Tim Jež, Kamplc enduro
18. maja 2021

Najbolj klasična izmed slovenskih enduro dirk, ajdovski Kamplc enduro, konec tedna, v nedeljo 23. maja, odpira sezono serije SloEnduro. Hkrati bo tudi že letošnje državno prvenstvo v enduru.

Društvo Kampelc je svojo enduro preizkušnjo že leta 2011 začelo prirejati na bližnjem smučišču Javornik, pozneje so jo preselili domov na stezice nad Ajdovščino. Lani, ko je bila v zelo okrnjeni sezoni to druga hkrati zadnja dirka SloEndura, so s Timom Ježem prvič dobili tudi domačega zmagovalca, pa tudi pri ženskah zmaga ni šla daleč – v Idrijo s Tino Smrdel (MBK Črni Vrh).

Lani je bila udeležba z le 71 kolesarkami in kolesarji res pičla, letos je že dva dni pred iztekom prijav bistveno večja s trenutno že precej čez sto prijavljenimi iz Avstrije, Italije, Madžarske in Slovenije.

Na devetem državnem prvenstvu Slovenije v enduru bosta lanska članska naslova državnih prvakov iz Kočevja branila Tina Perše (Calcit Bike team) in Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team).

Vse v enem dnevu

Kot smo že pisali, se je vodstvo SloEndura, ki ga sestavljajo predstavniki prirediteljev in ekip, letos odločilo za enodnevni format dirk – delno zaradi zmanjševanja stroškov v še eni ne najsvetlejši sezoni, a tudi zaradi zagotavljanja čim bolj izenačenih možnosti za domačine ter goste od blizu in daleč.

Tako bodo v Ajdovščini (kot tudi na naslednjih dirkah) v petek objavili potek trase in v soboto označili, a trening na njej še ne bo dovoljen. V soboto so tekmovalci vabljeni le na peš ogled hitrostnih preizkušenj. V nedeljo pa bodo od 9. ure najprej krenili na en krog po trasi za trening, od 11.50 pa še na tekmovalni krog z merjenjem časa.

Hitrostne preizkušnje bodo tri. Novih prog Ajdovci za to priložnost niso uredili, a bodo hitrostne preizkušnje speljane na novo. Skupna višinska razlika obeh krogov bo okoli 1500 višinskih metrov.

Razmere pa težko da bodo prav prašne.

Omejitve in testiranje

Po novih omejitvah za preprečevanje širjenja Covid-19, ki so v veljavi od ponedeljka, morajo imeti vsi udeleženci (torej tekmovalci in njihovi spremljevalci) opravljen hitri antigenski test, ne starejši od 72 ur.

Ožji prireditveni prostor v športnem parku Pale, kjer bo štart in cilj dirke, bo zaprt za gledalce. Ob sprostitvi za gledalce (le za cepljene, prebolele ali testirane), ki velja od ponedeljka, je prirediteljem zmanjkalo časa za prijavo prireditve na upravno enoto.

Video s Kamplc endura 2020

Razpis in prijave na SloEnduro.com

Na naslovni fotografiji lanski zmagovalec Tim Jež, foto Anže Petkovšek.

Preberi še

Serija SloEnduro v 2021: 6 + 2 dirki
Kamplc enduro: Prvič domača zmaga

Sledite nam