2016. Ta dirka bo štela le za serijo EWS-E.

Selimo se preko Atlantika

Tretji sklop tekmovalne sezone 2022 se bo avgusta začel v gorskokolesarski meki, v kanadskem Whistlerju. Nato se bodo kolesarji odpravili v Združene države in tekmovali v kraju Burke v Vermontu in v Sugarloafu v zvezni državi Maine.

Whistler bo prva dirka ameriške turneje.

Vrnitev v Evropo

Septembra se serija zopet vrne na staro celino. Najprej bo na sporedu Švica. V Crans Montani bo zadnja izmed dirk serije EWS-E, tam se bo odločilo o zmagovalcih, ostali tekmovalci serije EWS pa bodo odšli še v Pireneje in v Loudenviellu odpeljali zadnjo dirko sezone.

Sezona se bo končala v najbolj znani destinaciji endura. Pokal narodov in zadnjo dirko sezone EWS-E bo gostil italijanski Finale Ligure. Pokal narodov velja za največje ekipno gorskokolesarsko tekmovanje.

Datumi

  • 26 in 27. marec, Maydena, Tasmanija (Avstralija)
  • 2. in 3. april, Derby, Tasmanija (Avstralija)
  • 9. in 10. april, Nelson (Nova Zelandija)
  • 4. in 5. junij, Tweed Valley (Velika Britanija), prva dirka EWS-E
  • 18. in 19. junij, Peca in Jamnica (Avstrija, Slovenija), druga dirka EWS-E
  • 25. in 26. junij, Val Di Fassa (Italija)
  • 2. in 3. julij, Valberg (Francija), samo dirka EWS-E
  • 6. in 7. avgust, Whistler (Kanada)
  • 13. in 14. avgust, Burke (ZDA)
  • 20. in 21. avgust, Sugarloaf (ZDA)
  • 17. in 18. september, Crans Montana (Švica), četrta dirka EWS-E
  • 24. in 25. september, Loudenvielle (Francija)
  • 1. in 2. oktober, Finale Ligure (Italija), pokal narodov, EWS-E

Dodatne informacije najdeš na enduroworldseries.com.

Neposredni prenosi

Tako slovensko-avstrijski kot drugi prireditelji se še posebej veselijo neposrednih prenosov, ki jih bo zagotovil novi vlagatelj Discovery z Eurosportom. O tem smo nedavno pisali v rubriki Biznis.

Video napovednik

Naslovna fotografija je iz domačih logov, ko je serija EWS prvič gostovala v Sloveniji. Fotografije Enduro World Series.

Preberi še

Biznis 18: Discovery vložil v EWS, A. Dugast v roke Vittorie

Sledite nam