Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
1. julija 2018

Za konec festivala na Koroškem še dirkaška shrljivka na obeh straneh Pece. Naposled zmagi Hilla in Ravanelove ter po zaslugi Vida Peršaka daleč najboljša slovenska uvrstitev v tem tekmovanju.

Za konec festivala na Koroškem še dirkaška shrljivka na obeh straneh Pece. Naposled zmagi Hilla in Ravanelove ter po zaslugi Vida Peršaka daleč najboljša slovenska uvrstitev v tem tekmovanju.

 

Šesta izvedba gorskokolesarskega festivala Black Hole na Koroškem se je zaključila z razburljivo dirko – četrto letos v svetovni enduro seriji (Enduro World Series – EWS). Po četrtku in petku, ki sta bila namenjena spoznavanju proge, se je 334 kolesark in kolesarjev iz 34 držav in s šestih celin v soboto in nedeljo pomerilo na šestih hitrostnih preizkušnjah. Skupaj s povezovalnimi etapami so po slovenskem in avstrijskem Koroškem prekolesarili 96 km, preplezali skoraj 3000 višinskih metrov in se spustili za več kot 5000 m – razliko so premagali v gondoli na Peco.


Na koncu sta velika zmagovalca postala Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team) in Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic). Oba sta tudi vodilna v skupni razvrstitvi serije. Za 6 hitrostnih preizkušenj je 32-letni Hill, trikratni svetovni prvak v spustu, porabil 52 minut in 55 sekund, Ravanelova, nekdanja vrhunska tekmovalka v olimpijskem krosu, ki je letos pri 37 letih na Lošinju prvič stopila na stopničke svetovnega pokala v spustu, pa dobrih 10 minut več.


Sam Hill

Pri moških sta na stopničke stopila še Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing) na drugo mesto z zaostankom 10 sekund ter Šved Robin Wallner (Ibis Cycles Enduro Race Team) z zaostankom minute. Hill in Maes sta se dvobojevala do zadnje etape, spusta s Pece z imenom Thriller z več kot 1000 m višinske razlike, pred katerim je imel Hill pičlo sekundo in 64 stotink prednosti. Hill je dobil dve, Maes pa tri preizkušnje. V zadnji pa je Hill zmagal s prednostjo skoraj devetih sekund pred Maesom in si po Čilu in Kolumbiji zagotovil tretjo letošnjo zmago.


Hill in Maes v cilju
 

Četrti je bil Britanec Ruaridh Cunningham (Trek Factory Racing), nekdanji mladinski svetovni prvak v spustu in nekaj let član slovenske ekipe Unior Tools Team. Na petem mestu pa največja slovenska zgodba vikenda in ena bolj zanimivih tudi za tuje spremljevalce serije – domači tekmovalec Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing).

 

Še ne 22-letni Korošec iz Šentanela, slovenski prvak in trikratni zmagovalec domače serije SloEnduro, je na nekaterih progah lahko zares imel prednost domačega terena, a se je odlikoval na drugih, povsem na novo pripravljenih za to tekmovanje, na katerih ni imel nobene prednosti. Tako se je s tretjim časom na sobotni tretji preizkušnji na Peci prebil na skupno peto mesto po prvem dnevu. Na prvih dveh nedeljskih preizkušnjah na prav tako novih progah nad Črno in Mežico je bil 4. in šel kot 4. v skupni razvrstitvi na zadnjo etapo, Thriller na Peci, ki ga je pomagal zgraditi, a padel in z 11. časom zdrsnil na 5. mesto. To je daleč največji uspeh zanj – nekajkrat je bil na stopničkah pri mlajših od 21 let, letos je drugo leto med člani – in sploh za slovenske tekmovalce v EWS. Pred tekmovanjem bi si ga vsi lahko želeli le potihem in je postavil piko na in trudu prirediteljev.

 

“Dosegel sem glavni cilj, da sem prišel do cilja cel in z rezultatom, o katerem sem lahko le sanjal,” je povedal Vid “Naredil sem vse, kar sem lahko. Nekaj sem imel sreče, nekaj tudi ne. Upal sem na bolj tekoče vožnje, pa sem imel vseeno kar nekaj težav, naštejem lahko osem padcev, a se je vseeno dobro končalo. Vsaj z opremo je bilo vse v redu. Proge so se tako spremenile, tudi zaradi dežja, da nisem imel nobene prednosti. Hvala vsem, ki so me prišli podpret, nepozabno je bilo in tudi drugi so bili navdušeni nad navijači ob progah!”

 

Odlično je začel tudi Nejc Huth (Energijateam.com), ki je v sobotni drugi preizkušnji Džungla presenetil z osmim mestom in bil skupno na 19. mestu, nato pa si je na Peci uvrstitev pokvaril naposled končal na še vedno solidnem 61. mestu med 168. uvrščenimi člani.


Cecile Ravanel

Med ženskami je drugo mesto osvojila še druga Francozinja Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective) z zaostankom dveh minut in 32 sekund ter tretje Kanadčanka Casey Brown (Trek Factory Racing) z zaostankom treh minut in sekunde. Ravanelova je bila najhitrejša v prav vseh hitrostnih preizkušnjah vikenda.

 

Kategorije

V kategoriji mlajših od 21 let je zmagal Britanec Elliot Heap (Chain Reaction Cycles Mavic), najhitrejši Slovenec je David Ivartnik (Energijateam) na 24. mestu. Pri dekletih do 21 je zmagala Britanka Ella Connolly. Francoz Karim Amour (Miranda Racing Team) je bil najhitrejši med veterani, Grega Nagode (Energijateam) in Matej Flis sta si sledila na 29. in 30. mestu. Med veterankami je zmagala Irka Michelle Muldoon, Maja Lobnik (Ganesha team) je končala na 7. mestu.

 

Nadaljevanje v EWS

Svetovna enduro serija se bo že čez tri tedne, 21. in 22. junija, nadaljevala v Aosti v Italiji v kraju La Thuile. Nato do konca sezone sledijo še dirke v Whistlerju v Kanadi, v Ainsi v Španiji in v mestecu Finale Ligure v Italiji.

 

Vrstni redi

 

www.enduroworldseries.com

 

Fotografije Enduro World Series, na uvodni je Vid na ovinku pred ciljem pod Peco, ki so ga zasedli njegovi navijači

Preberi še
EWS Peca – Jamnica: Video prvega dne
EWS Peca – Jamnica: Po prvem dnevu Hill in Ravanelova, Peršak med najboljšimi!

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam