Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
17. decembra 2015

Zimski kolesarski park v Kranjski Gori že (skoraj) odprt. Samo še sneg čakamo. Poročilo prvega obiskovalca.

Minuli konec tedna so v Kranjski Gori uradno odprli zimski kolesarski park. Sedežnica Kekec (najbolj na levi ob gozdu, če gledaš s “plaže”) za kolesarje vrti svoja kolesa vsak petek in soboto od 16. do 19. ure. Zamisli seveda prihajajo iz bike parka Kranjska Gora, izvedba je pod okriljem RTC žičnice Kranjska Gora.

Obiskovalcev je bilo za krst parka še manj snega – v petek ob štirih se iz Ljubljane kar težko narišeš pod sedežnico, do petih so čakali in obupali, tako da sva šla z Mahom namesto na sedežnico potem na noge v Krnico. Za soboto so imeli dve tolsti kolesi rezervirani za najem, a se ni zgodilo. Tako sem imel v soboto čast, da so sedežnico pognali le zame in mojega (izposojenega) bajsa. Postal sem prvi gost v zgodovini zimskega bike parka v Kranjski Gori.

Za spuščanje je namenjena sankaška proga, ki skozi gozd vodi večji del višinske razlike do doline, preden se pred freestyle parkom vključi na smučišče. Ko bo pokrita s snegom (zaenkrat je kopna in mestoma poledenela), bo za tolsta in tudi druga kolesa nadvse zabavna. Ravni odseki, kakšen že tako dolg, da bi bil bolj zabaven s kakšnim skokom, valom, šikano … vmes pa lepi, široki zavoji z bandami. Luči so na ovinkih, vmes je malo temno, a že ob beli scenografiji bo bolje. Luč na krmilu ali glavi pa morda ni povsem odveč, ni pa nujna.

Tolsta kolesa se da tudi najeti, priporočajo rezervacijo. Ko bo sneg, seveda … Vozovnica za 3 ure stane 15 evrov.

Kolesarjenje, ki je smučanje

Po snegu sem že velikokrat kolesaril, a posebnosti kolesarjenja, ki je bolj smučanje, so mi dale misliti. Če kolesariš “na noge”, si v še takšnem mrazu lahko lahkotno oblečen, pa se lepo ogreješ. Če sediš na sedežnici in se vmes malo spuščaš navzdol, moraš biti oblečen po smučarsko: smučarsko spodnje perilo, sloji, smučarske hlače (ali tople kolesarske, po možnosti dovolj ohlapne, da grejo pod njih ščitniki za kolena) in bunda. Govorimo o zimskem nočnem “smučanju” v hribih, ne more biti prav toplo.

Za čelado sem vzel kar vsestransko zimsko smučarsko/deskarsko v rolkarskem slogu. Tudi integralna spustaška bi bila super. S prozornimi spustaškimi očali. Če želiš, pa lahko kolesarska s podkapo.

Sam ne maram držati krmila in zavornih ročic v debelih rokavicah. Izbral sem toplejše kolesarske, pod njih lahko navlečeš še ene iz lateksa ali polivinilaste s črpalke. Malenkost pomaga.

Čevlji? Ploska pedala niso slaba zamisel iz dveh razlogov: zaradi pomoči z nogo pri drsenju v zavojih in ker lahko obuješ tople gojzarje, v katerih sicer ne kolesariš. Ali pa svoje zveste pet-desetke na tople nogavice. Sam se odločil za svoje enduro čevlje na vpenjanje v pedala, čeznje sem potegnil neoprenske galoše. Ni za v disko, je pa prijetno toplo.

Nočno furanje, sneg, topli napitki … Se vidimo po obilnejšem sneženju! Čeprav se v istem času v drugo smer pripeljem na suhe primorske stezice.

www.kr-gora.si/zimski-bike-park
www.bike-park.si

 

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam